«Η ελληνική γλώσσα είναι ψυχή»: μεγάλη εκδήλωση της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού

«Η ελληνική γλώσσα είναι ψυχή»: μεγάλη εκδήλωση της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα «Νίκος Σκαλκώτας» η εκδήλωση υπό τον γενικό τίτλο «Η ελληνική γλώσσα είναι ψυχή», που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας.

Την εκδήλωση, που συντόνισε ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού Γιάννης Χρυσουλάκης, χαιρέτισαν ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Βλάσης, ο Επίτροπος Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας Φ. Φωτίου, η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Σ. Ζαχαράκη, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, ο εκπρόσωπος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης και η εκπρόσωπος της Προέδρου του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ και υπεύθυνη του Τομέα Αποδήμων του κόμματος, Κατερίνα Αυξεντίου.

Στο πάνελ για την ελληνική γλώσσα και στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τίτλο «Εκπαίδευση από απόσταση και πρόσωπο-με-πρόσωπο διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας», συμμετείχαν κορυφαίοι ομιλητές, όπως o Aρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ.κ. Νικήτας, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Καλαβρίας Ιωάννης Κορίνθιος -πρωταγωνιστής στην καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας- ο καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών στην Έδρα «Γεώργιος Σεφέρης» του Πανεπιστημίου Harvard Παναγιώτης Ροϊλός, ο πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, καθηγητής Ιωάννης Καζάζης, ο Γ.Γ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης Λεωνίδας Χριστόπουλος, ο Πρύτανης του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου Σωκράτης Κάτσικας και ο Επιστημονικός Υπεύθυνος του Εργαστηρίου Νέων Τεχνολογιών του ΙΣΝ Κέντρου Ελληνικών Σπουδών στο Βανκούβερ, Διονύσης Αρκαδιανός.

Μιλώντας στην κάμερα της ΕΡΤ, ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού Γιάννης Χρυσουλάκης αναφέρθηκε στις συστηματικές προσπάθειες που καταβάλλει η Γενική Γραμματεία, προκειμένου να δοθεί σε όλους τους Ομογενείς η δυνατότητα να μάθουν την ελληνική γλώσσα, την Ιστορία και τον πολιτισμό. Ο κ. Χρυσουλάκης υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι με στοχευμένες δράσεις γίνεται προσπάθεια «να δώσουμε στους Απόδημους ό,τι τους λείπει: την πατρίδα, την Ελλάδα».


Γραφείο Τύπου ΕΡΤ