Η Γη έχει προσωρινά ένα δεύτερο φεγγάρι

Η Γη έχει προσωρινά ένα δεύτερο φεγγάρι

Ένα δεύτερο φεγγάρι βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη. Η Διεθνής Αστρονομική Ένωση δήλωσε πως η Γη έχει αποκτήσει ένα νέο δορυφόρο, εκτός από τη Σελήνη, ο οποίος όμως αναμένεται να βγει από την τροχιά της μέσα στις επόμενες εβδομάδες και να συνεχίσει το ταξίδι του γύρω από τον Ήλιο.

Ονομάζεται «2020 CD3», έχει διάμετρο από ένα έως έξι μέτρα και τον ανακάλυψαν οι  αστρονόμοι Kacper Wierzchos και Teddy Pruyne από  το τηλεσκόπιο του Παρατηρητηρίου στο Όρος Λέμον κοντά στο Τουσκόν της Αριζόνα στις 15 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με το Κέντρο Μικρών Πλανητών, έναν οργανισμό που εξαρτάται από τη Διεθνή Αστρονομική Ένωση, ο μικροπλανήτης μπήκε στην τροχιά της Γης πριν από τρία χρόνια περίπου και πραγματοποιεί μια πλήρη περιφορά γύρω από τη Γη κάθε 47 ημέρες.

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Το 2006, ένας άλλος δορυφόρος, ο «RH120 2006» είχε κάνει έναν κύκλο 18 μηνών γύρω από τη Γη πριν «απελευθερωθεί» από την τροχιά της. Πώς βρέθηκαν αυτοί οι μικροπλανήτες στην τροχιά της Γης; «Είναι αρκετά απλό, μερικοί αστεροειδείς που περιστρέφονται γύρω από τον Ήλιο περνούν πολύ κοντά στη Γη, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν στην τροχιά της για λίγο χρονικό διάστημα», εξηγούν οι αστρονόμοι.

ΠΗΓΗ: Sciencesetavenir

 

 

 

www.ert.gr

Εύη Τσιριγωτάκη