Καταγγελία δημοτικών παρατάξεων κατά Προέδρου Δ.Σ Χίου-Αντιδημάρχου Τ.Υ. για αλλαγή απόφασης Συμβουλίου

Καταγγελία δημοτικών παρατάξεων κατά Προέδρου Δ.Σ Χίου-Αντιδημάρχου Τ.Υ. για αλλαγή απόφασης Συμβουλίου

Την έντονη αντίδραση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης έχει προκαλέσει η καταγγελία που είδε το φως της δημοσιότητας, για προσθήκη εκ των υστέρων στα πρακτικά του έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Χίου της διαφοροποίησης του αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών Γιάννη Ξενάκη στο θέμα των κινητοποιήσεων για το Κλειστό Κέντρο προσφύγων- μεταναστών στο 17ο χιλιόμετρο Χίου- Βολισσού.

Οι παρατάξεις Λαϊκή Συσπείρωση, Συμμαχία Αξιών και  Πρωτοβουλία για τη Χίο (η αναφορά γίνεται με βάση την ώρα που λάβαμε τις σχετικές ανακοινώσεις) καταγγέλλουν το γεγονός, κάνοντας λόγο για μια ιστορικά ομόφωνη απόφαση του σώματος που αμαυρώθηκε με αυτό τον τρόπο και ζητώντας από το Δήμαρχο Χίου να πάρει ξεκάθαρη θέση για το γεγονός αυτό.
Κατά τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου, είχε ασκηθεί κριτική προς τον αντιδήμαρχο κ. Ξενάκη διότι την ημέρα του Δημοτικού Συμβουλίου είχε δημοσιεύσει άρθρο στο οποίο εξέφραζε την άποψή του υπέρ της δημιουργίας Κλειστού Κέντρου Κράτησης προσφύγων- μεταναστών υποδεικνύοντας μάλιστα δύο νέα μέρη, χωρίς όμως ο αντιδήμαρχος να αναπτύξει αυτές τις θέσεις του στη συνεδρίαση, πέρα από την επισήμανση που έκανε ότι ως πολίτης μπορεί να έχει και να εκφράζει την άποψή του.

Να σημειωθεί ότι εκείνη την ώρα στην αίθουσα βρίσκονταν μόνο οι δημοσιογράφοι δύο τοπικών μέσων της Χίου, της εβδομαδιαίας εφημερίδας politischios.gr και του ηλεκτρονικού site astraparis.gr που κατέγραψαν το συμβάν.

Αναλυτικά οι ανακοινώσεις:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΛΑΣ

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Καλογεράκης και ο αντιδήμαρχος Χίου
κ.Ξενάκης αμαύρωσαν με τη στάση τους μία από τις σοβαρότερες συνεδριάσεις
Δημοτικού Συμβουλίου που έγινε στον τόπο μας (την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου
2020) και κατέληξε στην ομόφωνη απόφαση να μπει μπροστάρης ο Δήμος Χίου για
τις εξελίξεις στο προσφυγικό.
Ο μεν κ. Ξενάκης ανακάλυψε μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, που κατέληξε
στην ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ότι διαφωνεί και ήθελε να
αλλάξει την ψήφο του, ενώ είχε τελειώσει η ψηφοφορία, είχε λήξει η συνεδρίαση
και είχε αποχωρήσει η συντριπτική πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων.
Ο δε πρόεδρος του ΔΣ, αντί να υπερασπιστεί, ως όφειλε, το Δημ. Συμβούλιο και την
απόφαση που μόλις είχε λάβει, ενέδωσε στα πολιτικά παιχνίδια του αντιδημάρχου,
προσβάλλοντας τον εαυτό του, το θεσμό του Προέδρου και το σώμα του δημοτικού
συμβουλίου.
Αυτά τα φαινόμενα είναι απαράδεκτα και εγείρουν σοβαρά ερωτήματα, αν μπορεί
ο κ. Ξενάκης να επωμιστεί το ρόλο που του έχει ανατεθεί από τη δημοτική αρχή,
αφού ευθέως υπονομεύει τις αποφάσεις της πάνω σε ένα τέτοιο κορυφαίο για το
νησί ζήτημα.
Καταγγέλλουμε τη στάση και τις ενέργειες τόσο του αντιδημάρχου όσο
και του προέδρου του ΔΣ, οι οποίες υποσκάπτουν το ρόλο του δημοτικού
συμβουλίου, προσβάλλουν όχι μόνο τους δημοτικούς συμβούλους, αλλά όλους
τους δημότες της Χίου και αποδεικνύουν ότι δεν αντιλαμβάνονται ότι οι αποφάσεις
που λαμβάνονται από το κυρίαρχο όργανο του Δήμου δεν αφορούν το πολιτικό
μέλλον των ιδίων ή του δημάρχου, αλλά το μέλλον όλων μας.
Περιμένουμε από το Δήμαρχο να λάβει ξεκάθαρη θέση για το γεγονός αυτό, και
μέτρα υπεράσπισης της απόφασης του Δ.Σ. από τα στελέχη της παράταξής του που
την υπονομεύουν.

ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΑΞΙΩΝ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Χτες, Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020, το Δημοτικό Συμβούλιο, εξέδωσε μία ιστορική απόφαση. Όλες οι δημοτικές παρατάξεις άφησαν στην άκρη τις διαφορές τους και εκπροσωπώντας την συντριπτική πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας, αποτύπωσαν ομόφωνα την θέση του Δήμου να είναι στην πρώτη γραμμή των κινητοποιήσεων ενάντια στην επίταξη, στην νέα υπερδομή και στην συνέχιση λειτουργίας της ΒΙΑΛ.
Την ιστορική αυτήν στιγμή δεν σεβάστηκε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Παύλος Καλογεράκης και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Ιωάννης Ξενάκης.
Μετά την ψηφοφορία και την λήξη της συνεδρίασης, που κατέγραψαν οι κάμερες, επανήλθαν μόνοι τους, για «να συμπληρώσουν τα πρακτικά».
Έτσι διεξήγαν μεταξύ τους (!) την συνέχιση της ψηφοφορίας, με τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου να ρωτάει αν υπάρχουν λευκές ψήφοι και τον κ. Ξενάκη να απαντάει ότι ο ίδιος ψηφίζει λευκό. Παρωδία και τραγέλαφος!
Ο ίδιος Πρόεδρος που διαπίστωσε την ομοφωνία και έληξε την συνεδρίαση και ο Αντιδήμαρχος που δεν διατύπωσε την διαφωνία του επί της ομοφωνίας, επανήλθαν αφότου έφυγαν όλοι για να μεταβάλουν μία ιστορική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου!
Οι παραπάνω συμπεριφορές, εκτός πολλών άλλων, συνιστούν βαρύτατο θεσμικό ατόπημα, από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, που εκ της θέσεως του όφειλε να διαφυλάξει το κύρος του Δημοτικού Συμβουλίου και της τήρησης των διαδικασιών του, αλλά και από τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, που παραβίασε μαζί τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου τον Κανονισμό του Δημοτικού Συμβουλίου.
Παράλληλα και οι δύο ανέχτηκαν συγγενικά πρόσωπα του κ. Ξενάκη, να καθυβρίζουν και να προπηλακίζουν τους παρισταμένους, εμβρόντητους δημοσιογράφους, που προς τιμήν τους ανέδειξαν το θέμα.
Επιτέλους, ο Δήμαρχος και η παράταξη του ας σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και ας λάβουν τις αναγκαίες αποφάσεις και κυρώσεις. Διαφορετικά θα πρόκειται για ξεκάθαρη συγκάλυψη.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΧΙΟ: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με έκπληξη διαβάζουμε και ακούμε στον τοπικό τύπο τα όσα συνέβησαν στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου μεταξύ του Αντιδημάρχου κου Ξενάκη και του Προέδρου του ΔΣ, μετά τη λήξη της συνεδρίασης της 21ης Φεβρουαρίου 2020.
Αυτό που φαίνεται είναι ότι ο Αντιδήμαρχος και ο Πρόεδρος, εκ των υστέρων, ηχογραφούν ένα διάλογο που δήθεν συνέβη κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.
Εμφανίζεται δηλαδή μια πρακτική καταφανούς και εκ προθέσεως αλλοίωσης της πιο σοβαρής θεσμικής διαδικασίας του Δήμου. Αν δεν συνέβη αυτό τότε ο Αντιδήμαρχος και ο Πρόεδρος “παίζουν” μετά τη συνεδρίαση φανταστικούς διαλόγους που θα μπορούσαν να είχαν γίνει.
Απαιτούνται άμεσα εξηγήσεις και από τους δύο για το τι ακριβώς συνέβη μιας και τίθεται σοβαρό ζήτημα πολιτικής νοοτροπίας, αλλά και ευτελισμού του Δημοτικού Συμβουλίου, τα οποία ανακλούν άμεσα επάνω στην παράταξη του Δημάρχου, ο οποίος θα πρέπει να απαιτήσει τέτοιες λύσεις οι οποίες θα αποκαθιστούν την αξιοπιστία της Δημοτικής Αρχής.

The post Καταγγελία δημοτικών παρατάξεων κατά Προέδρου Δ.Σ Χίου-Αντιδημάρχου Τ.Υ. για αλλαγή απόφασης Συμβουλίου appeared first on ΕΡΤ Αιγαίου.

www.ert.gr

ertweb