Εργα προστασίας του δάσους, ως απάντηση στην επίταξη από το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου

Εργα προστασίας του δάσους, ως απάντηση στην επίταξη από το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου

Με μπροστάρη το Δήμο Χίου, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να αντιδράσει στο θέμα της επίταξης της δημοτικής έκτασης (624 στρεμμάτων στο 17ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Χίου- Βολισσού) για τη δημιουργία υπερ-δομής προσφύγων και μεταναστών στο νησί.
Ζητώντας παράλληλα το κλείσιμο της νυν δομής της ΒΙΑΛ, ώστε να λειτουργήσει μόνο Κέντρο Καταγραφής και Ταυτοποίησης, το δημοτικό συμβούλιο πήρε απόφαση να ξεκινήσουν σειρά εργασιών με αυτεπιστασία, στην περιοχή της Κεντρικής και Δυτικής Χίου και συγκεκριμένα καθαρισμοί και συντήρηση δασικών δρόμων και αναδάσωση των περιοχών. Με αυτό τον τρόπο στην ουσία το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίζει να υπάρχουν δημοτικά μηχανήματα στην περιοχή που έχει γίνει η επίταξη έτσι ώστε να εμποδιστούν τυχόν έργα από πλευράς υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.
«Απέναντι στη λογική της επίταξης , θέτουμε την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και την αποκατάσταση του δάσους στη βόρεια και Κεντρική Χίο», σημειώνεται στην απόφαση που «καλεί τους πολίτες να κινητοποιηθούν ειρηνικά σε αυτό το πλαίσιο και τους φορείς να προτρέψουν τα μέλη τους, στην κατεύθυνση της αποτροπής της δημιουργίας αυτής της υπερδομής». Ενώ θα προχωρήσει και τα ένδικα μέσα για να σταματήσει την επίταξη.

Καταγγελία από Κ. Τριαντάφυλλο

Στην αρχή της συνεδρίασης μοιράστηκε στους δημοτικούς συμβούλους δήλωση του υπουργού μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη, με την οποία ζητούσε να στηρίζουν την Κυβερνητική πολιτική.
Κατηγορηματικός στην τοποθέτησή του ήταν ο Δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης που τόνισε ότι «η φυσική παρουσία του Δημάρχου είναι δεδομένη όπου χρειαστεί».
Λαμβάνοντας το λόγο ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας (Συμμαχία Αξιών) Κώστας Τριαντάφυλλος, παρουσίασε στο σώμα απόφαση προκήρυξης διαγωνισμού προϋπολογισμού 1,08 εκατ. Ευρώ, για τις προπαρασκευαστικές εργασίες στην περιοχή του Αίπους, την ώρα μάλιστα που θεωρητικά βρίσκεται σε ισχύ το «πάγωμα» των ενεργειών της επίταξης.
Τονίζοντας ότι η τοπική κοινωνία δεν μπορεί να εμπιστευτεί την Κυβέρνηση της Ν.Δ., την οποία χαρακτήρισε ασυνεπή, στήριξε τις δυναμικές κινητοποιήσεις έτσι όπως αποφασίστηκαν και κατά Λαϊκή Συνέλευση της περασμένης Δευτέρας στο Βροντάδο.

Στο ίδιο μήκος κύματος οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, που φάνηκαν αποφασισμένοι για τις κινητοποιήσεις, ζητώντας τη συμμετοχή του Δήμου. Χαρακτηριστική ήταν η πρόταση του τέως Δημάρχου Μανώλη Βουρνού για έργα αυτεπιστασίας στην περιοχή, η οποία και υιοθετήθηκε στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που δίνει τη δυνατότητα για παρουσία μηχανημάτων στην περιοχή του Αίπους.

Από τις άλλες παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου που έθεσαν έντονα το θέμα των κινητοποιήσεων, ο Γιάννης Καραβασίλης επικεφαλής συνδυασμού «Χίος Μπροστά», τόνισε πως «πρέπει να απαιτήσουμε όπως ο Εβρος έτσι και τα νησιά να μην έχουν καμία δομή».
Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Μάρκος Σκούφαλος, ενημέρωσε ότι έχουν ήδη ξεκινήσει βάρδιες περιφρούρησης και τόνισε πως χρειάζεται ο Δήμος με όλα τα μέσα να είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα
Αναξιοπιστία όλης της Κυβέρνησης και όχι απλά του υπουργού μετανάστευσης, κατήγγειλε ο Μανώλης Στάθης από το συνδυασμό «Δίκτυο Πολιτών», ενώ ο Δημήτρης Αντώνογλου, από τη «Χιακή Συμπολιτεία» σημείωσε ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία συζήτηση με την Κυβέρνηση αν δεν ανακληθεί η απόφαση επίταξης .

Παρόντες βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και αντιπεριφερειάρχης Χίου
Για διάλογο από μηδενική βάση επέμεινε από πλευράς Περιφέρειας Βορείου αιγαίου, Αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Μπουγδάνος που παραβρέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ενώ λαμβάνοντας το λόγο ο Ανδρέας Μιχαηλίδης, βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ, αφού σημείωσε την ανάγκη να μην διασπαστεί η ενότητα, αναρωτήθηκε γιατί η επίταξη δεν έγινε και στην ηπειρωτική Ελλάδα και καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι είναι ειλημμένες αποφάσεις για την Κυβέρνηση τα πέντε αυτά νησιά να αποτελέσουν αποθήκες ψυχών.

Πριν την ψηφοφορία ( όπου ομόφωνα το σώμα ψήφισε την προαναφερθείσα απόφαση) υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από τους κατοίκους του χωριού Χαλκειός, στα όρια του οποίου βρίσκεται η υπάρχουσα δομή της ΒΙΑΛ ζητώντας το άμεσο κλείσιμό της και την ίδια συμπαράσταση του Δήμου (ακόμα και με κλείσιμο δρόμων) στον αγώνα των κατοίκων για κλείσιμο της δομής.

The post Εργα προστασίας του δάσους, ως απάντηση στην επίταξη από το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου appeared first on ΕΡΤ Αιγαίου.

www.ert.gr

ertweb