Covid-19: Ήπια τα τέσσερα στα πέντε κρούσματα σύμφωνα την πρώτη μεγάλη επιδημιολογική μελέτη

Covid-19: Ήπια τα τέσσερα στα πέντε κρούσματα σύμφωνα την πρώτη μεγάλη επιδημιολογική μελέτη

Τη μεγαλύτερη επιδημιολογική μελέτη έως τώρα για τον κορονοϊό Covid-19 έδωσαν στη δημοσιότητα οι κινεζικές αρχές. Σε αυτήν διαπιστώνεται ότι πάνω από το 80% των κρουσμάτων είναι σχετικά ήπια, με τους ηλικιωμένους και όσους έχουν βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό, καθώς επίσης το ιατρικό προσωπικό, να κινδυνεύουν περισσότερο. Ο απολογισμός των νεκρών από το ξέσπασμα επιδημίας πνευμονίας στην ηπειρωτική Κίνα ανήλθε σε 1.868 ως τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, αυξημένος κατά 98 από την Κυριακή. Το σύνολο των κρουσμάτων στην Κίνα μέχρι στιγμής ανέρχεται σε 72.436. Την ίδια ώρα, ο αριθμός των κρουσμάτων πνευμονίας εκτός της επαρχίας Χουμπέι μειώθηκε για 14η συνεχόμενη ημέρα.

Η έρευνα του Κινεζικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CCDC), που δημοσιεύθηκε στο Κινεζικό Περιοδικό Επιδημιολογίας, μελέτησε 72.314 κρούσματα της νόσου που διαγνώσθηκαν στην Κίνα έως τις 11 Φεβρουαρίου, μεταξύ των οποίων ασθενείς με τη λοίμωξη αλλά χωρίς συμπτώματα, καθώς επίσης ύποπτα περιστατικά.

Την έρευνα την οποία δημοσιεύει το BBC και η εφημερίδα «Guardian» και υπογραμμίζει τους κινδύνους για το ιατρικό προσωπικό έρχεται να επιβεβαιώσει με τον πιο οδυνηρό τρόπο και ο θάνατος του διευθυντή του κυριότερου νοσοκομείου της μεγαλούπολης Γουχάν, επίκεντρο του ξεσπάσματος της επιδημίας, ο οποίος είχε μολυνθεί από τον ιό.

Τα βασικά συμπεράσματα είναι τα εξής:

– Σχεδόν το 81% των λοιμώξεων είναι ήπια και οι ασθενείς θα ανακάμψουν σχετικά εύκολα. Σχεδόν το 14% των κρουσμάτων είναι σοβαρά (πνευμονία, δύσπνοια κ.α.) και μόνο το 5% κρίσιμα για τη ζωή του ασθενούς (αναπνευστική ανεπάρκεια, σήψη, πολυοργανική ανεπάρκεια).

– Το ποσοστό θανατηφόρων κρουσμάτων μεταξύ των ασθενών είναι 2,3%. Στην επαρχία Χουμπέι, όπου είναι το επίκεντρο και έχει εκδηλωθεί το 94% των κρουσμάτων, η θνησιμότητα φθάνει το 2,9%, ενώ στην υπόλοιπη Κίνα είναι μόνο 0,4%.

– Το μεγαλύτερο ποσοστό θνησιμότητας (σχεδόν 15%) έχουν ασθενείς άνω των 80 ετών.

– Δεν έχουν υπάρξει καθόλου θάνατοι σε παιδιά έως εννέα ετών, ενώ πολύ χαμηλό είναι το ποσοστό θυμάτων σε ασθενείς έως 39 ετών (μόνο 0,2%). Το ποσοστό θανάτων αυξάνει σε 0,4% για τους ασθενείς 40-49 ετών, 1,3% για 50-59 ετών, 3,6% για 60 έως 69 ετών και 8% για 70 έως 79 ετών.

– Οι άνδρες είναι πιθανότερο να πεθάνουν (2,8%) από ό,τι οι γυναίκες (1,7%).

– Οι ασθενείς με καρδιαγγειακές παθήσεις κινδυνεύουν περισσότερο από τον ιό και στη συνέχεια όσοι έχουν διαβήτη, χρόνια πνευμονική πάθηση και υπέρταση.

– Η καμπύλη εξέλιξης της επιδημίας στην Κίνα δείχνει κορύφωση των συμπτωμάτων στις 23 έως 26 Ιανουαρίου και στη συνέχεια μια αργή μείωση, πιθανώς επειδή έχουν αποτέλεσμα τα αυστηρά μέτρα περιορισμού των κινεζικών αρχών. Όμως δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι η πτωτική τάση θα αναστραφεί.

Υπ’ ατμόν για τη δημιουργία φαρμάκων και εμβολίων

Η Κίνα ανακοίνωσε ότι, μετά από κλινική δοκιμή σε 70 ασθενείς (τα αποτελέσματα δεν έχουν δημοσιευθεί ακόμη), ενέκρινε για χρήση στην περίπτωση της νόσου COVID-19 το αντιικό φάρμακο favilavir (γνωστό προηγουμένως ως fapilavir), που έχει αναπτυχθεί από την κινεζική φαρμακευτική εταιρεία Zhejiang Hisun για φλεγμονές της μύτης και του λαιμού.

Η Ιαπωνία ανακοίνωσε πως «έχει ξεκινήσει τις προετοιμασίες ώστε κλινικές δοκιμές με φάρμακα κατά του HIV σε κρούσματα του νέου κοροναϊού να μπορέσουν να αρχίσουν το συντομότερο δυνατό». Μέχρι στιγμής ένας άνθρωπος έχει χάσει τη ζωή του από τον covid-19 στην Ιαπωνία.

Σχεδόν 1.900 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τον νέο κοροναϊό στην ηπειρωτική Κίνα, ενώ προς το παρόν δεν έχει βρεθεί θεραπεία που να είναι 100% αποτελεσματική.

Στο μεταξύ στην Ταϊλάνδη οι γιατροί φαίνεται να έχουν καταγράψει κάποιες επιτυχίες στην αντιμετώπιση σοβαρών περιπτώσεων του κοροναϊού χρησιμοποιώντας συνδυασμό φαρμάκων για την αντιμετώπιση της γρίπης και του HIV.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κίνα προειδοποίησε σήμερα ότι ο πλανήτης ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπος με έλλειψη αντιβιοτικών αν τα προβλήματα που έχουν ενσκήψει στον εφοδιασμό της φαρμακευτικής βιομηχανίας δεν επιλυθούν σύντομα. Υπογράμμισε ότι πολλές εταιρείες βλέπουν να εξαντλούνται τα αποθέματα υλικών συσκευασίας που έχουν στη διάθεσή τους, ενώ αντιμετωπίζουν επίσης προκλήσεις που συνδέονται με αβεβαιότητες ως προς το ελεγκτικό πλαίσιο.

www.ert.gr

Κων/να Βαλαούρα