Ισχυρό μήνυμα στήριξης της Κύπρου από την Γαλλία

Ισχυρό μήνυμα στήριξης της Κύπρου από την Γαλλία

Ισχυρό μήνυμα στήριξης της Κυπριακής Δημοκρατίας από τη Γαλλία, εστάλη δια της επισκέψεως της υπ. Άμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί στη Λευκωσία. Οι συνομιλίες της Γαλλίδας υπουργού με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη είχαν αντικείμενο τις συνομιλίες για το Κυπριακό και την αμυντική συνεργασία.

«Με μεγάλη ικανοποίηση χαιρετίζω την επίσκεψη στην Κύπρο, της υπουργού Άμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλύ, είμαι στην ευτυχή θέση να επιβεβαιώσω ότι η στρατηγική συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Γαλλίας στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, βρίσκεται τα τελευταία χρόνια σε φάση δυναμικής και σταθερής ανάπτυξης», αναφέρει ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης.

«H Γαλλία είναι φίλη της Κύπρου. Έχουμε δυνατή διμερή συνεργασία με την Κύπρο που φιλοξενεί συχνά στα λιμάνια της το ναυτικό μας και συμμετέχει αποτελεσματικά στις επιχειρήσεις των αεροπλανοφόρων μας», τόνισε η Φλοράνς Παρλί, που επισκέφθηκε και το αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκωλ που πλέει στην περιοχή.

«Η μειονότητα της δυτικής Θράκης είναι και θα παραμείνει τουρκική» υποστηρίζει προκλητικά με ανάρτησή του στο Twitter, ο Τούρκος υπ Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με αφορμή παλαιότερη ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

«Ο πρόεδρος μιας χώρας που λέγεται πως είναι η κοιτίδα της δημοκρατίας, τη Μουσουλμανική ‘τουρκική’ μειονότητα, την αποκάλεσε ως Ελληνική Μουσουλμανική μειονότητα, παρά τις τόσες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Διπλωματικοί κύκλοι στην Αθήνα έσπευσαν να απαντήσουν σκωπτικά στον Τούρκο Υπ. Εξωτερικών: «Στην Ελλάδα -που είναι όχι μόνο ιστορικό λίκνο της δημοκρατίας, αλλά και μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή δημοκρατική χώρα- διαβιοί με όρους απόλυτης ισονομίας και ισοπολιτείας μια μόνο μειονότητα: η μουσουλμανική. Αρκεί μια απλή ανάγνωση της Λωζάννης για να το αντιληφθεί κανείς».

Την ίδια ώρα στη Στρογγύλη που ανήκει στο νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελόριζου πολύ κοντά στις τουρκικές ακτές, και όπου υπάρχει ελληνικό στρατιωτικό φυλάκιο, αποβιβάστηκαν είκοσι άνθρωποι που έπλευσαν από τις τουρκικές ακτές με λέμβο, την οποία παρακολουθούσε συνεχώς τουρκική ακταιωρός χωρίς να παρέμβει. Ελληνικά σκάφη είχαν σπεύσει στην περιοχή και ήλεγχαν την πορεία της λέμβου χωρίς να παρενοχληθούν από τουρκικά. Αργότερα οι διασωθέντες επιβιβάστηκαν σε σκάφος του Λιμενικού Σώματος και μεταφέρθηκαν στο Καστελόριζο.

Παράλληλα τέσσερα ζεύγη τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών και ένα ναυτικής επιτηρήσεως πραγματοποίησαν 10 παραβιάσεις στον ελληνικό εναέριο χώρο και 6 παραβάσεις του FIR Αθηνών, τα οποία και αναχαιτίστηκαν από ελληνικά, και όλα τούτα την ώρα που στην Αθήνα συνεχίζονται οι τεχνικές συνομιλίες στρατιωτικών αντιπροσωπειών Ελλάδας – Τουρκίας για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Κ. Σκουλάς

www.ert.gr

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΟΤΡΩΝΑΚΗΣ