Ερευνητές βρήκαν τρόπο να εκτυπώνουν 3D αντικείμενα σε δευτερόλεπτα [βίντεο]

Techblog.gr

Όταν σκέφτεστε τον τρόπο με τον οποίο εκτυπώνονται τα 3D αντικείμενα, πιθανόν να φανταστείτε μια δομή που δημιουργείται στρώμα με στρώμα, από κάτω προς τα πάνω. Τώρα, ερευνητές από την Ελβετική École polytechnique fédérale de Lausanne (EPFL) έχουν αναπτύξει έναν εντελώς νέο τρόπο δημιουργίας τρισδιάστατων αντικειμένων που προσφέρει αξιοσημείωτη ακρίβεια σε χρόνο ρεκόρ.

Η επάνασταση στην τρισδιάστατη εκτύπωση

Όπως αναφέρει το EPFL News, η μέθοδος βασίζεται στην αρχή της τομογραφίας. Πρόκειται για την τεχνική της απεικόνισης μιας διατομής μέσω ενός στερεού αντικειμένου, χρησιμοποιώντας ακτίνες Χ ή υπερήχους.

Για να δημιουργηθούν τα 3D αντικείμενα, μια φωτοευαίσθητη ρητίνη φωτίζεται από πολλές γωνίες. Η συσσώρευση φωτός συμβάλλει στη στερεοποίηση της ρητίνης. Με άλλα λόγια, το σύστημα σχηματίζει απευθείας μια στερεή δομή μέσα στη ρητίνη, αντί να δημιουργεί τμηματικά τη δομή, όπως συμβαίνει στην παραδοσιακή τρισδιάστατη εκτύπωση.

Όπως αναφέρει ο Paul Delrot, CTO της εταιρείας Readily3D, η οποία έχει συσταθεί για την ανάπτυξη και την εμπορία του συστήματος, όλα βασίζονται στο φως. Το λέιζερ σκληραίνει το υγρό μέσω μιας διαδικασίας πολυμερισμού. Ανάλογα με το τι δημιουργεί, χρησιμοποιεί αλγόριθμους για να υπολογίσει ακριβώς τα σημεία που πρέπει να στοχεύσει με τις δέσμες λέιζερ, υπό ποιες γωνίες και το επίπεδο της έντασης.

3d αντικείμενα

Η συγκεκριμένη τεχνολογία θα μπορούσε να έχει ένα ευρύ φάσμα χρήσεων. Τα πλεονεκτήματά της έναντι των υφιστάμενων μεθόδων θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ιατρικούς εμπειρογνώμονες, σε διάφορες εφαρμογές.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η διαδικασία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί, για παράδειγμα, στην κατασκευή μαλακών αντικειμένων όπως ιστών, οργάνων, και βοηθημάτων ακοής. Επιπλέον, η εκτύπωση μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσα σε σφραγισμένα, αποστειρωμένα δοχεία, αποτρέποντας τη μόλυνση.

Τη δεδομένη στιγμή, το σύστημα της EPFL είναι ικανό να κατασκευάζει 3D αντικείμενα δύο εκατοστών με ακρίβεια 80 μικρομέτρων, δηλαδή περίπου το ίδιο με τη διάμετρο μιας τρίχας. Ωστόσο, η ομάδα πιστεύει ότι θα μπορούσε να αυξήσει τη δυνατότητα του συστήματος στα 15 εκατοστά, στο μέλλον.

Πηγή

Techblog.gr

Χάρης Αναγνωστόπουλος