Συσκευή “εκτυπώνει” δέρμα από bioink και επουλώνει εγκαύματα

Techblog.gr

Bioink skin tape print device εγκαύματα

Το 2018, καναδοί επιστήμονες παρουσίασαν μια φορητή συσκευή που “εκτυπώνει” φύλλα τεχνητού δέρματος απευθείας πάνω στις πληγές ασθενών με σοβαρά εγκαύματα. Προσπαθώντας να εξηγήσει τι ακριβώς κάνει η συσκευή, ο ερευνητής Axel Günther είχε πει ότι, είναι σαν μία συσκευή τοποθέτησης ταινίας, με τη διαφορά ότι δεν τοποθετεί κάποια πλαστική ταινία αλλά μία μεμβράνη ιστών.

Πριν λίγες ημέρες, η ομάδα των καναδών επιστημόνων δημοσίευσε τα αποτελέσματα των τελευταίων δοκιμών που πραγματοποίησαν, και όπως φαίνεται η συσκευή θα μπορούσε σύντομα να χρησιμοποιηθεί για την επούλωση εγκαυμάτων, σε κλινικό επίπεδο.

Οι συνήθεις μέθοδοι

Οι γιατροί σήμερα έχουν στη διάθεση τους αρκετές μεθόδους επούλωσης σοβαρών εγκαυμάτων. Η πιο συνήθης από όλες είναι η μεταμόσχευση δέρματος. Κατά τη διάρκεια αυτής της επέμβασης πραγματοποιείται αφαίρεση του κατεστραμμένου ιστού. Στη συνέχεια, γίνεται αντικατάσταση του ιστού από ένα υγιές τμήμα δέρματος, το οποίο έχει αφαιρεθεί από άλλο σημείο του σώματος.

Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες τα μοσχεύματα δεν αποτελούν μία βιώσιμη λύση. Ένα καλό παράδειγμα είναι οι περιπτώσεις ασθενών με εκτεταμένα εγκαύματα, όπου έχει καταστραφεί τόσο το ανώτερο όσο και το κατώτερο στρώμα του δέρματος. Σε αυτά τα περιστατικά δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί αντικατάσταση του δέρματος.

Συνολικά, σχεδόν όλες οι μέθοδοι αντικατάστασης του δέρματος και επούλωσης εγκαυμάτων παρουσιάζουν διάφορα μειονεκτήματα, σύμφωνα με τον Axel Günther. Όπως λέει ο ίδιος, η απευθείας “εκτύπωση” νέου δέρματος στο σημείο του κατεστραμμένου ιστού είναι σαφώς πιο αποτελεσματική.

Η λύση είναι το τεχνητό δέρμα

Η συσκευή της ομάδας εξαλείφει την ανάγκη χρήσης μοσχευμάτων, διότι τοποθετεί πάνω στο καμένο δέρμα λωρίδες κατασκευασμένες από ειδικό βιολογικό μελάνι, το οποίο ονομάζουν bioink. Το bioink περιέχει πρωτεΐνες που βοηθούν στην επούλωση και μεσεγχυματικά στρωματικά κύτταρα, τα οποία βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού και ενισχύουν την ανάπτυξη νέων κυττάρων.

Στις τελευταίες δοκιμές της, η ομάδα χρησιμοποίησε τη συσκευή σε εγκαύματα πλήρους έκτασης σε χοίρους. Οι ίδιοι αναφέρουν ότι τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Η συσκευή κατάφερε να εναποθέσει το στρώμα του bioink πάνω στα τραύματα ομοιόμορφα, με ασφάλεια και ακρίβεια. Επιπλέον, το στρώμα του bioink παρέμεινε στη θέση του, με εξαίρεση την ελάχιστη μετατόπιση σε μεμονωμένες περιπτώσεις.

Τέλος, τα τραύματα στα οποία έγινε χρήση του bioink θεραπεύτηκαν εξαιρετικά καλά και παρουσίασαν μειωμένη φλεγμονή σε σύγκριση με αυτή που παρατηρείται κατά τη χρήση περισσότερο συμβατικών μεθόδων.

Techblog.gr

Χάρης Αναγνωστόπουλος