Κομοτηνή: Για μια νέα αρχή, στα ΕΠΑΛ

Κομοτηνή: Για μια νέα αρχή, στα ΕΠΑΛ

Στα μέσα της σχολικής χρονιάς και στο 2ο ΕΠΑΛ Κομοτηνής έχουν ήδη αποστείλει τα ενημερωτικά SMS στους γονείς 270 μαθητών και μαθητριών, ενημέρωση για την επίδοση της βαθμολογίας του 1ου Τετραμήνου… SMS στους γονείς, προσκλήσεις στους 270 μαθητές και μαθήτριες και η σχολική χρονιά συνεχίζεται με μεγάλο ενδιαφέρον σε ένα «ζωντανό» σχολείο με ειδικότητες αρκετά προσιτές.

Μαθητές και μαθήτριες μετακινούμενοι /νες από όλη την περιοχή της Ροδόπης, αλλά και τον αστικό ιστό της πόλης. «Ήδη έχουμε υλοποιήσει πρόγραμμα Erasmus με αποστολή στο Μιλάνο και η δεύτερη αποστολή θα πραγματοποιηθεί λίγο πριν το Πάσχα στη Βαρκελώνη» δήλωσε ο κος Σταμάτης Κιουτσούκης, διευθυντής στο 2ο ΕΠΑΛ Κομοτηνής, η «ψυχή» του σχολείου, αλλά και της μεγάλης χθεσινής συντροφιάς στην εκδήλωση κοπής βασιλόπιτας των καθηγητών.

Το «Πρόγραμμα μια νέα αρχή στα ΕΠΑΛ» έδωσε το έναυσμα για να πραγματοποιηθεί αυτή η επανεκκίνηση.» Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να είμαστε μέσα στις οδηγίες του υπουργείου, αλλά και στην καθημερινότητα του σχολείου η οποία δεν είναι εύκολη» σημειώνει ο έμπειρος διευθυντής και προσθέτει «Εκ των ενόντων και με τη δημιουργική μας παρέμβαση καθημερινά, με κέφι και με δημιουργική εμπειρία, προσπαθούμε τα καλύτερα για τους μαθητές και έχοντας εξασφαλίσει πάντα μια καλή επικοινωνία με τους γονείς, οι γονείς έρχονται και μας εμπιστεύονται.» Στέκεται στην παρουσία της Σχολικής Ψυχολόγου στο σχολείο, ως εφαρμογή της σχετικής ρύθμισης και αποκαλύπτει, «Ναι, τα παιδιά την εμπιστεύονται έχει τον δικό της τρόπο να εφαρμόζει τις οδηγίες των εποπτών.»

Όση ώρα οι κουβέντες των συναδέλφων εναλλάσσονται με χαμόγελα και διάφορες ιστορίες από την σχολική τάξη ο κος Κιουτσούκης στέκεται φιλόξενα δίπλα μας και μιλά για την προσπάθεια εντός τους σχολείου «Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να είμαστε μέσα στις απαιτήσεις ενός δύσκολου σχολείου με καλά αποτελέσματα.» δηλώνει προσθέτοντας «Το σχολείο μας ανοίγει δρόμους σε Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση και σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση επαγγελματικής αποκατάστασης των μαθητών. Πέρσι είχαμε υλοποιήσει το πρόγραμμα της μαθητείας και είχαμε για μια ειδικότητα, αυτή των βρεφονηπιοκόμων μαθητές που είχαν απασχοληθεί σε προγράμματα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας.»

Τα τελευταία χρόνια, όπως λέει ο κος Κιουτσούκης αυξήθηκαν κατά 70 οι μαθητές του Σχολείου. Μαθητές και μεγαλύτερης ηλικίας αλλά και απόφοιτοι που βάζουν στόχο το δεύτερο πτυχίο. «Στον ίδιο τομέα επιτρέπεται από τον Νόμο, τελειώνοντας και έχοντας αποκτήσει το ισότιμο απολυτήριο του ΓΕΛ να έχουν δικαίωμα να πάρουν και δεύτερο απολυτήριο. Το επιδιώκουν και βοηθάμε κι εμείς για την υλοποίηση αυτού του στόχου.» δηλώνει ο κος Κιουτσούκης.

Μιλώντας δε για το «Πρόγραμμα μαθητείας» προσθέτει πως αρκετές μαθήτριες από την ειδικότητα των βρεφονηπιοκόμων και των νοσηλευτών εργάστηκαν ήδη και σε δημόσιους φορείς και στον ιδιωτικό τομέα. «Για εννέα μήνες εργάζονται, είναι ασφαλισμένοι και στο τέλος δίνουν και εξετάσεις επάρκειας με επιπλέον μοριοδότηση για την επαγγελματική αποκατάσταση.» Όσον αφορά τέλος, στους μαθητές και στις μαθήτριες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Erasmus παίρνουν το πτυχίο Euro pass, ένα «Συν» όπως λέει και μάλιστα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Τα επιπλέον προσόντα τους φαίνονται χρήσιμα στην επαγγελματική τους αποκατάσταση. Επιδιώκουμε στην τριετή τους φοίτηση να τους δώσουμε όσα περισσότερα επαγγελματικά προσόντα πιστοποιημένα μπορούμε για να είναι ανταγωνιστικοί στην αγορά εργασίας.» καταλήγει μην κρύβοντας την αγάπη και το νοιάξιμο του για τους μαθητές και τις μαθήτριες του Σχολείου.
Φώτο: Στιγμιότυπα από την συνάντηση των καθηγητών- Σταμάτης Κιουτσούκης διευθυντής 2ου ΕΠΑΛ Κομοτηνής ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

www.ert.gr

Μαρία Νικολάου