Πρώτη κατοικία: Νέα έκκληση στους δανειολήπτες να ενταχθούν στη ρύθμιση για την προστασία της (video)

Πρώτη κατοικία: Νέα έκκληση στους δανειολήπτες να ενταχθούν στη ρύθμιση για την προστασία της (video)

Νέα έκκληση στους δανειολήπτες να εκμεταλλευτούν την τελευταία ευκαιρία που τους δίνεται και να ενταχθούν μέχρι το τέλος Απριλίου στη ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας, απηύθυνε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Τέλος στο καθεστώς προστασίας για την πρώτη κατοικία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς μπαίνει από την 1η Μαΐου.

Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας: «Απευθύνουμε ξανά έκκληση σε όποιον αισθάνεται ότι έχει αδυναμία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του και επομένως νιώθει ότι κινδυνεύει το σπίτι του, να μπει στην πλατφόρμα».

Από τους 42107 οφειλέτες που έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία υποβολής αίτησης, την ολοκλήρωσαν 1928. Επιτεύχθηκαν 273 ρυθμίσεις ενώ για 177 πολίτες εγκρίθηκε και κρατική επιδότηση έως το 50% της δόσης.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο νέος πτωχευτικός κώδικας θα είναι: «ένα ενιαίο πλαίσιο (από 8 σήμερα), θα προβλέπει «Δεύτερη ευκαιρία» για οφειλέτες, καμία προστασία κακοπληρωτών και πρόνοια για ευάλωτα νοικοκυριά».

Ο τομεάρχης οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος, δήλωσε: «Η ΝΔ δεσμεύτηκε ότι θα καταργήσει την προστασία της πρώτης κατοικίας και δεν είναι καθόλου ξεκάθαρη για το αν θα υπάρχει κάποια μέριμνα – και τι θα περιλαμβάνει αυτή – στο ενιαίο πλαίσιο που λένε ότι θα φέρουν για την μετά τον Απρίλιο περίοδο».

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας εκτιμά ότι ο νέος πτωχευτικός νόμος θα οδηγήσει σε αύξηση των τραπεζικών χορηγήσεων, συγκεκριμένα ο Γιάννης Στουρνάρας, δήλωσε: «Από εκεί θα έχουμε μια πραγματική δυνατότητα των τραπεζών να δανειοδοτήσουν την πραγματική οικονομία».

Ο νέος πτωχευτικός κώδικας θα έρθει στη Βουλή μέσα στο πρώτο εξάμηνο.

Ρεπορτάζ: Θάνος Τσίρος

Πηγή: ΕΡΤ

www.ert.gr

Νάσος Μπράτσος