Έντεκα ΝΑΙ,14 ΟΧΙ, ένα «παρών» η ονομαστική ψηφοφορία για το δημοψήφισμα για ΔΕΥΑΔΙ-Ανοικτό ενδεχόμενο να επανέλθει το δημοψήφισμα και η σύσταση της ΔΕΥΑΔΙ

Έντεκα ΝΑΙ,14 ΟΧΙ,  ένα «παρών» η ονομαστική ψηφοφορία για το δημοψήφισμα  για ΔΕΥΑΔΙ-Ανοικτό ενδεχόμενο να επανέλθει το δημοψήφισμα και η σύσταση της ΔΕΥΑΔΙ

Έντεκα ΝΑΙ και 14 ΟΧΙ και ένα «παρών», ήταν το αποτέλεσμα της ονομαστικής ψηφοφορίας, στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο, για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, στο θέμα ίδρυσης, ή μη Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Δήμου Ιάσμου-ΔΕΥΑΔΙ-.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος του Ισμέτ Καδή Μαντρατζή Χασάν, πήρε πίσω σήμερα το ΝΑΙ στο περασμένο Δημοτικό Συμβούλιο και δήλωσε «παρών», καθώς μίλησε με δημότες, οι οποίοι του άλλαξαν την στάση. Ο δε Νίκος Γιάτσος από την παράταξη του κ. Αμούτζα, αυτή τη φορά ψήφισε ΟΧΙ, ενώ στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, ψήφισε ΝΑΙ για τη σύσταση της ΔΕΥΑΔΙ.
Ο Δήμαρχος Ιάσμου, Οντέρ Μουμίν, δήλωσε πως θα περάσει στην Ιστορία πως η μείζων και η ελάσσων αντιπολίτευση, φοβήθηκαν την λαϊκή ετυμηγορία και την γνώμη των δημοτών.
Ωστόσο, υπογράμμισε πως αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο:
1Ον να κάνει συλλογή υπογραφών από τους δημότες στον αριθμό 2.000, οπότε θα ξαναφέρει το θέμα της διεξαγωγής δημοψηφίσματος στο Δημοτικό Συμβούλιο και θα μπορεί να το περάσει με απλή πλειοψηφία
2ον Να φέρει εκ νέου το θέμα της σύστασης της ΔΕΥΑΔΙ στο Δημοτικό Συμβούλιο, μετά από λίγο καιρό.
Το Δημοτικό Συμβούλιο ξεκίνησε στις 6 το απόγευμα και ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 9 το βράδυ, καθώς υπήρχαν κι άλλα θέματα εκτός Ημερησίας Διάταξης.

Οι επικεφαλής των παρατάξεων της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης, Κυριάκος Αμούτζας, Ισμέτ Καδή και Παναγιώτης Σπορίκης επανέλαβαν τη θέσης πως, η Μελέτη που έφερε ο Δήμαρχος Ιάσμου Οντέρ Μουμίν, ήταν ανυπόγραφη, διάτρητη, όχι εγκεκριμένη από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και παρμένη από κάποιον άλλο δήμο, χωρίς να εμπεριέχει τα σωστά οικονομοτεχνικά στοιχεία του Δήμου Ιάσμου. Πως είναι μια βιαστική και επιπόλαιη κίνηση , η οποία ακυρώνει το σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο αντιπροσωπεύει τους δημότες, που πολύ πρόσφατα ανέδειξαν μέσα από τις κάλπες.

Συγκεκριμένα ο κ. Σπορίκης χαρακτήρισε το ενδεχόμενο δημοψήφισμα, ως ύβρη στην Δημοκρατία.
Από την πλευρά του ο κ. Αμούτζας, επανέλαβε πολλές φορές πως δίνει χείρα βοηθείας στον κ. Οντέρ να συστήσει την ΔΕΥΑΔΙ, αλλά υπό άλλη βάση, με μια μελέτη όπου θα υπάρχουν τα πραγματικά οικονομοτεχνικά στοιχεία του Δήμου, φροντίζοντας να ξεκαθαρίσουν πράγματα όπως, πόροι, προσωπικό και γενικά όροι βιωσιμότητας της επιχείρησης και έτσι από κοινού να κτίσουν τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης.

Ο κ. Ισμέτ Καδή, επέμεινε στο κόστος του δημοψηφίσματος, όπως και ο κ. Παναγιώτης ΣΠορίκης, λέγοντας πως δεν θα μείνει στα 10-12.000 ευρώ, όπως υποστηρίζει ο κ. Οντέρ, αλλά θα φτάσει στα 50.000 ευρώ, ποσό μεγάλο για μικρούς Δήμους σε καιρούς οικονομικής Δυσπραγίας. Ο δε Δημοτικός Σύμβουλος Πολυάνθου, Χρήστος Μαχαίρας, το χαρακτήρισε …πολυτέλεια ..μη απαραίτητη σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.
Για δε το κόστος λειτουργίας της ΔΕΥΑΔΙ, ο κ. Ισμέτ το τοποθέτησε στα 300.000 -400.000 ευρώ, ποσό για το οποίο η εισήγηση της πλειοψηφίας καλύπτει το ποσό των 250.000 ευρώ. «Τα υπόλοιπα από πού θα τα βρείτε;» Ρώτησε ο κ. Ισμέτ, ο οποίος δήλωσε πως δεν πήρε απάντηση. Σε αυτό το σημείο ο κ. ΑΜούτζας υπογράμμισε πως ο Δήμος δεν μπορεί να βγάλει χρήματα από το ταμείο του και να το καλύψει, οπότε ή θα αυξήσει τα τέλη-τουλάχιστον στο τριπλάσιο-, ή θα καταφύγει ο Δήμος στο δανεισμό.
Από την πλευρά του ο Παναγιώτης Σπορίκης, στήριξε το ΟΧΙ του και ιδεολογικά. Δηλαδή, όχι μόνο για το κόστος λειτουργίας και το αβέβαιο μέλλον μιας ΔΕΥΑΔΙ,- χωρίς πόρους, πόσο μάλλον όταν θα κληθούν να βάλλουν το χέρι στην τσέπη οι δημότες -, καθώς το Νερό είναι κοινωνικό αγαθό και πρέπει να είναι ΔΩΡΕΑΝ.
Σε ένα άλλο σημείο που διαφώνησε η αντιπολίτευση ήταν πως δεν γίνεται να αποφασίσουν οι δημότες για ένα θέμα, με ένα ΝΑΙ ή ένα ΟΧΙ, για το οποίο δεν έχουν γνώση και δεν γνωρίζουν τα τεχνικά και οικονομικά χαρακτηριστικά του.
Ο κ. Οντέρ στις τοποθετήσεις του απαντώντας στους επικεφαλής της αντιπολίτευσης, επανέλαβε τις δεσμεύσεις του, περί μη αύξησης των δημοτικών τελών, η επιβάρυνση του Βιολογικού θα αφορά μόνο τους κατοίκους της έδρας τους δήμου Ιάσμου, ενώ θα τοποθετηθούν υδρόμετρα και στους οικισμούς που δεν υπάρχουν.
Δεν δέχθηκε πως η μελέτη είναι ανυπόγραφη, αφού την συνέταξαν άνθρωποι του Δήμου Ιάσμου και την παρουσίασαν στο περασμένο Δημοτικό Συμβούλιο, απλά πως σε τέτοια έγγραφα, δεν μπαίνουν οι υπογραφές.
Τέλος, σημαντική η κοινή παραδοχή ήταν πως δεν τίθεται θέμα με την ποιότητα του νερού στο Δήμο Ιάσμου.

www.ert.gr

Βασιλική Μαχαίρα