Κομοτηνή: 1-2-2020 ΕΡΤ Ειδήσεις

Κομοτηνή: 1-2-2020  ΕΡΤ Ειδήσεις

Πολιτική
Στην Κομοτηνή η Φώφη Γεννηματά
Την Κομοτηνή επισκέπτεται σήμερα η πρόεδρος του Κιν.Αλ. κα Φώφη Γεννηματά. Η κα Γεννηματά θα παραστεί στην κοπή της πίτας της Νομαρχιακής Οργάνωσης του ΚΙΝΑΛ Ροδόπης και θα πραγματοποιήσει ομιλία στις 20.00 στη Λέσχη Κομοτηναίων.

Ομιλία του Ε. Στυλιανίδη κατά του παράνομου μνημονίου Τουρκίας Λιβύης
Καταπέλτης ήταν ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ κατά του παράνομου μνημονίου Τουρκίας Λιβύης στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Ο Βουλευτής Ροδόπης μιλώντας ως εισηγητής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος αναφέρθηκε στην κρισιμότητα του θέματος για την ίδια τη Λιβύη, την Ευρώπη και τον Κόσμο και δε δίστασε να κατακεραυνώσει την Τουρκία, η οποία όπως τόνισε αν συνεχίσει να γίνεται μέρος του προβλήματος, δεν θα μπορεί να είναι μέρος της λύσης. Αναφέρθηκε ειδικά στο παράνομο και άκυρο Μνημόνιο Τουρκίας -Λιβύης το οποίο όπως είπε είναι προϊόν εκμετάλλευσης της Τρίπολης και παραβιάζει ευθέως το διεθνές δίκαιο. Στο ίδιο πνεύμα τοποθετήθηκαν και οι άλλοι Έλληνες κοινοβουλευτικοί, ο πρώην Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ως εκπρόσωπος των Σοσιαλιστών, ο Γιώργος Κατρούγκαλος ως εκπρόσωπος της αριστερής ομάδας και άλλοι Έλληνες και Κύπριοι Βουλευτές.

Ερώτηση στη Βουλή του κ. Δ.Χαρίτου
Ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση κατέθεσε ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου από κοινού με την τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου. Ερωτά ο βουλευτής της Ροδόπης γιατί ο ΟΑΕΔ δεν εφαρμόζει την αριθμ. 25427/497/6-6-2019 ΚΥΑ για την διάθεση σε απολυμένη εργαζόμενη εφάπαξ χρηματικού βοηθήματος 1.000€, μέσω ΟΑΕΔ;

Ε. Μ. Δ. Υ. Δ. Α. Σ. – Θ Ρ Α Κ Η Σ
Νέα ανακοίνωση για τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα
Για “ καταστροφικά αποτελέσματα στο δημόσιο συμφέρον από τις
Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) “ κάνει λόγο η Ένωση Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών Θράκης σε νέα ανακοίνωσή της σε συνέχεια προηγούμενων παρεμβάσεών παρουσιάζοντας έρευνα του Λεωνίδα Βατικιώτη, Δρ. Οικονομολόγου – δημοσιογράφοου, ερευνητή Advanced
Media Institute. Έρευνα η οποία αναδεικνύει τα αποτελέσματα από τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, όπως ξεκίνησαν να υλοποιούνται στην Ελλάδα, τα τελευταία 15 χρόνια, σε ό,τι αφορά τις καταστροφικές επιπτώσεις τους στο δημόσιο συμφέρον. «Οι Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα:
• δεν εγγυώνται την ποιότητα των δημοσίων έργων,
• μεταφέρουν τους κινδύνους στο κράτος και τους πολίτες,
• δεν είναι απαλλαγμένες από τις γνωστές καθυστερήσεις,
• αναπαράγουν τη διαφθορά και
• υπονομεύουν τον «ελεύθερο ανταγωνισμό», τις αμοιβές της εργασίας, το
περιβάλλον, το δημόσιο συμφέρον και τα δημόσια οικονομικά.» αναφέρεται στην ανακοίνωση και σημειώνεται «Επί της ουσίας φορτώνουν την κοινωνία και τις επόμενες γενιές εσαεί με το υπέρογκο κόστος τους και παραδίνονται κρίσιμες Δημόσιες Υποδομές σε ιδιώτες (οδικά δίκτυα, αεροδρόμια, λιμάνια, σχολεία κλπ). Με αυτόν τον τρόπο εξαφανίζεται η παραγωγική και αναπτυξιακή λειτουργία του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.»

Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δημοψήφισμα στις 8 Μαρτίου προτείνει ο Οντέρ Μουμίν
Την διεξαγωγή τοπικού δημοψηφίσματος για την ίδρυση της «Ύδρευσης–Αποχέτευσης Δήμου Ιάσμου (ΔΕΥΑΔΙ)» πρότεινε ο Δήμαρχος Ιάσμου Μουμίν Οντέρ. «Θεωρώντας αναγκαία την ίδρυση της ΔΕΥΑΔΙ κρίνω σκόπιμο την προσφυγή σε εσάς.» αναφέρει ο δήμαρχος και σημειώνει «Προτείνω στο δημοτικό συμβούλιο την διεξαγωγή δημοψηφίσματος στις 8 Μαρτίου 2020, ημέρα Κυριακή, με ερώτημα την ίδρυση η μη της ΔΕΥΑΔΙ.» να σημειωθεί ότι για την προκήρυξη του δημοψηφίσματος απαιτείται απόφαση δημοτικού συμβουλίου με αυξημένη πλειοψηφία των 2/3 των μελών του.
«Ευελπιστώ ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι δεν θα μας στερήσουν την ετυμηγορία των συνδημοτών σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα. Έτσι θα είμαστε ο 1ος δήμος πανελλαδικά που θα διενεργήσει δημοτικό δημοψήφισμα» καταλήγει ο δήμαρχος.

Επίτιμος δημότης ο γέροντας Συμεών
Επίτιμος Δημότης Ιάσμου θα ανακηρυχθεί ο γέροντας Συμεών της Μονής του καθεδρικού Ναού του Πρωτάτου Αγίου Όρους, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιάσμου, σε τελετή που θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο στην πλατεία Ηρώων του δήμου.

 

 

ΑμεΑ

Προτροπή προς το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΦ από το Σωματείο ΑμεΑ ΠΕ Ροδόπης για την έλλειψη φαρμάκων που παρατηρείται στην αγορά.

Το Σωματείο ΑμεΑ Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης απέστειλε κείμενο προς τον Υπουργό Υγείας, Κικίλια Βασίλη και τον Πρόεδρο του ΕΟΦ, Κοντοζαμάνη Βασίλη, σχετικά με την έλλειψη φαρμάκων από την αγορά. Στην επιστολή σημειώνεται ότι δέχεται καθημερινά από τα μέλη του παράπονα σχετικά με την έλλειψη φαρμάκων. «Παρακαλούμε όπως το επίσημο κράτος επανεξετάσει το θεσμικό και νομικό πλαίσιο εισαγωγής φαρμάκων και το κοστολόγιο αυτών, καθώς επίσης να γίνει ανάχωμα στην εξαγωγή φαρμάκων από τις ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείας προς τα ξένα κράτη.» αναφέρεται στην επιστολή.

Παιδεία
220 σπουδαστές και σπουδάστριες στην ΑΣΠΑΙΤΕ Σαπών
220 σπουδαστές και σπουδάστριες έχει φέτος Παράρτημα της ΑΣΠΑΙΤΕ στις Σάπες. «Πέντε τμήματα βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία και διανύουν την 3η εβδομάδα του 2ου εξαμήνου φοίτησης, που ολοκληρώνεται στο τέλος Απριλίου, αμέσως μετά ακολουθούν οι εξετάσεις και η απονομή των πιστοποιητικών τον Ιούνιο.» δήλωσε στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο διευθυντής του Παραρτήματος ο κος Αθανάσιος Καραφύλλης. Αναφερόμενος στα σενάρια «συγχώνευσης» της ΑΣΠΑΙΤΕ με τα ΑΕΙ ο κος Καραφύλλης απάντησε: «Δεν ξέρουμε ακόμη τίποτα» και εξήγησε ότι υπάρχουν συζητήσεις μεταξύ του υπουργείου και της διοίκησης στα κεντρικά της Αθήνας οι οποίες δεν έχουν καταλήξει ακόμα.

Μητρόπολη
Πρόγραμμα του Μητροπολίτη
Στον πανηγυρίζοντα ναό Αγίου Τρύφωνος Εβρένου θα ιερουργήσει ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κος Παντελεήμονος και αύριο Κυριακή 02 Φεβρουαρίου, το πρωί, θα ιερουργήσει στο ναό Αγίου Τρύφωνος Κομοτηνής.

 

 

 

 

Πολιτισμός
Ο χορός του ΜΟΚ
Ο Μορφωτικός Όμιλος Κομοτηνής θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2020 και ώρα 21:00, τον ετήσιο χορό του για τα μέλη και τους φίλους του, στο κέντρο διασκέδασης «Ποσειδώνιο» (7ο χλμ Κομοτηνής – Πόρτο Λάγος), με την ορχήστρα της Εβρίτικης Ζυγιάς. Τιμή πρόσκλησης 15 ευρώ (φαγητό – απεριόριστο ποτό). Τηλέφωνα κρατήσεων 6942432482 και 6942833913.

Kom on Party στην Κομοτηνή
Προετοιμάζεται εντατικά η Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού Παιδείας και Αθλητισμού του Δήμου Κομοτηνής για τις καρναβαλικές εκδηλώσεις. Ήδη η επικεφαλής της Δημοτικής Επιχείρησης, η κα Νατάσα Λιβεριάδου θα στείλει πρόσκληση προς όλους τους Δήμους της περιοχής, αλλά και στον Δήμο Γκάμπροβο για να συμμετάσχουν στο Kom on Party. Στα τέλη Φεβρουαρίου θα αφιχθούν στην πόλη καρναβαλιστές από τη Βουλγαρία.

Το όνειρο του σκιάχτρου
Η παιδική σκηνή του Χρήστου Τριπόδη παρουσιάζει για πρώτη στην Κομοτηνή το Σάββατο 1η Φεβρουαρίου στις 17:00 & στις 19:00 στο Πολιτιστικό Κύτταρο το αριστουργηματικό έργο του Ευγένιου Τριβιζά που μαγεύει πάντα μικρούς και μεγάλους «Το Όνειρο του Σκιάχτρου».

Ο χορός των Θρακών Κομοτηνής
Ο Πολιτιστικός Χορευτικός Σύλλογος Θρακών Κομοτηνής πραγματοποιεί τον ετήσιο χορό του σήμερα στις 20:30 στη μουσική σκηνή «Αστραία» στον Ίασμο. Την εκδήλωση θα πλαισιώσει θρακιώτικη παραδοσιακή ορχήστρα με τους Βαγγέλη Παπαναστασίου, Νίκο Ζαπάρτα και μια πλειάδα μουσικών και τραγουδιστών.
Αστυνομικό δελτίο
Συνελήφθη χθες το πρωί, στην Εγνατία Οδό Ξάνθης – Κομοτηνής, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Ιάσμου, 21χρονος αλλοδαπός, διότι κατελήφθη να οδηγεί Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο στερούμενος άδειας ικανότητας οδήγησης.

 

Ο Καιρός το Σαββατοκύριακο
Αραιές νεφώσεις παροδικά, στα δυτικά και την ανατολική νησιωτική χώρα, πιο πυκνές. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και στα νότια πελάγη τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει νέα άνοδο.

www.ert.gr

Μαρία Νικολάου