«Βόμβα» 2 δισ. ευρώ από νέα γενιά αναδρομικών

Νέα γενιά αναδρομικών ύψους 2 δισ. ευρώ (από τον Ιούνιο του 2016 και έπειτα) σε 300.000 επικουρικές συντάξεις δημιούργησε ο νόμος Κατρούγκαλου και διεκδικεί το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), καθώς υποστηρίζει πως επανυπολογίστηκαν με εντελώς αυθαίρετο τρόπο και προκύπτουν διαφορές από 80 ευρώ έως και 340 ευρώ τον μήνα. Μάλιστα οι συνταξιούχοι προχωρούν σε αγωγές και μηνύσεις. Από την επεξεργασία των στοιχείων που έκανε το ΕΝΔΙΣΥ, προκύπτει ότι ο «τύπος» που χρησιμοποιήθηκε ήταν αυθαίρετος. Δηλαδή, αυτό σημαίνει πως δεν εφαρμόστηκε σωστά ο Ν. 4387/2016 (νόμος Κατρουγκαλου) σε ό,τι αφορά τον επανυπολογισμό των επικουρικών συντάξεων.

Οπως δήλωσε προχθές κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος του ΕΝΔΙΣΥ Νίκος Χατζόπουλος αναφορικά με τα λάθη στις επικουρικές συντάξεις, ουδεμία νέα νομοθετική διάταξη χρειάζεται· απεναντίας – πρόσθεσε – το μόνο που χρειάζεται να κάνει η κυβέρνηση είναι να εφαρμόσει τον Ν. 4387/2016, ο οποίος δεν έχει εφαρμοστεί από τον Ιούνιο του 2016 (μη εφαρμογή νόμου) μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα 300.000 συνταξιούχοι να υφίστανται περικοπές έως 340 ευρώ ανά μήνα (με μέσο όρο 170 ευρώ τον μήνα). Αν η προηγούμενη κυβέρνηση και η σημερινή – επισήμανε ο πρόεδρος του ΕΝΔΙΣΥ – είχαν εφαρμόσει τον νόμο, δεν θα υπήρχαν περικοπές στις επικουρικές συντάξεις. Ο εμπαιγμός τους είναι κάτι παραπάνω από εμφανής, κατέληξε ο κ. Χατζόπουλος.

Αντίθεση

Παράλληλα η ηγεσία του ΕΝΔΙΣΥ διατύπωσε τη ριζική αντίθεσή της στο υπό κατάθεση ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Οπως υπογράμμισε η γενική γραμματέας του ΕΝΔΙΣΥ Πόπη Μουρίκη, οι αυξήσεις που φημολογούνται στους συντελεστές αναπλήρωσης της κύριας σύνταξης για όσους έχουν άνω των 30 ετών ασφάλισης είναι μια τρύπα στο νερό και δημιουργούν ανισότητες. Το ΣτΕ – πρόσθεσε – δεν αναφέρει πουθενά συνταξιοδοτικά έτη αλλά εστιάζει στις δυσαναλογίες μεταξύ εισφορών και συντάξεων και υποδεικνύει αλλαγές, όχι ως προς την κλιμάκωση ανάλογα με τα έτη ασφάλισης αλλά ως προς τις αποδοχές.

Την ίδια στιγμή – συμπλήρωσε – η πλειονότητα των υπολοίπων συνταξιούχων (περί τα 2.000.000) όχι μόνο δεν θα δουν καμία αύξηση αλλά, απεναντίας, έχουν υποστεί και συνεχίζουν να υφίστανται άγριες περικοπές από το 2010 μέχρι σήμερα. Τονίζεται ότι για τα παλιά αναδρομικά (συνταξιούχοι πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου) υπάρχει αναμονή για την κρίσιμη απόφαση του ΣτΕ – μετά τη δίκη-πιλότο που έγινε στις 10.1.2020 -, η  οποία αναμένεται να δημοσιοποιηθεί Απρίλιο ή Μάιο.

 

Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι θα σεβαστεί την απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου. Μερίδα νομικών θεωρεί πιο πιθανή τη δικαίωση για το 10μηνο που μεσολαβεί από 10/6/2015 έως 11/5/2016, δηλαδή μετά τη δημοσίευση των προηγούμενων αποφάσεων του ΣτΕ και μέχρι την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μόνο για αυτό το περίφημο 10μηνο-11μηνο το κόστος αγγίζει τα 4 δισ. ευρώ (3,985 δισ.). Εκτιμάται ότι εάν ληφθεί απόφαση για να δοθούν τα αναδρομικά αυτό το δεκάμηνο τότε η καταβολή τους θα γίνει σε δόσεις και σε βάθος χρόνου.

Σημειώνεται ότι αναδρομικές αυξήσεις από  1ης Οκτωβρίου 2019 έως 48% για 250.000-300.000 δικαιούχους επικουρικών συντάξεων φέρνει το υπό κατάθεση ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Η μεσοσταθμική αύξηση θα είναι 99,57 ευρώ τον μήνα και σε απόλυτους αριθμούς θα κυμαίνεται από 5 ευρώ έως 196 ευρώ. Τις αυξήσεις μαζί με τα αναδρομικά από 1ης Οκτωβρίου 2019 θα λάβουν μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου και τους απαραίτητους επανυπολογισμούς όσοι είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής πάνω από 1.300 ευρώ το καλοκαίρι του 2016 και είδαν τις επικουρικές τους τότε να μειώνονται δραματικά. Παράλληλα, λόγω της αύξησης των ποσοστών αναπλήρωσης (για όσους έχουν πάνω από 30 συντάξιμα έτη), οι αυξήσεις των ανταποδοτικών κύριων συντάξεων θα είναι από 12 ευρώ για όσους έχουν αποχωρήσει ή αποχωρούν με 30,1 έτη ασφάλισης έως και 252 ευρώ για όσους έχουν 40 έτη ασφαλιστικού βίου. Οι αυξήσεις αυτές μετράνε από 1ης Οκτωβρίου 2019 για τους ήδη συνταξιούχους και θα καταβληθούν μετά τους απαραίτητους επανυπολογισμούς των συντάξεων.

Γράψτε το σχόλιο σας

Αφήστε μια απάντηση