Αιφνιδιαστικά στη Βεγγάζη ο ΥΠΕΞ της Γερμανίας πριν από τη Διάσκεψη του Βερολίνου

Αιφνιδιαστικά στη Βεγγάζη ο ΥΠΕΞ της Γερμανίας πριν από τη Διάσκεψη του Βερολίνου

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας μεταβαίνει αιφνιδιαστικά στη Λιβύη με την ελπίδα να συναντηθεί με τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλονται για να επιτευχθεί εκεχειρία στην εμπόλεμη χώρα. «Το μήνυμά μας είναι ξεκάθαρο: κανείς δεν μπορεί να κερδίσει σε αυτή τη σύγκρουση στρατιωτικά», ενώ παράλληλα τόνισε ότι εκπροσωπεί τους ομολόγους του της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Βερολίνο προσπαθεί να πείσει τον στρατάρχη Χάφταρ, τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης, και τον αντίπαλό του, τον πρωθυπουργό της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της χώρας Φαγιέζ αλ Σάρατζ, να είναι παρόντες στη διεθνή διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή και συνιστά «την καλύτερη πιθανότητα» για την έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών για τη Λιβύη, σύμφωνα με το Βερολίνο.

«Η συγκεκριμένη σύνοδος δεν θα ασχοληθεί με θέματα θαλασσίων συνόρων»

Με την παραπάνω επισήμανση απαντούν Γερμανοί αξιωματούχοι στο ερώτημα της μη συμμετοχής της Ελλάδας στη Σύνοδο, ενώ η ίδια η ‘Ανγκελα Μέρκελ, μιλώντας χθες στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος της τόνισε ότι «δεν πρέπει να έχουμε μεγάλες προσδοκίες», ωστόσο το ζητούμενο είναι να διασφαλιστεί η εφαρμογή του εμπάργκο όπλων που όπως είπε παραβιάζεται στη Λιβύη.

Θέση υπέρ της Ελλάδας πήρε ο Χάφταρ

Με ανάρτηση όπου απεικονίζεται η ελληνική σημαία, ο Εθνικός Λιβυκός Στρατός του στρατάρχη Χάφταρ τονίζει ότι «η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες που επηρεάζεται περισσότερο από αυτή τη σύγκρουση» και θέτει το ερώτημα γιατί δεν θα συμμετάσχει στη Διάσκεψη του Βερολίνου.

Τσαβούσογλου: Συμφωνίες με όλους εκτός της Κύπρου

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε νέες δηλώσεις του αναφέρει προκλητικά ότι η Τουρκία είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Αν Μεσόγειο και δηλώνει πρόθυμος για συμφωνίες «με όλους εκτός της Κύπρου».

«Μέχρι να υπογράψει η Τουρκία αυτά τα μνημόνια με τη Λιβύη, υπήρξαν τριμερείς και τετραμερείς προσπάθειες να αποκλειστεί η Τουρκία από Ανατολική Μεσόγειο», υποστήριξε ο Τσαβούσογλου.

Στη διάσκεψη του Βερολίνου θα πάρουν μέρος: ΗΠΑ, Ρωσία Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Κίνα, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Τουρκία, Κογκό, Ιταλία, Αίγυπτος, Αλγερία, όπως επίσης Ηνωμένα Έθνη, ΕΕ, Αφρικανική Ένωση και Αραβική Λίγκα.

‘Αγνωστο παραμένει αν θα μεταβεί ο Aμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, τόνισε ότι δεν είναι σίγουρο ότι θα παραστεί, αλλά ξεκαθάρισε ότι στόχος είναι να αποκλειστούν οι ξένες επεμβάσεις.

Eυθύνες στην ελληνική κυβέρνηση για την απουσία της χώρας μας από τη διάσκεψη του Βερολίνου καταλογίζουν ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ. Για αλόγιστη απόπειρα κομματικής εκμετάλλευσης της εξωτερικής πολιτικής έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

www.ert.gr

Σοφία Χούντα