Διαδηλώσεις στο Ιράν κατά του καθεστώτος-Υπέρ των διαδηλωτών ο Τραμπ (video)

Διαδηλώσεις στο Ιράν κατά του καθεστώτος-Υπέρ των διαδηλωτών ο Τραμπ (video)

Στην Τεχεράνη, την παραίτηση της κυβέρνησης, ακόμα και του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ζήτησαν χιλιάδες διαδηλωτές για το χειρισμό της αεροπορικής τραγωδίας με τους 176 νεκρούς. Με μήνυμά του στο Twitter, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την υποστήριξή του προς τους διαδηλωτές. Την ίδια ώρα, o επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης δήλωνε στο Κοινοβούλιο του Ιράν πως σκοπός των πληγμάτων της περασμένης Τετάρτης εναντίον αμερικανικών στόχων στο Ιράκ δεν ήταν να «σκοτώσουν στρατιώτες του εχθρού» αλλά να δείξουν ότι μπορούν να πλήξουν οποιοδήποτε σημείο επιλέξουν.

«Προς τους ηγέτες του Ιράν-Μη σκοτώνετε τους διαδηλωτές σας». Χιλιάδες έχουν ήδη σκοτωθεί η φυλακιστεί από εσάς και ο Κόσμος παρακολουθεί. Αλλά το σημαντικότερο είναι ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν. Θέστε ξανά σε λειτουργία το ίντερνέτ σας και αφήστε τους δημοσιογράφους να το χρησιμοποιούν ελεύθερα! Σταματήστε να σκοτώνετε τον υπέροχο ιρανικό λαό!».

Με το μήνυμα αυτό που ανήρτησε στο Twitter ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε σήμερα την υποστήριξή του προς τους διαδηλωτές στο Ιράν την ώρα που κινητοποιήσεις ξέσπαγαν για δεύτερη ημέρα σε ολόκληρη την επικράτεια της χώρας αυξάνοντας την πίεση προς την ηγεσία της μετά την παραδοχή από τον ιρανικό στρατό ότι κατέρριψε από λάθος ένα ουκρανικό επιβατικό αεροσκάφος σε μια περίοδο κατά την οποία η Τεχεράνη φοβόταν τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς των ΗΠΑ.

Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σήμερα για δεύτερη ημέρα στην πρωτεύουσα του Ιράν, την Τεχεράνη, και σε άλλες πόλεις φωνάζοντας συνθήματα κατά των αρχών έπειτα από την παραδοχή από τους Φρουρούς της Επανάστασης ότι κατέρριψαν ένα ουκρανικό επιβατικό αεροσκάφος από λάθος και αφού επί σειρά ημερών το διέψευδαν, προκύπτει από αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Ψεύδονται όταν λένε ότι ο εχθρός μας είναι η Αμερική, ο εχθρός μας είναι εδώ ακριβώς», φώναζαν διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί σε έναν δρόμο κοντά στο πανεπιστήμιο της Τεχεράνης.

Κάτοικοι της Τεχεράνης δήλωσαν στο Reuters ότι στους δρόμους της πρωτεύουσας έχουν αναπτυχθεί αστυνομικοί καθώς αυξάνεται η λαϊκή οργή έπειτα από τις αλεπάλληλες αρνήσεις της Τεχεράνης ότι δεν ευθυνόταν για την κατάρριψη του αεροσκάφους που προηγήθηκαν της παραδοχής της και ενώ ο Καναδάς και οι ΗΠΑ επέμεναν ότι το αεροσκάφος είχε καταρριφθεί από πύραυλο.

Χθες η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων εναντίον χιλιάδων διαδηλωτών στην πρωτεύουσα με πολλούς από αυτούς να φωνάζουν «Θάνατος στον δικτάτορα» αναφερόμενοι στον ανώτατο ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Εν τω μεταξύ, η Τεχεράνη κάλεσε σήμερα τον πρεσβευτή της Βρετανίας στο Ιράν σχετικά με την παρουσία του σε μια «παράνομη» διαδήλωση στην ιρανική πρωτεύουσα στη μνήμη των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας με το ουκρανικό αεροσκάφος, το οποίο «από λάθος» κατέρριψαν οι ιρανικές στρατιωτικές δυνάμεις, ανέφερε η ιστοσελίδα του ιρανικού ΥΠΕΞ.
«Σήμερα ο Ρομπ Μακέιρ κλήθηκε εξαιτίας της αντισυμβατικής συμπεριφοράς του της συμμετοχής σε μια παράνομη διαδήλωση το Σάββατο», αναφέρεται στην ιστοσελίδα.

Νωρίτερα η Βρετανία είχε ανακοινώσει ότι χθες ο Βρετανός πρεσβευτής στο Ιράν συνελήφθη και κρατήθηκε για λίγο, κάτι το οποίο τα ιρανικά μμε έγραψαν ότι έγινε επειδή υποκινούσε τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι δεν συμμετείχα σε καμία διαδήλωση», έγραψε στο Twitter ο Μακέιρ. «Πήγα σε μια εκδήλωση η οποία είχε ανακοινωθεί ως ολονυκτία για τα θύματα της τραγωδίας (της πτήσης) της Ukraine International Airlines που καταρρίφθηκε την Τετάρτη από τον ιρανικό στρατό «από λάθος», πρόσθεσε.

«Έφυγα από το σημείο πέντε λεπτά αφού ξεκίνησαν να ακούγονται συνθήματα» κατά των ιρανικών αρχών, εξήγησε.

Παράλληλα, έξω από την πρεσβεία της Βρετανίας στην Τεχεράνη μέλη της σκληροπυρηνικής πολιτοφυλακής Μπασίτζ διαδήλωσαν σήμερα ζητώντας το κλείσιμό της, μετέδωσαν ιρανικά μέσα ενημέρωσης.
Η διαδήλωση της πολιτοφυλακής αυτής, η οποία έχει διασυνδέσεις με την δύναμη ελίτ των Φρουρών της Επανάστασης, πραγματοποιήθηκε λίγο μετά τη σύντομη κράτηση του Βετανού πρεσβευτή.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ επέκρινε την Τεχεράνη μετά τη σύλληψη και τη σύντομη κράτηση χθες Σάββατο του Βρετανού πρεσβευτή στο Ιράν και ζήτησε να υπάρξει «αποκλιμάκωση», σε tweet του που ανήρτησε σήμερα. «Πολύ ανήσυχος μετά την προσωρινή κράτηση του Βρετανού πρεσβευτή στο Ιράν. Ο σεβασμός στη Σύμβαση της Βιένης αποτελεί υποχρέωση. Η ΕΕ καλεί σε αποκλιμάκωση και στη δημιουργία χώρου για διπλωματία», έγραψε στο Twitter ο Μπορέλ.
Tο Λονδίνο και το Βερολίνο καταδίκασαν την σύλληψη του Βρετανού πρεσβευτή στην Τεχεράνη.

Ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, κάλεσε σήμερα, Κυριακή, σε αυξημένη συνεργασία μεταξύ των χωρών της περιοχής προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα την ευθύνη για τα οποία επέρριψε στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του. «Η κατάσταση στην περιοχή είναι απρόσφορη λόγω… των Ηνωμένων Πολιτειών και των φίλων τους, και ο μοναδικός δρόμος να το αντιμετωπίσουμε αυτό είναι να βασιστούμε στη συνεργασία μεταξύ των χωρών της περιοχής», δήλωσε ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ στον επισκεπτόμενο το Ιράν εμίρη του Κατάρ, Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ-Θάνι.

Εγκατέλειψε το Ιράν η μόνη γυναίκα Ολυμπιονίκης Κίμια Αλιζαντέχ

Η Κίμια Αλιζαντέχ, η μοναδική αθλήτρια του Ιράν που έχει κατακτήσει μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες, ανακοίνωσε χθες ότι έφυγε μόνιμα από την χώρα της, μη μπορώντας να αντέξει την «υποκρισία» ενός συστήματος, το οποίο σύμφωνα με την ίδια, «εξευτελίζει» τους αθλητές και τους εκμεταλλεύεται για πολιτικές σκοπιμότητες.

«Να ξεκινήσω με καλησπέρα, αντίο ή συλλυπητήρια;» έγραψε η Ολυμπιονίκης στο λογαριασμό της στο Instagram, καθώς η χώρα της βρίσκεται σε κατάσταση σοκ από την συντριβή του αεροσκάφους Boeing 737 της Ukraine International Airlines που καταρρίφθηκε την Τετάρτη κοντά στην Τεχεράνη κατά λάθος από έναν ιρανικό πύραυλο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 176 επιβαίνοντες, κυρίως Ιρανοί και Καναδοί.

Η Αλιζαντέχ, που κέρδισε το χάλκινο μετάλιο στο ταεκβοντό το 2016 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, εξαπέλυσε αιχμηρές κατηγορίες ενάντια στις αρχές της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
«Είμαι μία από τα εκατομμύρια των καταπιεσμένων γυναικών στο Ιράν τις οποίες εμπαίζουν εδώ και χρόνια», είπε η 21χρονη. «Φορούσα ό,τι μου έλεγαν να φορέσω», τόνισε, αναφερόμενη στην ισλαμική μαντίλα, που φορούν υποχρεωτικά όλες οι γυναίκες σε δημόσιους χώρους στο Ιράν, ειδικά σε αθλητικές εκδηλώσεις. «Επαναλάμβανα όλα όσα με διέταζαν να λέω» και «πιστώθηκαν τα μετάλλιά μου για το σεβασμό της υποχρεωτικής μαντίλας», συνέχισε, λέγοντας: «κανείς από εμάς δεν έχει σημασία για αυτούς».
Επικρίνοντας την «υποκρισία», το «ψέμα», την «αδικία» και την «κολακεία» που βασιλεύουν στην καρδιά του ιρανικού πολιτικού συστήματος, διαβεβαίωσε ότι δεν θέλει «τίποτα άλλο στον κόσμο εκτός από το τάε κβον ντο, ασφάλεια και μια ευτυχισμένη και υγιή ζωή».
«Κανείς δεν με προσκάλεσε στην Ευρώπη» έγραψε, χωρίς να αναφέρει που βρίσκεται.

Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, REUTERS, AFP

Σχετική είδηση: Κατάρριψη Boeing:Τον Χοσεΐν Σαλαμί καλεί για εξηγήσεις η ιρανική βουλή-Αντιδράσεις (video)

www.ert.gr

Βιβή Παπαστεφάνου