Στη Βουλή απο τον Γ.Λαμπρούλη οι ελλείψεις στις δομές υγείας Καρδίτσας

Στη Βουλή απο τον Γ.Λαμπρούλη οι ελλείψεις στις δομές υγείας Καρδίτσας

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας με θέμα: Κάλυψη αναγκών σε προσωπικό των δομών υγείας στο νομό Καρδίτσας
κατέθεσε ο βουλευτής ΚΚΕ Λάρισας Γιώργος Λαμπρούλης και ο Λεωνίδας Σολτίδης.

Η ΕΡΩΤΗΣΗ
«Σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν οι δομές υγείας του νομού Καρδίτσας, παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης και των τοπικών βουλευτών της για άμεση κάλυψη των αναγκών.
Το νοσοκομείο, εδώ και πολλά χρόνια, συνεχίζει να λειτουργεί χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών, νοσηλευτών, του λοιπού προσωπικού, που δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για να ανταποκριθούν στις καθημερινές ανάγκες και να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς, παρά την εργασιακή ομηρία ή την απειλή απόλυσης για πολλούς από αυτούς και ενώ οι λίστες αναμονής για τους ασθενείς για χειρουργεία και εξετάσεις μακραίνουν σε βάθος χρόνου (η αναμονή ξεπερνά και το 12μηνο σε κάποιες περιπτώσεις!).
Η παιδιατρική λόγω έλλειψης μόνιμων παιδιάτρων αδυνατεί να εφημερεύει όλο το μήνα και οι ασθενείς αναγκάζονται να μετακινούνται σε νοσοκομεία γειτονικών νομών. Ελλείψεις υπάρχουν σχεδόν σε όλες τις ειδικότητες του νοσοκομείου με πιο επείγουσες αυτές σε γυναικολόγους και σε γιατρούς στο τμήμα επειγόντων περιστατικών, καθώς επίσης και σε αναισθησιολόγους, νεφρολόγους, ψυχιάτρους και πνευμονολόγους. Αποτέλεσμα των ελλείψεων αυτών είναι σε δυο τμήματα του νοσοκομείου (ΜΑΙΕΥΤΙΚΟ – ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΟ, ΤΕΧΝΗΤΟΥ ΝΕΦΡΟΥ) να υπηρετούν μόνο ένας μόνιμος και ένας επικουρικός ιατρός. Επίσης σε έξι τμήματα του νοσοκομείου (ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΟ, ΤΕΧΝΗΤΟΥ ΝΕΦΡΟΥ,ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟ, ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΟ, ΜΑΙΕΥΤΙΚΟ – ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΟ, ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ) δεν καλύπτεται με ειδικούς ιατρούς εφημεριακά ολόκληρος ο μήνας. Σαν να μην έφτανε αυτό, η προκήρυξη 8 μόνιμων θέσεων ιατρών αποσύρθηκε πριν τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές και εδώ και σχεδόν ένα 6μηνο δεν έχει δημοσιευθεί νέα προκήρυξη.
Στο Κέντρο Υγείας Καρδίτσας (πρώην ΠΕΔΥ) δεν υπάρχει θεσμοθετημένος οργανισμός. Μόνιμοι υπηρετούν τέσσερις οδοντίατροι (από τους οποίους ο ένας είναι με απόσπαση στο νοσοκομείο και ένας σαν ελεγκτής του ΕΟΠΥΥ), μόνο δυο μικροβιολόγοι (οι οποίοι πρόσφατα κλήθηκαν να μετακινηθούν για εφημερίες σε νοσοκομείο της Λάρισας) και μόνο από ένας παθολόγος (πριν τη συνταξιοδότηση), γαστρεντερολόγος, χειρουργός, οφθαλμίατρος (πριν τη συνταξιοδότηση), παιδίατρος (που αποσπάται για εφημερίες στο νοσοκομείο). Επίσης υπηρετεί μόνο ένας επικουρικός ακτινολόγος. Υπάρχει μόνο μία καθαρίστρια με σύμβαση ορισμένου χρόνου για όλο το Κ.Υ.
Στα υπόλοιπα περιφερειακά Κέντρα Υγείας του νομού συνολικά υπηρετούν μόνο δώδεκα (12) μόνιμοι ιατροί έναντι πενήντα έξι (56) οργανικών θέσεων, εκτός των θέσεων αγροτικών ιατρών, (ποσοστό κάλυψης μόνο 21%!). Ουσιαστικά και αυτή η ανεπαρκής κάλυψη αφορά σε γενικούς γιατρούς, αφού δεν υπηρετεί κανένας παιδίατρος και ένας μόνο παθολόγος στα τρία περιφερειακά ΚΥ. Οι ελλείψεις σε λοιπό προσωπικό με κυριότερες τις ελλείψεις σε διοικητικό και καθαριότητας είναι διαχρονικές σε όλα τα Κ.Υ., γεγονός που δεν πρόκειται να αντιμετωπισθεί ουσιαστικά με την επερχόμενη προκήρυξη της 2Κ, αφού οι θέσεις αυτές είναι μόνο ένα ελάχιστο τμήμα των ελλείψεων και αφορούν θέσεις που ήδη υπηρετούν επικουρικοί εργαζόμενοι.
Η καθαριότητα και η φύλαξη στηρίζεται σε τριάντα εννέα (39) συμβασιούχους που στο τέλος του χρονιάς επίκειται να απολυθούν. Η νέα προκήρυξη για προσωπικό καθαριότητας και φύλαξης δεν έχει ακόμα δημοσιευθεί και αυτή πάλι δεν εξασφαλίζει τη συνέχιση της εργασίας των ήδη εργαζόμενων, ενώ αναφέρεται εκ νέου σε «έκτακτες ανάγκες», παρά το γεγονός ότι στην ουσία αφορά την κάλυψη των αναγκών του νοσοκομείου σε καθαριότητα και φύλαξη. Την κατάσταση αυτή επιτείνει η διάταξη του νέου πολυνομοσχεδίου, αφού η όποια πιθανή χορηγούμενη παράταση εργασίας, όπως και η ίδια η προκήρυξη θα αφορά εκ νέου «έκτακτες» ανάγκες.

Μετά τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση:
1. Για να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και λοιπού προσωπικού, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για το Νοσοκομείο Καρδίτσας, τα Κ.Υ και τα ιατρεία του ΠΕΔΥ, ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν σύμφωνα με τις δυνατότητές τους και να καλύψουν τις αυξανόμενες ανάγκες του πληθυσμού του Νομού Καρδίτσας.
2. Για να μπορεί να εφημερεύει όλο το μήνα η Παιδιατρική, καθώς επίσης και οι υπόλοιπες κλινικές του νοσοκομείου.
3. Για να αυξηθεί γενναία η χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για τις ανάγκες λειτουργίας και συντήρησης των υποδομών του Νοσοκομείου Καρδίτσας, των Κ.Υ και όλων ασφαλώς των δημόσιων νοσοκομείων, Κ.Υ και όλων των δομών δημόσιας υγείας-πρόνοιας.
4. Για την κατάργηση κάθε πληρωμής για την υγεία, εξετάσεις και τα φάρμακα, για να είναι πραγματικά δωρεάν η υγεία για όλο το λαό.
5. Για να μην απολυθούν οι επικουρικοί γιατροί και νοσηλευτές, και οι τριάντα εννέα (39) συμβασιούχοι εργαζόμενοι στην καθαριότητα και τη φύλαξη του νοσοκομείου.
6. Για τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις»

www.ert.gr

Μάνια Γκουσιάρη