Δ. Μακεδονία: Κυβερνητική Επιτροπή για την απολιγνιτοποίηση

Δ. Μακεδονία: Κυβερνητική Επιτροπή για την απολιγνιτοποίηση

Στα μέσα του 2020 θα παρουσιαστεί, από την Κυβερνητική Επιτροπή που συστάθηκε για την απολιγνιτοποίηση της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης, το ολοκληρωμένο σχέδιο για τη μετάβαση  των περιοχών αυτών στη μεταλιγνιτική εποχή. Αυτό έγινε γνωστό  μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και τη σχετική εισήγηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη.

Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρεται συγκεκριμένα ότι εγκρίθηκε η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) που προβλέπει τη σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία Κυβερνητικής Επιτροπής υπό την προεδρία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, για τη εκπόνηση του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και του δήμου Μεγαλόπολης στη μεταλιγνιτική εποχή.

Στην Κυβερνητική Επιτροπή εκτός από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα συμμετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιος για θέματα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Γεράσιμος Θωμάς και ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων αρμόδιος για τις Δημόσιες Επενδύσεις και το ΕΣΠΑ Γιάννης Τσακίρης.

Έργο της επιτροπής είναι η έγκριση και παρακολούθηση της υλοποίησης του Σχεδίου Μετάβασης, ο συντονισμός της διενέργειας της δημόσιας διαβούλευσης για το Σχέδιο καθώς και ο συντονισμός της αξιοποίησης των διαθέσιμων πηγών χρηματοδότησης. Αποφασίστηκε επίσης η ανάθεση της εκπόνησης και υλοποίησης του Σχεδίου σε Συντονιστική Επιτροπή (SteeringCommittee), στην οποία θα προεδρεύει προσωπικότητα εγνωσμένου κύρους που θα επιλεγεί από την Κυβερνητική Επιτροπή και θα συμμετέχει στις συνεδριάσεις της.

Στη Συντονιστική Επιτροπή θα συμμετέχουν επίσης οι γενικοί γραμματείς Οικονομικής Πολιτικής, Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αγροτικής Πολιτικής, οι περιφερειάρχες Δυτικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου καθώς και ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ. Στις συνεδριάσεις της θα μπορούν να καλούνται εκπρόσωποι των συναρμόδιων υπουργείων, δημοσίων φορέων και οργανισμών, εκπρόσωποι ΟΤΑ, συνδικαλιστικών φορέων των εργαζομένων, υπηρεσιακά στελέχη, εξωτερικοί εμπειρογνώμονες και κάθε άλλο πρόσωπο που κρίνεται ότι μπορεί να συνδράμει κατά περίπτωση στις συνεδριάσεις και το έργο της Επιτροπής.

Όπως ανέφερε στην εισήγησή του προς το υπουργικό συμβούλιο ο κ. Χατζηδάκης, «Η απεξάρτηση της οικονομίας από το ρυπογόνο καύσιμο του λιγνίτη αποτελεί βασική προτεραιότητα της ενεργειακής πολιτικής. Ωστόσο, η απόσυρση όλων των λιγνιτικών μονάδων μέχρι το 2028 πρέπει να γίνει συντεταγμένα και υπεύθυνα. Απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή να γίνει με τρόπο δίκαιο για τη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη και με διεκδίκηση όλων των αναγκαίων πόρων από τις Βρυξέλλες. Για το λόγο αυτό, υπό την αιγίδα της υπό σύσταση Επιτροπής,  θα παρουσιαστεί στα μέσα του 2020 ένα ολοκληρωμένο, πολυδιάστατο και εμπροσθοβαρές  Σχέδιο που θα αποτελεί τον αναπτυξιακό οδικό χάρτη των περιοχών αυτών στη μετά το λιγνίτη εποχή. Δεν πρέπει να προχωρήσει μόνο η απολιγνιτοποίηση, αλλά και να υιοθετηθούν όλα τα αντισταθμιστικά μέτρα για την βιώσιμη ανάπτυξη των εν λόγω περιοχών».

www.ert.gr

Θωμάς Νασιάδης