Στον Αντιπροσωπευτικό κατάλογο της UNESKO

Στον Αντιπροσωπευτικό κατάλογο της UNESKO

Στον Αντιπροσωπευτικό κατάλογο της UNESCO εγγράφηκε η Μετακινούμενη Κτηνοτροφία καθώς το αίτημα των κτηνοτρόφων έγινε δεκτό από τη Διακυβερνητική Επιτροπή της Σύμβασης για τη Διαφύλξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO, 2003).

Το γεγονός χαροποίησε ιδιαίτερα το Δίκτυο Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων Ελλάδος όπου μαζί με τούς μετακινούμενους κτηνοτρόφους από Ιταλία και Αυστρία και τα Υπουργεία Πολιτισμού της Ελλάδας, Αυστρίας και Ιταλίας κατέθεσαν από κοινού τον σχτικό φάκελο, τον οποίο εμπλούτισε το MedINA.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Δικτύου Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων Ελλάδος κ. Αργύρης Μπαϊραχτάρης δήλωσε χαρούμενος που οι μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι της χώρας εντάχθηκαν στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της UNESCO.
«Είναι μια ιστορική ένταξη για τους μετακινούμενους κτηνοτρόφους και έρχεται να αναγνωρίσει τη σημασία που έχει η μετακίνηση των κοπαδιών από τα χειμαδιά στα θερινά βοσκοτόπια και αντίστροφα, για την βιοποικιλότητα,την εθνική οικονομία, τον πολιτισμό και την παράδοση της μετακινούμενης κτηνοτροφίας».

Αναλυτικά η ανκοίνωση της MedINA έχει ως εξής:
Με πολλή χαρά θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι η Διακυβερνητική Επιτροπή της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO, 2003) ενέκρινε, κατά τη 14η ετήσια συνεδρίασή της (9-14 Δεκεμβρίου 2019, Μπογκοτά – Κολομβία), την εγγραφή της Mετακινούμενης Κτηνοτροφίας στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας.
Ο φάκελος για τη Μετακινούμενη Κτηνοτροφία προετοιμάστηκε και κατατέθηκε από κοινού από τα αντίστοιχα Υπουργεία Πολιτισμού Ελλάδας, Αυστρίας και Ιταλίας.

Το MedINA εμπλούτισε το φάκελο αυτό με οπτικοακουστικό υλικό που παράχθηκε στο πλαίσιο του Mediterranean Consortium for Nature and Culture (MCNC). Από το 2014, έχoυμε -μέσω βιβλιογραφικής έρευνας και έρευνας πεδίου στην Πίνδο- συμβάλει στην ανάδειξη των ιδιαίτερων πολιτισμικών χαρακτηριστικών της μετακινούμενης κτηνοτροφίας καθώς και των αναγκών και φιλοδοξιών των μετακινούμενων κτηνοτρόφων, στη χαρτογράφηση των μετακινήσεων των κοπαδιών και στη μελέτη της βιοποικιλότητας των μοναδικών οικοτόπων που διαμορφώνονται από την πρακτική αυτή.
Για περισσότερες πληροφορίες, ακολουθείστε τους παρακάτω συνδέσμους:

Η Μετακινούμενη Κτηνοτροφία στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας (Σύμβαση UNESCO, 2003) | 2019

Mobile Pastoralism

www.ert.gr

Ευάγγελος Μητρούσιας