Aναταράξεις στον ΟΤΕ από την κήρυξη απεργίας

Aναταράξεις στον ΟΤΕ από την κήρυξη απεργίας

Την έντονη αντίδραση της διοίκησης του ΟΤΕ προκάλεσε η απεργία τριών εβδομάδων που προκήρυξε η συνδικαλιστική οργάνωση ΟΜΕ-ΟΤΕ μέσα στις γιορτές, θεωρώντας «την απεργία τους παράνομη και καταχρηστική» και επιφυλάσσεται «να ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά της προς όφελος των εργαζομένων, των πελατών και όλων των ενδιαφερομένων μερών».

Συγκεκριμένα, η διοίκηση του ΟΤΕ σε ανακοίνωσή της διευκρινίζει:

– Η παρούσα διοίκηση της ΟΜΕ-ΟΤΕ ορίστηκε στις 26/11.
– Η πρώτη συνάντηση της νέας διοίκησης της ΟΜΕ-ΟΤΕ με τη Διοίκηση του ΟΤΕ για την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας πραγματοποιήθηκε στις 5/12.
– Μετά από 6 μόλις εργάσιμες ημέρες από την πρώτη συνάντηση με τη Διοίκηση του ΟΤΕ, η ΟΜΕ-ΟΤΕ κήρυξε απεργία διάρκειας τριών εβδομάδων, εν μέσω της εορταστικής περιόδου.
– Η Διοίκηση του ΟΤΕ θεωρεί την απεργία παράνομη και καταχρηστική:
– Έχει αδικαιολόγητα μεγάλη διάρκεια τριών ολόκληρων εβδομάδων και μάλιστα μέσα στις γιορτές.
– Δεν προηγήθηκε πρόσκληση σε δημόσιο διάλογο πριν την κήρυξή της.
– Μετά την προκήρυξη της απεργίας, η ΟΜΕ-ΟΤΕ κάλεσε την εταιρεία σε διάλογο. Η πρόσκληση αυτή είναι προσχηματική. Η πρόσκληση σε διάλογο προηγείται της κήρυξης της απεργίας.
– Στην πρόσκληση της εταιρείας να αναστείλει η ΟΜΕ-ΟΤΕ την απεργία και να προσέλθει σε καλόπιστη και ουσιαστική διαπραγμάτευση για την ΣΣΕ, η ΟΜΕ-ΟΤΕ δεν ανταποκρίθηκε.
– Είναι προφανές ότι η ΟΜΕ-ΟΤΕ δεν είχε την πρόθεση να συζητήσει ουσιαστικά, αλλά να προσδώσει επίφαση νομιμότητας στην παράνομη και καταχρηστική απεργία της.
– Η εταιρεία πάντα επιδιώκει τον διάλογο με τους εκπροσώπους των εργαζομένων και προσβλέπει στην επίτευξη συμφωνίας για υπογραφή ΣΣΕ, όπως έχει αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια.

Αναφορικά με το θέμα των 8 φυλάκων, ο ΟΤΕ διευκρινίζει τα εξής:
– Το μεγαλύτερο μέρος του έργου της φυσικής φύλαξης των εγκαταστάσεων και υποδομών του ομίλου ΟΤΕ, επί σειρά ετών υλοποιούνταν από εξωτερικούς συνεργάτες. Από τις αρχές του 2019, ανατέθηκε σε εξωτερικούς συνεργάτες και το εναπομείναν τμήμα του εν λόγω έργου και το αντικείμενο της φυσικής φύλαξης καταργήθηκε με καταληκτική ημερομηνία το τέλος του 2019, γεγονός για το οποίο η ΟΜΕ-ΟΤΕ και οι φύλακες ενημερώθηκαν άμεσα.

– Για τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες φύλαξης που εξακολουθούσαν να απασχολούνται στον ΟΤΕ ελήφθη ειδική μέριμνα: ενισχυμένο κίνητρο αποχώρησης που ισοδυναμούσε με καθαρούς μισθούς 4 έως 8 ετών (έως 270.000 ευρώ μικτά), εξασφάλιση εργασίας σε εξωτερικούς συνεργάτες υπηρεσιών φύλαξης για τουλάχιστον 3 χρόνια, κάλυψη των εξόδων εκπαίδευσης για την απόκτηση άδειας security.

– Η συντριπτική πλειονότητα (66 επί συνόλου 74 εργαζομένων) συμμετείχε στο πρόγραμμα και έλαβε τα ελκυστικότατα κίνητρα που προσφέρθηκαν. Οκτώ φύλακες δεν έχουν αποδεχθεί τα κίνητρα και η σύμβασή τους θα λυθεί στις 31/12.

– Η ΟΜΕ-ΟΤΕ χρησιμοποιεί τους 8 φύλακες, για να μην προσέλθει στον διάλογο για την κατάρτιση ΣΣΕ. Στόχος της Ομοσπονδίας είναι να διοικεί εκείνη την εταιρεία και να αποφασίζει για την οργάνωση και τη λειτουργία της.

Συνέντευξη Τύπου της ΟΜΕ-ΟΤΕ

Όπως αναφέρει η ομοσπονδία σε ανακοίνωσή της: «Πραγματοποιήθηκε σήμερα 19.12.2019 συνέντευξη τύπου της ΟΜΕ-ΟΤΕ με εκπροσώπους των ΜΜΕ (Παρακολουθήστε το βίντεο εδώ). Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δημήτρης Φούκας ενημέρωσε τους εκπροσώπους των Μ.Μ.Ε για όσα συμβαίνουν στον Όμιλο ΟΤΕ σε τρεις άξονες: α. Επιχειρησιακή πραγματικότητα. β.Περιβάλλον συλλογικών συμβάσεων. γ. Εθελούσια Προγράμματα αποχώρησης και απολύσεις.

Ακολούθησε ολιγόλεπτη τοποθέτηση του συνόλου των εκπρόσωπων των εργαζομένων και τέθηκαν ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους σχετικά με την πορεία της διαπραγμάτευσης, αλλά και τις προαναγγελθείσες απεργίες. Έγινε σαφές, πώς η ΟΜΕ-ΟΤΕ εξήντλησε κάθε περιθώριο συνδικαλιστικό και νομικό προκειμένου να διαπραγματευτεί με τη Διοίκηση και να επιτευχθεί συμφωνία με όρους έντιμους κι αξιοπρεπείς, η οποία θα διασφαλίζει το συμφέρον του συνόλου των εργαζομένων και της εταιρείας.

Ωστόσο δεν βρήκε ανταπόκριση από την άλλη πλευρά, αντίθετα αντιμετώπισε αδιάλλακτη στάση, ιδεοληψίες, εμμονές και κυρίως εξαγγελίες απολύσεων για οικονομοτεχνικούς λόγους σε μια εταιρεία του μεγέθους και της υπερκερδοφορίας του ΟΤΕ.Μετά το Έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο της 15ης Δεκεμβρίου, η ΟΜΕ-ΟΤΕ αποφάσισε κατά πλειοψηφία και ακολουθώντας όλες τις νόμιμες διαδικασίες, προέβη σε εξώδικη πρόσκληση προς την διοίκηση της εταιρείας προκειμένου να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πριν την έναρξη των κινητοποιήσεων στις 21.12, είτε με ορισμό ημερομηνίας συνάντησης είτε προσερχόμενη σε δημόσιο διάλογο μέσω του Οργανισμού Διαιτησίας.

Η απάντηση της Διοίκησης στις διεκδικήσεις των εργαζομένων, οι οποίες εκφράζονται από τα πρωτοβάθμια σωματεία και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΜΕ-ΟΤΕ, ήταν η διατήρηση αδιάλλακτης στάσης η οποία κλιμακώθηκε με την αποστολή εξώδικής καταγγελίας προς την ΟΜΕ-ΟΤΕ.

Χαρακτήρισε τις προκηρυγμένες απεργιακές κινητοποιήσεις παράνομες και καταχρηστικές, αρνείται να προσέλθει σε δημόσιο διάλογο μέσω του Οργανισμού Διαιτησίας και καλεί προσχηματικά τους εκπροσώπους των εργαζομένων σε συνέχιση της διαπραγμάτευσης, εμμένοντας στις θέσεις της και χωρίς να αφαιρεί από την ατζέντα τις προαναγγελθείσες απολύσεις. Η απάντησή μας θα είναι μαζική και αγωνιστική. Προχωράμε ενωμένοι για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, για ένα καλύτερο αύριο για εμάς και τις οικογένειές μας».

www.ert.gr

Νάσος Μπράτσος