Πώς θα στηρίξει η Ε.Ε. τις επενδύσεις για το κλίμα

Στο πλαίσιο της ίδιας συμφωνίας θα τεθεί προς συζήτηση στο Εurogroup και το ενδεχόμενο να μην υπολογίζονται στο συνολικό δημόσιο χρέος οι δημόσιες επενδύσεις σε σχέδια που εξυπηρετούν τον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας. Η πρωτοβουλία προέρχεται από τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν για την Οικονομία Βάλντις Ντομπρόβσκις και τον αρμόδιο επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι.

Η απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής (12-13 Δεκεμβρίου) για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία κυριάρχησε στη χθεσινή συζήτηση στην ολομέλεια της Ευρωβουλής με τη συμμετοχή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και της Φον ντερ Λάιεν.

Ο κ. Μισέλ αφού χαρακτήρισε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για κλιματική ουδετερότητα το 2050 ως ένα μεγάλο άλμα της Ε.Ε., πρόσθεσε ότι η μετάβαση αυτή πρέπει να είναι δίκαιη και ισορροπημένη. Ωστόσο, όπως είπε, θα χρειαστούν χρηματοδοτικοί πόροι προκειμένου να βοηθηθούν τα κράτη-μέλη που θα χρειαστεί να καταβάλλουν περισσότερες προσπάθειες και στο πλαίσιο αυτό χαιρέτισε τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) να διαθέσει 100 δισ. ευρώ προς αυτήν την κατεύθυνση.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, από την πλευρά της, υπογράμμισε ότι με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία θα στραφούμε σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, ενώ το κάθε κράτος-μέλος θα ξεκινήσει από διαφορετική αφετηρία γιατί θα κληθεί να αντιμετωπίσει τις δικές του ιδιαιτερότητες. «Θα στηρίξουμε ανθρώπους και επιχειρήσεις και θα μεταμορφώσουμε αυτές τις περιφέρειες, που σήμερα έχουν εξάρτηση από τον άνθρακα, σε κάτι διαφορετικό, ενώ συνεργαζόμαστε με τα κράτη-μέλη για το πώς θα προχωρήσει η στήριξη» τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Αφήστε μια απάντηση