Ομόφωνα «όχι» στο κλειστό κέντρο προσφύγων από το δημοτικό συμβούλιο Χερσονήσου

Ομόφωνα «όχι» στο κλειστό κέντρο προσφύγων από το δημοτικό συμβούλιο Χερσονήσου

Κατά της δημιουργίας κλειστής ή ανοικτής δομής φιλοξενίας προσφύγων τάχθηκαν χθες ομοφώνως τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου Χερσονήσου.

Το θέμα συζητήθηκε στην χθεσινοβραδινή συνεδρίαση εκτάκτως και εκτός ημερήσιας διάταξης, στον απόηχο δημοσιεύματος της εφημερίδας «Πατρίς», σύμφωνα με το οποίο, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει ζητήσει εγγράφως από την Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού την προετοιμασία του Πεδίου Βολής Γουβών για την τοποθέτηση κοντέινερς.

«Τέτοια δομή δε μπορεί να γίνει και δεν θα γίνει» επανέλαβε μιλώντας στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Σέγκος. Μεταφέροντας το κλίμα που υπάρχει μεταξύ των επιχειρηματιών του τουρισμού τόνισε ότι είναι «έντονα θορυβημένοι», αλλά, όπως το δημοτικό συμβούλιο, έτσι και εκείνοι παραμένουν ψύχραιμοι και εκτιμούν ότι ο σχεδιασμός αυτός δεν θα προχωρήσει.

Ο κ. Σέγκος επανέλαβε ότι ο δήμος Χερσονήσου είναι πρόθυμος στο να συμβάλλει στην αντιμετώπιση του προσφυγικού, στο πλαίσιο της πρόσφατης απόφασης της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης. Η Π.Ε.Δ. δεν κάνει δεκτή την δημιουργία κλειστών ή ανοικτών κέντρων φιλοξενίας προσφύγων, αλλά προτείνει, μαζί με την δημιουργία δομών φιλοξενίας ανήλικων προσφυγόπουλων, να επεκταθεί το επιτυχημένο πρόγραμμα «Εστία» της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Ο δήμαρχος Χερσονήσου, ωστόσο, άφησε σαφείς αιχμές για το γεγονός πως, αν και η ΠΕΔ αποφάσισε επίσης να συναντηθεί με τους συναρμόδιους υπουργούς για το θέμα, αυτό δεν συνέβη, ενώ παράλληλα τρέχουν οι εξελίξεις. «Γίνονται συζητήσεις πίσω από κλειστές πόρτες» δήλωσε ο δήμαρχος Χερσονήσου, κάνοντας λόγο για παιχνίδια που παίζουν ορισμένοι εν αγνοία των τοπικών κοινωνιών.

Όπως είπε, πλέον, έχοντας στο πλευρό του το σύνολο των μελών του δημοτικού συμβουλίου, θα κινηθεί άμεσα και θα ζητήσει συνάντηση με τις πολιτικές ηγεσίες των Υπουργείων Εσωτερικών και Εθνικής Άμυνας. «Η κυβέρνηση δεν έχει λόγο να έρθει σε ρήξη με τις τοπικές κοινωνίες» πρόσθεσε, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο δυναμικών κινητοποιήσεων, εφόσον ο σχεδιασμός για την δημιουργία κλειστής δομής δεν αλλάξει.

Για την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ο κ. Σέγκος ενημέρωσε νωρίτερα σήμερα το πρωί τον διοικητή της Σ.Ε.Α.Π..

www.ert.gr

Νεκταρία Μανουσουδάκη