Ξεκάθαρη καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας από την Ε.Ε-Ο Πρόεδρος της Λιβυκής Βουλής στην Αθήνα (video)

Ξεκάθαρη καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας εξασφάλισε η Αθήνα από την Ε.Ε

Την ξεκάθαρη καταδίκη τους για το Μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης εξέφρασαν οι ευρωπαίοι ηγέτες στην Σύνοδο Κορυφής, επισημαίνοντας την ανάγκη για σεβασμό του δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Ικανοποίηση στην κυβέρνηση για την άμεση και απερίφραστη- όπως χαρακτηρίστηκε από κυβερνητικά στελέχη- απομόνωση της Τουρκίας.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, εκφράζει ρητώς την αλληλεγγύη του, σε Ελλάδα και Κύπρο, σχετικά με τις τουρκικές ενέργειες.

Κυβερνητικές πηγές μιλούν για διπλωματικά «τείχη» της Ευρώπης απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, για ασπίδα προστασίας για την ευημερία και την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Αναλυτικά, τα συμπεράσματα αναφέρουν: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει τα προηγούμενα συμπεράσματά του της 22ας Μαρτίου και της 20ής Ιουνίου σχετικά με την Τουρκία. Επαναβεβαιώνει τα συμπεράσματά του της 17ης και 18ης Οκτωβρίου σχετικά με τις παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Το μνημόνιο συνεννόησης Τουρκίας-Λιβύης για την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συνάδει με το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει έννομες συνέπειες για τρίτα κράτη. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει απερίφραστα την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο έναντι των συγκεκριμένων ενεργειών της Τουρκίας».

Σαφέστατο μήνυμα στην Τουρκία στέλνει η κατηγορηματική ανακοίνωση του αμερικανικού ΥΠΕΞ για το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης και τον καθορισμό των θαλάσσιων δικαιοδοσιών, κάνοντας λόγο για προκλητικό χαρακτήρα. Δια στόματος του Αμερικανού πρεσβευτή στην Αθήνα, σημειώνει ότι τα κατοικημένα νησιά πρέπει να έχουν την ίδια αντιμετώπιση με την ηπειρωτική χώρα.

Άκυρη και απορριπτέα χαρακτήρισε τη συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης της Λιβύης με την Τουρκία ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, κατά τη συνάντηση του, στην Αθήνα, με τον πρόεδρο του ελληνικού κοινοβουλίου Κωνσταντίνο Τασούλα και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

Την ίδια ώρα, στη Λιβύη, ο στρατάρχης Χάφταρ, που ελέγχει το 70% των εδαφών της χώρας, καλεί τις δυνάμεις του να προωθηθούν προς το κέντρο της πρωτεύουσας Τρίπολης.

Ρεπορτάζ: Κάτια Αντωνιάδη

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση: Οικουμενική στήριξη διαμορφώνεται υπέρ της Ελλάδας για τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης (video)

Λιβύη: Eντολή του στρατηγού Χαφτάρ για επίθεση στην πρωτεύουσα

www.ert.gr

Παντιάς Ζαχαριάδης