Κατάθεση Ι. Αγγελή στην προανακριτική – Νέα συνεδρίαση την Πέμπτη

Κατάθεση Ι. Αγγελή στην προανακριτική –  Νέα συνεδρίαση την Πέμπτη

Τις αιτιάσεις του κατά της εισαγγελέως διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη για τη διάθεσή της να ενοχοποιήσει πολιτικά πρόσωπα στην υπόθεση Νοβάρτις, επανέλαβε στην προανακριτική ο αντιεισαγγελέας Αγγελής. Ο μάρτυρας απέδωσε στο FBI την πληροφορία πως υπάρχει στην Ελβετία λογαριασμός μέλους της οικογένειας πολιτικού, με 30 χιλιάδες ευρώ ή δολάρια.

Ο Ιωάννης Αγγελής επανέλαβε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, είναι «ανεπαρκής» και «πρέπει να φύγει από το Σώμα», και ότι το FBI έδωσε στοιχεία για λογαριασμό πολιτικού προσώπου στην Ελβετία.

Αναφέρθηκε και στον Νίκο Μανιαδάκη, χαρακτηρίζοντας εξαρχής παράνομη την είσοδό του σε καθεστώς προστασίας και δεν θα μπορούσε να κληθεί ούτε ως απλός μάρτυρας. Ήταν ρητώς κατονομαζόμενος ως ύποπτος και έτσι θα έπρεπε να κληθεί. Σε ερωτήσεις μελών της προανακριτικής αναφορικά με λογαριασμό Έλληνα πολιτικού στην Ελβετία, τον οποίο ο ίδιος αρνήθηκε να κατονομάσει, σημείωσε: «Όταν συζητήθηκε αυτό το ζήτημα στη Βιέννη με τους Αμερικανούς, είπαν αυτολεξεί: «Ψάξαμε και βρήκαμε τον λογαριασμό που ανήκει στο παιδί του πολιτικού και από εκεί πληρώνει το ενοίκιό του. Ο λογαριασμός αυτός έχει 30 χιλιάδες» -χωρίς να διευκρινίσουν αν είναι δολάρια ή ευρώ. Ουδέποτε μας έδωσαν αριθμό λογαριασμού».

Παραδέχτηκε ότι είπε στους τρεις εισαγγελείς που είχαν πάει στη Βιέννη για τη συνάντηση πως, αν ασκήσουν δίωξη κατά πολιτικών προσώπων, θα φροντίσει να τους ασκηθεί δίωξη.

Ερωτηθείς για τις σχέσεις του με τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, φέρεται να απάντησε ότι ήταν «από φιλικές έως ουδέτερες» και ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος ενοχλείται, επειδή ξέρει την αλήθεια.

Σε ότι αφορά στα υπόλοιπα πολιτικά πρόσωπα, το όνομα των οποίων ενεπλάκη στην υπόθεση της Novartis, σύμφωνα με πληροφορίες είπε: «Είπα της Τουλουπάκη «δείξε μου τη δικογραφία». Υπήρχαν δέκα δικογραφίες για κάθε πολιτικό πρόσωπο. Μου είπε πως υπάρχει βίντεο πως ο κ. Πικραμμένος πήρε δωράκι 100.000€. Τη ρωτώ: «Το έχεις δει»; «Ναι, μου λέει». «Το έστειλες για απομαγνητοφώνηση»; «Όχι», απαντά. Της ζήτησα να δω το βίντεο. Την επόμενη ημέρα μου λέει συγγνώμη, αφορά άλλο πρόσωπο.

«Για τον κ. Σαμαρά τι είπε η κα. Τουλουπάκη;», τον ρώτησε ο Θ. Πλεύρης για να απαντήσει: «Μόνο για τη μαρτυρική κατάθεση. Μου είπε ότι κάποιος μπήκε μέσα στο Μαξίμου με μια βαλίτσα και άρα πρέπει να τα «πήρε». «Και μόνο με αυτό θα τον κατηγορήσεις; Δεν είναι αρκετά αυτά τα στοιχεία» της είπα. Κι εκείνη μου απάντησε «για μένα είναι αρκετά».

Η συνεδρίαση της επιτροπής θα συνεχιστεί και την Πέμπτη ενώ η όλη διαδικασία, η οποία επρόκειτο να ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο, πήρε παράταση μέχρι τις 17 Μαρτίου.

Ρεπορτάζ: Kατερίνα Αντωνιάδη

Πηγή: EΡΤ

Σχετική είδηση: Προανακριτική: Καταθέτει για δεύτερη ημέρα ο Ι. Αγγελής (video)

Προανακριτική: Καταθέτει για δεύτερη ημέρα ο Ι. Αγγελής (video)

www.ert.gr

Νάσος Μπράτσος