Προανακριτική: Ευθύνες στην Τουλουπάκη από τον εισαγγελέα Αγγελή (video)

Προανακριτική: Ευθύνες στην Τουλουπάκη από τον εισαγγελέα Αγγελή

Στην προανακριτική επιτροπή για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο κατέθεσε ο αντιεισαγγελέας Ιωάννης Αγγελής, ο οποίος είχε παραιτηθεί από εποπτεύων στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, καταγγέλλοντας παρεμβάσεις του «Ρασπούτιν και fast track διώξεις από την Ελένη Τουλουπάκη.

Τέσσερις ώρες διάρκεια είχε η κατάθεση του αντιεισαγγελέα Γιάννη Αγγελή στην επιτροπή. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Αγγελής φέρεται να αναφέρθηκε πολλές φορές στο όνομα της κ. Τουλουπάκη στην οποία καταλογίζει ευθύνες.

«Δεν έπρεπε να σταματήσει τη νόμιμη δικαστική συνδρομή και να πάει στη Βιέννη. Εκείνη (κ. Τουλουπάκη) όμως δε με άκουγε και έκανε τα δικά της. Αυτό ήταν η πρώτη ένδειξη ότι κάποιος άλλος υπήρχε πίσω της».

Στο σημείο αυτό ο κ. Αγγελής αποκάλυψε ένα διάλογο που είχε με τον εκπρόσωπο του FBI στην Αθήνα όπου φέρεται να λέει  «Λεπτομέρειες δεν μπορώ να πω. Γνωρίζω όμως ότι δεν υπάρχει ευθύνη πολιτικών».

Η επιτροπή πίεσε τον κ. Αγγελή να κατονομάσει ποιος κρύβεται πίσω από το όνομα Ρασπούτιν, φέρεται να είπε:»Εγώ τον ξέρω ως Ρασπούτιν. Δεν λέω το όνομα του, όμως, παρά το γεγονός ότι το ξέρω, γιατί δεν εμπιστεύομαι την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Το όνομα το ξέρει η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Δεν θα αναλάβω εγώ ούτε τις ευθύνες της κας Δημητρίου ούτε του υπουργού που έκανε αυτά που έκανε».

Επίσης ο κ. Αγγελής έβαλε τον πρώην πρωθυπουργό στο κάδρο λέγοντας ότι «ζητήσαμε την αντικατάσταση της Τουλουπάκη ο κ. Καλογήρου μου είπε πρέπει να πάρω εντολή από επάνω.

Υπήρχαν δυο γραμμές στην κυβέρνηση, συνέχισε να λέει ο μάρτυρας. Η μια γραμμή Ρασπούτιν -Τουλουπάκη που έλεγε ότι από την υπόθεση των διώξεων θα κερδίσουμε τρεις μονάδες και υπήρχε η άλλη γραμμή Καλογήρου και Τζανακόπουλου που έλεγε ότι αν ασκηθούν διώξεις χωρίς στοιχεία θα καταστραφούμε.

Ζήτησε κατ΄αντιπαράσταση εξέταση με την κ. Ξένια Δημητρίου τον κ. Καλογήρου και την κ. Παπασπύρου.

Στο τέλος της κατάθεσης του ο κος Αγγελής είχε μια σύντομη συνομιλία με τους δημοσιογράφους λέγοντας: «Δεν θα βγάλω εγώ το φίδι από την τρύπα. Υπήρχε εποπτεύουσα πάνω από εμένα, η τότε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Δημητρίου καλέστε την να σας πει εκείνη και τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης κ. Καλογήρου. Και να έρθω εγώ να το επιβεβαιώσω. Είναι μια βρώμικη υπόθεση, με πολιτικές και δικαστικές διαστάσεις».

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρουν ότι η κατάθεση Αγγελή γυρίζει μπούμερανγκ για τους πραγματικούς σκευωρούς. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο μάρτυρας δεν κατονόμασε τον κ. Παπαγγελόπουλο, ενώ για την αντικατάσταση της κ. Τουλουπάκη δεν γίνεται από τον πρωθυπουργό αλλά από το Ανώτατο δικαστικό συμβούλιο.

Ρεπορτάζ: Διονύσης Μποτώνης

Πηγή: ΕΡΤ

www.ert.gr

Νάσος Μπράτσος

Αφήστε μια απάντηση