Μητσοτάκης: Η Τουρκία επιχειρεί να καλύψει κενά-Απελάθηκε ο Λίβυος πρέσβης (video)

Μητσοτάκης: Η Τουρκία επιχειρεί να καλύψει κενά-Απελάθηκε ο Λίβυος πρέσβης (video)

«Η Τουρκία επιχειρεί να καλύψει με επιθετικότητα κενά που δημιουργεί η παγκόσμια γεωστρατηγική αστάθεια. Και, με μονομερείς ενέργειες, διεκδικεί τον ρόλο ενός ιδιότυπου «τοπάρχη» στην ευρύτερη περιοχή. Πότε φιλοτεχνώντας χάρτες που κρύβουν ολόκληρα νησιά και πότε υπογράφοντας άκυρα χαρτιά που τα αποκαλούν διμερείς συμφωνίες», τόνισε ο Πρωθυπουργός, μιλώντας στην έναρξη του τριήμερου Συνεδρίου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας, στο Μουσείο της Ακρόπολης. Η Τουρκία, καταπατά, όπως επισήμανε, το διεθνές δίκαιο και τις αρχές της καλής γειτονίας με τις ενέργειές της σε Κύπρο, Αιγαίο και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στη συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο στο Λονδίνο. «Παρουσίασα τις ελληνικές θέσεις ειλικρινά και ανυποχώρητα, τη στιγμή που η Τουρκία έχει δεχτεί σοβαρή ήττα στη διπλωματία και στο κύρος της», τόνισε ο Πρωθυπουργός, καθώς όπως υπογράμμισε Αμερική, Ρωσία, Ευρώπη, Αίγυπτος και Ισραήλ έχουν ήδη καταδικάσει τις τελευταίες ενέργειες της γειτονικής χώρας.

Συνεχίζονται οι ενέργειες διεθνοποίησης του θέματος από την πλευρά της κυβέρνησης

Η τουρκική προκλητικότητα αναμένεται να τεθεί στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., τη Δευτέρα, στο οποίο τη χώρα μας θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Εξωτερικών, αλλά και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό στη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες οι νομικές υπηρεσίες του ΥΠΕΞ επεξεργάζονται επιστολή που αναμένεται να στείλει η ελληνική κυβέρνηση στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Ενδιαφέρον έχει ότι ο επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης -σε επιστολή του προς τον Γ.Γ. του ΟΗΕ- χαρακτηρίζει το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης «παράξενο», καθώς -όπως αναφέρει- η Λιβύη δεν έχει «θαλάσσια σύνορα» με την Τουρκία και τονίζει ότι ο Πρωθυπουργός της Λιβύης δεν είχε δικαίωμα να το υπογράψει.

Απελάθηκε ο Λίβυος πρέσβης

Ο Λίβυος πρέσβης  προσήλθε στις 10.30 στο υπουργείο Εξωτερικών όπου ενημερώθηκε ότι είναι πλέον persona non grata , χωρίς ωστόσο αυτό να συνιστά διακοπή διπλωματικών σχέσεων.

Λίγο αργότερα από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα στείλει μήνυμα στην Τουρκία ότι η χώρα μας θα κάνει ότι περνάει από το χέρι της για να μην ισχύσει το μνημόνιο Λιβύης-Τουρκίας.

«Μπορεί χθες, στην τουρκική Βουλή, να ενέκριναν μόνοι τους ένα χαρτί που έγραψαν μόνοι τους και υπέγραψαν μόνοι τους. Αλλά αυτό το χαρτί δεν το αναγνωρίζει κανείς και δεν σημαίνει απολύτως τίποτα. Θα καταρρεύσει», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ν. Δένδιας: ΄Εκφραση δυσαρέσκειας η απέλαση

Ο Νίκος Δένδιας τονίζει ότι η απόφαση απέλασης είναι έκφραση δυσαρέσκειας της ελληνικής κυβέρνησης προς τη λιβυκή και ελήφθη αφού η λιβυκή πλευρά δεν ανταποκρίθηκε στους όρους, που έθεσε η Αθήνα να ενημερωθεί για το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Στην Αθήνα  την ερχόμενη Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου, ο πρόεδρος της λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων Αγκίλα Σάλεχ Ίσα Γκουαϊντέρ (Agila Saleh Issa Gwaider).

ΠτΔ:Δεν υφίσταται θεσμικά

«Πέραν του ότι δεν υφίσταται θεσμικώς κάτι τέτοιο και δε μπορεί δε κανένα να το επιβάλλει, να γνωρίζει ότι δεν έχει να κάνει μόνο με την Ελλάδα, έχει να κάνει- όπως συμβαίνει και με το Κυπριακό- και με την ΕΕ», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Νίκος Παναγιωτόπουλος: Καλύτερα Εξεταστική παρά να μην αναβαθμίσω τα F-16

Θα προτιμούσα να χάσω τον ύπνο μου μπροστά στο ενδεχόμενο να με καλέσουν στο μέλλον να πάω σε μια Εξεταστική, παρά να χάνω τον ύπνο μου επειδή δεν έκανα τίποτα να να αναβθαμίσω τα αεροσκάφη F-16, επεσήμανε ο υπουργός ‘Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, κατά την επί της αρχής επεξεργασία του νομοσχεδίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, με το οποίο αναβαθμίζονται τα F16 και ενισχύεται η επιχειρησιακή ετοιμότητα των Mirage-2000.

Πολιτική αντιπαράθεση

Μιλώντας στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι σε μια κρίσιμη στιγμή ο κ. Τσίπρας «έβγαλε το χειρότερο εαυτό του».

«Βεβαίως, ενώ εγώ βρισκόμουν απέναντι στον Τούρκο Πρόεδρο πληροφορήθηκα, δυστυχώς, τις απρεπείς και διχαστικές δηλώσεις του κ. Τσίπρα. Λάθος στάση, λάθος άποψη, λάθος πράξεις, κυρίως όμως τη λάθος στιγμή. Λυπάμαι», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Από το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στη συνέχεια ανακοινώθηκε:

«Πάει πολύ τώρα να μας κάνει μαθήματα ήθους για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής».

Η αντιπολίτευση

Την λήψη κυρώσεων από την Ε.Ε. σε βάρος της Τουρκίας για την παραβατική συμπεριφορά της στην περιοχή ζήτησε από την Τυνησία όπου βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας.

Η Φώφη Γεννηματά, μιλώντας στη Βουλή τόνισε: «Η προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, των συνόρων μας και της εδαφικής μας ακεραιότητας είναι ζωτικά για εμάς θέματα. Είναι οι κόκκινες γραμμές».

Η Ελληνική Λύση ανακοίνωσε ότι: «Δε μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό.

Τσαβούσογλου: Είναι εξωφρενικό

Στη δική τους προκλητική γραμμή εξακολουθούν να κινούνται οι Τούρκοι, αγνοώντας τις αντιδράσεις που υπάρχουν.

«Η απέλαση ενός πρεσβευτή μόνο λόγω του Μνημονίου Κατανόησης που έχουμε υπογράψει δεν είναι μια ώριμη συμπεριφορά στη διπλωματία και αυτό είναι εξωφρενικό», ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε ότι καταδικάζει «αυτή την απειλητική γλώσσα που είναι απαράδεκτη».

Στην ίδια γραμμή και η κυβέρνηση της Τρίπολης.

ΚΑΡΤΑ ΜΟΧΑΜΕΝΤ ΣΙΓΙΑΛΑ (ΥΠΕΞ ΛΙΒΥΗΣ)

«Η κίνηση είναι απαράδεκτη. Η Ελλάδα δεν έχει διπλωματική αντιπροσωπεία στη Λιβύη, αλλά η Λιβύη θα είχε ανταποδώσει την κίνηση, αν είχε», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης Μοχάμεντ Σιγιάλα.

ΕΡΤ!-Ρεπορτάζ: Μαρίνα Παπαδάκη, Νίκος Σταυρουλάκης

www.ert.gr

Σοφία Χούντα