Παρέμβαση Αλ. Μεϊκόπουλου για την αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών Πτελεού και Αχιλλείου Μαγνησίας

Παρέμβαση Αλ. Μεϊκόπουλου για την αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών Πτελεού και Αχιλλείου Μαγνησίας

Την άμεση αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών του Πτελεού και του Αχιλλείου Μαγνησίας μέσω των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) εξαιτίας της μαζικής, σχεδόν ολοκληρωτικής καταστροφής που προκάλεσε στον ελαιόκαρπο η εμφάνιση δάκου και του μύκητα γλοιοσπόριου στις καλλιέργειες, ζήτησε με ερώτησή του από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.

Ο Βουλευτής επεσήμανε ότι οι αγρότες του Πτελεού και του Αχιλλείου εδώ και δύο χρόνια υποβλήθηκαν σε σημαντικά έξοδα καλλιέργειας αναμένοντας μια καλή σοδειά και εξαιτίας της έκτασης και της μαζικότητας του φαινομένου έχουν απομείνει χρεωμένοι, με πραγματική αδυναμία να καλλιεργήσουν για την επόμενη χρονιά.

Ενώ τόνισε ότι η αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών του Πτελεού και του Αχιλλείου Μαγνησίας θα δώσει οικονομική «ανάσα» στους ελαιοπαραγωγούς της περιοχής και θα διευκολύνει έμπρακτα τη συνέχιση της καλλιέργειάς τους.

Αναλυτικά η Ερώτηση:

Οι Τοπικές Κοινότητες Πτελεού και Αχιλλείου ανήκουν στο Δήμο Αλμυρού Μαγνησίας και είναι περιοχές όπου λόγω μορφολογίας του εδάφους κυριαρχεί η μονοκαλλιέργεια της ελιάς, η οποία αποτελεί και το σημαντικότερο έσοδο των κατοίκων.

Ωστόσο, κατά την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο παρατηρήθηκε η μαζική, σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή του ελαιόκαρπου εξαιτίας της εμφάνισης του δάκου και του μύκητα γλοιοσπόριου στις καλλιέργειες.

Οι καιρικές συνθήκες και συγκεκριμένα η παρατεταμένη φετινή καλοκαιρία, ευνόησε την ανάπτυξη δάκου και γλοιοσπόριου, καθώς ο δάκος δεν επιβιώνει στο ψύχος και η αυξημένη υγρασία σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες ευνόησαν την ανάπτυξη του μύκητα.

Ο εκτεταμένος χαρακτήρας του φαινομένου είχε ως αποτέλεσμα ο μεγαλύτερος όγκος των καρπών να πέσει και αυτός που έχει απομείνει για ελαιόλαδο και βρώσιμη ελιά να είναι υποβαθμισμένης ποιότητας.

Ζήτημα αποτελεί ότι οι αγρότες του Πτελεού και του Αχιλλείου εδώ και δύο χρόνια υποβλήθηκαν σε σημαντικά έξοδα καλλιέργειας αναμένοντας μια καλή σοδειά και εξαιτίας της έκτασης και της μαζικότητας του φαινομένου έχουν απομείνει χρεωμένοι, με πραγματική αδυναμία να καλλιεργήσουν για την επόμενη χρονιά αφού αυτή τη στιγμή δεν έχουν εισόδημα για να αποπληρώσουν τα καλλιεργητικά χρέη της προηγούμενης χρονιάς.

Να σημειώσουμε ότι η χονδρική τιμή πώλησης του ελαιόλαδου στην περιοχή της Μαγνησίας είναι σημαντικά χαμηλή, γεγονός που καταδεικνύει τον ήδη επιβαρημένο χαρακτήρα της ελαιοκαλλιέργειας.

Πρόβλημα αποτελεί το γεγονός ότι η εν λόγω ζημία από το δάκο και το μύκητα δεν μπορεί να καλυφθεί από τον ΕΛΓΑ.

Ο κανονισμός (ΕΕ) 2019/316 της Επιτροπής της 21ης Φεβρουαρίου 2019 για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 1408/2013 σχετικά με την εφαρμογή των άρθρων 107 και 108 της Συνθήκης για τη λειτουργία της ΕΕ, αφορά τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis), που έχουν αποζημιωτικό χαρακτήρα  και χορηγούνται σε δικαιούχους παραγωγούς γεωργικών προϊόντων που επλήγησαν από έντονα καιρικά φαινόμενα, στο πλαίσιο της ανάγκης στήριξης των παραγωγών αυτών σε περιόδους ειδικών δυσχερειών.

Η αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών του Πτελεού και του Αχιλλείου Μαγνησίας μέσω των ενισχύσεων de minimis θα δώσει οικονομική «ανάσα» στους ελαιοπαραγωγούς της περιοχής και θα διευκολύνει έμπρακτα τη συνέχιση της καλλιέργειάς τους.

Επειδή, στις Τοπικές Κοινότητες Πτελεού και Αχιλλείου κυριαρχεί η μονοκαλλιέργεια της ελιάς.

Επειδή, κατά την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο παρατηρήθηκε η μαζική, σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή του ελαιόκαρπου εξαιτίας της εμφάνισης του δάκου και του μύκητα γλοιοσπόριου στις καλλιέργειες.

Επειδή, ο εκτεταμένος χαρακτήρας του φαινομένου είχε ως αποτέλεσμα ο μεγαλύτερος όγκος των καρπών να πέσει και αυτός που έχει απομείνει για ελαιόλαδο και βρώσιμη ελιά να είναι υποβαθμισμένης ποιότητας.

Επειδή, οι αγρότες της περιοχής αναμένοντας μία καλή σοδειά αναλώθηκαν σε εκτεταμένα έξοδα καλλιέργειας, έχοντας απομείνει χρεωμένοι, με πραγματική αδυναμία να καλλιεργήσουν για την επόμενη χρονιά.

Επειδή, η αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών του Πτελεού και του Αχιλλείου Μαγνησίας μέσω των ενισχύσεων de minimis θα διευκολύνει έμπρακτα τη συνέχιση της καλλιέργειάς τους.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Θα προχωρήσει στην αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών του Πτελεού και του Αχιλλείου Μαγνησίας μέσω των ενισχύσεων de minimis εξαιτίας της εκτεταμένης καταστροφής του ελαιόκαρπου λόγω της εμφάνισης του δάκου και του μύκητα γλοιοσπόριου στις καλλιέργειες;

www.ert.gr

ertweb