Μίλησαν για το πρόγραμμα φιλοξενίας ασυνόδευτων ανήλικων

Μίλησαν για το πρόγραμμα φιλοξενίας ασυνόδευτων ανήλικων

Για το πρόγραμμα λειτουργίας δομών φιλοξενίας ασυνόδευτων ανήλικων, καθώς και για το πρόγραμμα «Εστία» της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, που αφορά στη φιλοξενία προσφύγων σε κατοικίες, ενημερώθηκε χθες ο νέος πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης, Γιάννης Κουράκης, σε συνάντηση που είχε στις Αρχάνες με τον πρόεδρο της Αναπτυξιακής Ηρακλείου, δήμαρχο Αρχανών- Αστερουσίων, Μανώλη Κοκοσάλη.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν, ο πρόεδρος της Εκπαιδευτικής Αναπτυξιακής «ΠΛΟΗΓΟΣ», Χάρης Ροδιτάκης, ο γενικός διευθυντής της Αναπτυξιακής, Γιώργος Μαυρογιάννης, και η υπεύθυνη του προγράμματος Στέγασης Αιτούντων Άσυλο στην Κρήτη- ESTIA Δήμητρα Καμπέλη.

Εξετάστηκε η δυνατότητα φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων στην Κρήτη και συζητήθηκαν οι δυσκολίες διαχείρισης που ενδεχομένως να προκύψουν.

Σε κοινή δήλωσή τους οι κύριοι Κουράκης και Κοκοσάλης εξέφρασαν τη θέληση των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη στήριξη του προγράμματος ασυνόδευτων ανηλίκων στην Κρήτη, και τη δημιουργία τεσσάρων έως πέντε δομών στο νησί, σύμφωνα και με τις προηγούμενες κατευθύνσεις της ΠΕΔ. Επίσης, τόνισαν την αναγκαιότητα συνέχισης του προγράμματος ESTIA.

Τις επόμενες μέρες αντιπροσωπεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα επισκεφθεί τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, προκειμένου να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους και να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις για το χρονοδιάγραμμα και τις ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν.

Νωρίτερα ο κ. Κουράκης επισκέφθηκε, εθιμοτυπικά, τη συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Μαρία Κοζυράκη.

Η κ. Κοζυράκη αφού ευχήθηκε στο νέο πρόεδρο της ΠΕΔ, καλή δύναμη και επιτυχή θητεία στο νέο του ρόλο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τόνισε την ανάγκη της διαρκούς και αγαστής συνεργασίας των υπηρεσιών των ΟΤΑ με τις υπηρεσίες της κρατικής Περιφέρειας, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την αποτελεσματική άσκηση αρμοδιοτήτων και στα δύο επίπεδα διοίκησης.

www.ert.gr

Κώστας Βασιλάκης