Επέστρεψε η αφρικανική σκόνη: Βαριά η ατμόσφαιρα στο λεκανοπέδιο της Αττικής – Οι οδηγίες για τις ευπαθείς ομάδες

AFRIKANIKH SKONH KOYKOS_2024-05-18_11.48.38_frame_7707

Βαριά είναι η ατμόσφαιρα λόγω της αφρικανικής σκόνης που έχει εισβάλει εκ νέου στη χώρα. Στην Αττική, υψηλή είναι η συγκέντρωση σκόνης, χωρίς να καταγράφονται ακόμα υψηλές θερμοκρασίες.

Ο δημοσιογράφος του ΕΡΤΝews, Hλίας Κούκος, μετέδωσε από τον Λυκαβηττό ότι «υπό κανονικές καιρικές συνθήκες από το συγκεκριμένο σημείο θα φαινόταν ευδιάκριτα η θάλασσα, κάτι το οποίο δεν γίνεται τώρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχουμε αεροπορικές επιδείξεις αυτή τη στιγμή στον ουρανό στην παραλιακή ζώνη. Όμως τα αεροπλάνα δεν φαίνονται. Αυτή τη στιγμή δεν καταγράφονται υψηλές θερμοκρασίες, αλλά υπάρχει μία αυξητική τάση».

Σύμφωνα με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, η οποία απευθύνει συστάσεις προς τους πολίτες, είναι χρήσιμο να παρακολουθούμε τις μετεωρολογικές προβλέψεις, να ενυδατώνουμε σωστά τον οργανισμό μας, να μην κάνουμε υπαίθριες δραστηριότητες, να παραμείνουμε σε εσωτερικούς χώρους, να φοράμε μάσκα αν είμαστε σε εξωτερικούς χώρους, καθώς έτσι περιορίζουμε την εισπνοή σωματιδίων σκόνης και αν ανήκουμε στις ευπαθείς ομάδες είναι χρήσιμο και ωφέλιμο να επικοινωνήσουμε με τον ιατρό μας.

Συχνές είναι οι επισκέψεις της αφρικανικής σκόνης και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας, αλλά και στην πόλη της Καλαμάτας. Το τελευταίο χρονικό διάστημα και ήδη από την περασμένη Πέμπτη μέχρι και σήμερα συγκεντρώνονται υψηλές ποσότητες αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα και της πόλης της Καλαμάτας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το όριο ασφαλείας είναι τα 50 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο για την αφρικανική σκόνη και τις τελευταίες μόνο ημέρες στους μετεωρολογικούς σταθμούς της Μεσσηνίας καταγράφονται ποσότητες που ξεπερνούν τα 400 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο δημιουργώντας μια επικίνδυνη κατάσταση για τις ευπαθείς ομάδες.

Η σκόνη σε συνδυασμό και με την υψηλή θερμοκρασία δημιουργούν μια αποπνικτική ατμόσφαιρα και σύμφωνα με τις προβλέψεις, αυτή η κατάσταση θα εξακολουθήσει να μας απασχολεί μέχρι και ολόκληρη την επόμενη εβδομάδα, μέχρι τουλάχιστον, μετέδωσε ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στην Καλαμάτα, Κώστας Γαζούλης.

«Κοκτέιλ» σκόνης και ζέστης – Μπόρες αύριο και τη Δευτέρα στη Β. Ελλάδα

Η σκόνη και η ζέστη ήρθε για να μείνει, τόνισε ο μετεωρολόγος του ΕΡΤΝews, Παναγιώτης Γιαννόπουλος. Μέχρι την Τετάρτη θα υπάρχει σκόνη στον ουρανό αρκετή περισσότερο στα δυτικά και νότια τμήματα της χώρας, με τις θερμοκρασίες να είναι πιο υψηλές και στη Δυτική Ελλάδα, όπου εκεί έχουμε 30 βαθμούς, αλλά και σε περιοχές της Κρήτης και εκεί το θερμόμετρο ξεπερνούσε τους 30 βαθμούς.

Σήμερα σε κάποιες περιοχές όπως στη Θεσσαλία και τη Στερεά θα λασπο- βρέξει για λίγο. Την Κυριακή επίσης αναμένονται κάποιες βροχές και κάποιες μπόρες στη βόρεια Ελλάδα, κάποιες καταιγίδες ενώ θα βρέξει και σε κάποιες άλλες ορεινές ηπειρωτικές περιοχές.

Πάντως σκόνη θα υπάρχει και τη Δευτέρα και τη Τρίτη, αλλά ίσως και τη Τετάρτη, με τη θερμοκρασία να παραμένει σε υψηλά επίπεδα και μάλλον και από τη Δευτέρα το θερμόμετρο και στην Αθήνα θα φτάσει 30 βαθμούς. Προφανώς στα νότια τμήματα της χώρας το θερμόμετρο όπως και σήμερα θα ξεπερνάει τους 30 βαθμούς. Από την Πέμπτη οι άνεμοι θα στραφούν πρώτα στο Ιόνιο σε επιθετικούς και η σκόνη θα αρχίσει να υποχωρεί. «Αύριο πάντως πιστεύω ότι κάπως θα είναι καλύτερη η κατάσταση, τουλάχιστον στον ουρανό της Αθήνας» υπογράμμισε ο κ. Γιαννόπουλος.

Ρεπορτάζ: Ηλίας Κούκος, Κώστας Γαζούλης – Παναγιώτης Γιαννόπουλος

www.ertnews.gr

Συντακτική Ομάδα
image}

Αφήστε μια απάντηση