Ζητούν παράταση για τους δασοπυροσβέστες της Κοινωφελούς

Ζητούν παράταση για τους δασοπυροσβέστες της Κοινωφελούς

Την παράταση του Κοινωφελούς προγράμματος πυροπροστασίας του ΟΑΕΔ ζητεί η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, στηρίζοντας των αγώνα των δασοπυροσβεστών, με εκπροσώπους των οποίων συναντήθηκε χθες.
Όπως τόνισαν οι δασοπυροσβέστες, η παραμονή στις θέσεις τους κρίνεται επιβεβλημένη λόγω απουσίας μόνιμου ή με συμβάσεις προσωπικού. Την θέση αυτή συμμερίζεται και η διοίκηση του ΕΚΗ, προκειμένου να υπάρξει προετοιμασία και θωράκιση για την επόμενη αντιπυρική περίοδο. Σημειώνει δε πως οι 48 δασοπυροσβέστες διαφόρων ειδικοτήτων, που προσελήφθησαν στο νομό Ηρακλείου τον Αύγουστο του 2018, καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Στη συνάντηση που έγινε στο ΕΚΗ, δασοπυροσβέστες της του Κοινωφελούς Προγράμματος επεσήμαναν στον Πρόεδρο του ΕΚΗ, Στέλιο Βοργιά και στην Πρόεδρο του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Υπαλλήλων Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Αν. Κρήτης, Σοφία Καρατσάλη, ότι η παραμονή στις θέσεις τους κρίνεται επιβεβλημένη. Όπως χαρακτηριστικά τόνισαν ¨Η αποχώρηση ενός ειδικευμένου πλέον και έμπειρου προσωπικού στον τομέα της πρόληψης πυρκαγιών με πολλαπλές δραστηριότητες σε όλη την διάρκεια του χρόνου πάνω στον ευαίσθητο και αναγκαίο σχεδιασμό της πρόληψης δασικών πυρκαγιών, καθώς επίσης και στο μείζον ζήτημα των αναδασώσεων, αφήνει απογυμνωμένες τις δασικές υπηρεσίες από εργατικό και επιστημονικό προσωπικό¨. Παράλληλα, όπως τόνισαν, ρίχνει στο καλάθι των αχρήστων τα κονδύλια για εξοπλισμό και εκπαίδευση των εργαζομένων του συγκεκριμένου προγράμματος, το οποίο να σημειωθεί εφαρμόζεται πιλοτικά και αποτελεί πρότυπο για τις δασικές εκτάσεις.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΕΚΗ, στον νομό Ηρακλείου τον Αύγουστο 2018 προσλήφθηκαν 48 άτομα διαφόρων ειδικοτήτων, με κύριο σκοπό να καλύψουν τις ανάγκες των εργασιών για την αντιπυρική προστασία των δασών του νομού. Οι εργασίες αφορούν στην καθαριότητα των χώρων, στην αποψίλωση ξερών χόρτων εντός και παραμετρικά των δασών, στον καθαρισμό αντιπυρικών ζωνών καθώς επίσης και στο κλάδεμα και καθάρισμα των δέντρων. Σήμερα πλέον, τονίζει η διοίκηση του ΕΚΗ, οι δασοπυροσβέστες καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες για την αντιπυρική προστασία των δασών και την διαχείριση των καμένων εκτάσεων με καθαρισμούς και υλοτομίες συσσωρευμένης βιομάζας, διανοίξεις δρόμων και αντιπυρικών λωρίδων.
Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΕΚΗ, οι δράσεις των εργαζομένων σε περιοχές, που για χρόνια ήταν εγκαταλειμμένες, όπως η Κέρη και το Φουρνί Αρχανών, υπήρξαν ευεργετικές σε μία χρονιά, που στο νησί μας, καταγράφηκε μικρός αριθμός δασικών πυρκαγιών σε μία αντιπυρική περίοδο υψηλού φέτος κινδύνου. «Η παραμονή λοιπόν στην θέση τους κρίνεται επιβεβλημένη και απολύτως αναγκαία ώστε να υπάρξει αντίστοιχη προετοιμασία και θωράκιση για την επόμενη αντιπυρική περίοδο. Για να μην ζήσουμε ξανά αντίστοιχες τραγωδίες όπως το Μάτι, αποτέλεσμα των χρόνια υποστελεχομένων δασικών υπηρεσιών και απουσία της πολιτικής πρόληψης και φροντίδας των δασών» καταλήγει η ανακοίνωση του ΕΚΗ.

www.ert.gr

Νεκταρία Μανουσουδάκη