Κέρκυρα: Ολοταχώς προς Κοζάνη τα απορρίμματα

Κέρκυρα: Ολοταχώς προς Κοζάνη τα απορρίμματα

Άνοιξε ο δρόμος για τη μεταφορά των απορριμμάτων της Κέρκυρας εκτός νησιού και συγκεκριμένα στο εργοστάσιο επεξεργασίας στερεών αποβλήτων στην Κοζάνη, όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη που  πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα υπό το γενικό γραμματέα διαχείρισης στερεών αποβλήτων Μ. Γραφάκο και στην οποία συμμετείχαν οι βουλευτές του νησιού , η περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων και οι 4 δήμαρχοι.

Συγκεκριμένα σε σύντομο χρονικό διάστημα αναμένεται να υπογραφεί προγραμματική σύμβαση  των δήμων με τη ΔΙΑΔΗΜΑ ΑΕ, έτσι ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να προκύψει ο ανάδοχος ο οποίος και θα αναλάβει την μεταφορά  των απορριμμάτων σε συμπιεσμένη μορφή και με κοντέινερ στην Κοζάνη, έως την ολοκλήρωση του εργοστασίου ολοκληρωμένης διαχείρισης στο νησί, με χρονικό περιθώριο το 2022.

Επιπλέον θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος στην ανακύκλωση και στη διαλογή στην πηγή προκειμένου να μειωθεί σημαντικά η ποσότητα των απορριμμάτων που θα μεταφερθούν  ενώ αναμένεται να σταματήσει η ενδιάμεση φάση, δηλαδή η δεματοποιηση των απορριμμάτων.

Παράλληλα αναμένεται να δημιουργηθούν 3 σταθμοί  μεταφόρτωσης και στους 3 δήμους ενώ θα αποχαραχτηριστεί ο ΧΥΤΥ Λευκίμμης, ο οποίος είναι πιθανόν να λειτουργήσει ως σταθμός επεξεργασίας βιοαποβλήτων.

Όπως προέκυψε από την σύσκεψη το κόστος μεταφοράς υπολογίζεται περίπου στα 26 εκατομμύρια ευρώ και θα καλυφθούν από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, από ευρωπαϊκά κονδύλια και από τα ανταποδοτικά τέλη που εισπράττουν οι δήμοι.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν και εκπρόσωποι της ΔΙΑΔΗΜΑ οι οποίοι είχαν θετική στάση απέναντι στην μεταφορά ενώ το θέμα θα τεθεί και στο ΔΣ της εταιρείας για τις τελικές αποφάσεις.

www.ert.gr

Μαρίνα Μοσχάτ