«Τω μάθειμα», μόνο για είκοσι παραστάσεις, στο Bios

«Τω μάθειμα», μόνο για είκοσι παραστάσεις, στο Bios

Το θεατρικό έργο «Τω μάθειμα», βασισμένο στο κείμενο του Ευγένιου Ιονέσκο «Το μάθημα», παρουσιάζεται στο Bios, μόνο για είκοσι παραστάσεις, έως και τις 10 Νοεμβρίου 2019. 

Ένας συνεσταλμένος καθηγητής, γνήσιος εκφραστής της ξύλινης εκπαιδευτικής διαδικασίας, υπό́ το ανήσυχο βλέμμα της πιστής του υπηρέτριας, συμβολική́ εκπρόσωπο της νοσηρής κοινωνίας, παραδίδει μαθήματα γεωγραφίας, αριθμητικής και γλωσσολογίας, σε ένα non binary (εκτός του δίπολου άνδρας-γυναίκα) άτομο.

Μέσα από ερωταπαντήσεις που θυμίζουν όλα όσα έχουμε, τραυματικά και με λάθος τρόπο, διδαχτεί, στηλιτεύει το χάσμα που υφίσταται μεταξύ των δύο «κόσμων». Από τη μία, το απολιθωμένο κατεστημένο της συντήρησης που εκπροσωπεί ο δάσκαλος και από την άλλη το φιλελεύθερο αύριο που διεκδικεί το μαθητευόμενο άτομο.

Πάνω σε αυτόν τον καμβά, η ομάδα 90οC, στη διασκευή της, στήνει τη θεατρική της παγίδα: αντικαθιστά την κοπέλα φοιτήτρια, όπως αρχικά εμφανίστηκε στο κείμενο του Ιονέσκο, με ένα non-binary άτομο, ενισχύοντας έτσι ακόμα περισσότερο την έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των δύο κόσμων. Με την εξέλιξη του μαθήματος, η ιστορία ξεφεύγει από τη σφαίρα του ρεαλισμού. Μέσα από σκληρές λέξεις και εικόνες, ντυμένες με το σαρδόνιο, έξοχο και ανατρεπτικό́ χιούμορ του Ιονέσκο, οι χαρακτήρες οδηγούνται στο ολικό́ χάος, και οι δυο κόσμοι συγκρούονται. Ποιος θα επικρατήσει;

Στη διασκευή της η ομάδα 90οC, μεταφέρει το έργο, σε ενεστώτα χρόνο και στην Αθήνα του 2019, που, οργισμένη και αδαής, μετεωρίζεται σε έναν απροσδιόριστο χρόνο, κάπου ανάμεσα σε παρατατικό και αόριστο.

Συντελεστές:

Μετάφραση-Σκηνοθεσία-Φωτισμοί: Δημήτρης Κομνηνός

Ιστορική έρευνα-Διασκευή: Ομάδα 90οC

Επιμέλεια σκηνικού χώρου: Γιώργος Λυντζέρης

Πρωτότυπη μουσική: Ανδρέας Τρούσσας

Φωτογραφίες: Μάνος Χρυσοβέργης

Βοηθοί σκηνοθέτη: Σεμέλη Παπαοικονόμου, Φοίβος Παπακώστας

Παίζουν: Μελέτης Γεωργιάδης, James Rodi, Σεμέλη Παπαοικονόμου

 

Παραστάσεις: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, στις 21:00.

Έως 10/11/2019.

Διάρκεια παράστασης: 70’

 

Τιμές εισιτηρίων:

Πέμπτη-Παρασκευή: 12€ (γενική είσοδος)

Σάββατο-Κυριακή: 14€ (κανονικό εισιτήριο),

Μειωμένο-φοιτητικό-ανέργων-άνω των 65: 12€

 

Τηλέφωνο: 210 3425335

 

Bios Basement

Πειραιώς 84, Κεραμεικός

www.bios.gr/events/1626/

 

www.ert.gr

Ραδιοτηλεόραση