«Hotel Marina»-Συνέντευξη με τον σκηνοθέτη Χρήστο Σουγάρη

«Hotel Marina»-Συνέντευξη με τον σκηνοθέτη Χρήστο Σουγάρη

Η παράσταση, Hotel Marina, ένα σύγχρονο σπονδυλωτό έργο βασισμένο σε φανταστικά γεγονότα αληθινών ανθρώπων, παρουσιάζεται για δεύτερη χρονιά στη σκηνή του θεάτρου «Μικρό Γκλόρια» για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.

Συνέντευξη στη Μαρίνα Μπουκουράκη

Για το έργο, του οποίου το κείμενο προέκυψε από συνεντεύξεις καθημερινών ανθρώπων που θέλησαν να μιλήσουν για εκείνα που τους πονούν και αυτά που τους γαληνεύουν, ανοίγοντας την καρδιά τους στους συντελεστές της παράστασης, μιλάει στη «Ραδιοτηλεόραση» ο σκηνοθέτης Χρήστος Σουγάρης.

Παρουσιάζεται για δεύτερη φορά την παράσταση «Hotel Marina». Τι πιστεύετε ότι αγάπησε ο κόσμος στο έργο και το αγκάλιασε;  

 Έχω την ελπίδα πως οι θεατές διακρίνουν την ειλικρινή διάθεση που έχουμε απέναντι στο αφήγημα αυτό. Πως διακρίνουν τη χαρά και την αφέλειά μας. Πως η ποίηση μπορεί να δημιουργηθεί με τα πιο απλά υλικά. Με τις πιο μικρές λέξεις. Πως το σοβαρό δεν χρειάζεται να είναι και σοβαροφανές.

Πρόκειται για πρωτότυπο σενάριο. Αυτό σας δίνει μεγαλύτερη ελευθερία ως προς τη σκηνοθετική προσέγγιση;

Το να δουλεύω δημιουργώντας ένα κείμενο παράστασης από το μηδέν είναι από τα δυσκολότερα πράγματα που έχω κάνει μέχρι στιγμής. Και από τα πιο επικίνδυνα. Ίσως γι’ αυτό να το έκανα, μάλιστα. Η ελευθερία, όμως, που νιώθω έχοντας στα χέρια μου ένα κείμενο του Σοφοκλή ή του Μολιέρου είναι απείρως μεγαλύτερη. Ανάλογη της αξίας τους.

Και ηθοποιός και σκηνοθέτης. Πώς επηρεάζει η ιδιότητα του ηθοποιού τη σκηνοθετική πλευρά;

Δεν έχω μεγάλη εμπειρία, ακόμη, στη σκηνοθεσία. Προσπαθώ να μαθαίνω διαρκώς από τα λάθη μου και να μην τα επαναλαμβάνω. Προσπαθώ -και τα καταφέρνω με μεγάλη επιτυχία- να κάνω καινούργια λάθη. Νομίζω πως όσο περισσότερο δουλεύω ως σκηνοθέτης τόσο απομακρύνομαι από τον ηθοποιό. Και αυτό είναι κάτι ωφέλιμο. Έτσι, τουλάχιστον, θέλω να πιστεύω. Σε κάθε περίπτωση, νομίζω πως ο ηθοποιός Χρήστος δεν είναι ο καλύτερος φίλος του σκηνοθέτη Χρήστου.

Είστε νέος καλλιτέχνης και ήδη βραβευμένος, ως «Νέος δημιουργός» με βραβείο «Κάρολος Κουν». Τι σημαίνει αυτό για εσάς; 

Είχα τη μεγάλη χαρά και τιμή να διακριθώ από πολύ νωρίς -μόλις για τη δεύτερη και τρίτη σκηνοθεσία μου- με το σημαντικότερο βραβείο που δίνεται στο θέατρο. Το βραβείο των κριτικών μουσικής και θεάτρου »Κάρολος Κουν». Η βράβευση ήταν το επιστέγασμα μιας ιδιαίτερα ενδιαφέρουσας έρευνας πάνω στην αρχαία τραγωδία, με πιο σύγχρονο τρόπο, απαλλαγμένο από τις νόρμες του παρελθόντος. Ήταν επίσης μεγάλη χαρά και τιμή, διότι το »μοιράζομαι» με πολύ σπουδαιότερους σκηνοθέτες, οι οποίοι τιμήθηκαν ως »Νέοι δημιουργοί» στο παρελθόν, όπως ο Στάθης Λιβαθινός, η Κατερίνα Ευαγγελάτου κ.ά. Η έρευνά μας αυτή συνεχίζεται και τον Μάιο του 2020 θα παρουσιάσω μια ακόμη εργασία, πάνω στις Βάκχες του Ευριπίδη, στο Σύγχρονο Θέατρο.

 

Συντελεστές

Κείμενο: Συγγραφική ομάδα: Ιερώνυμος Πολλάτος, Γεράσιμος Μιχελής, Σέβη Ματσακίδου

Δραματουργική Επεξεργασία: Σέβη Ματσακίδου, Χρήστος Σουγάρης και ο θίασος

Σκηνοθεσία: Χρήστος Σουγάρης

Σκηνικά: Γιάννης Θεοδωράκης

Κίνηση: Γεωργία Αβασκαντήρα

Μουσική: Βασίλης Τζαβάρας

Σχεδιασμός Φωτισμού: Τάσος Παλαιορούτας

Βοηθός Σκηνοθέτη: Σοφία Καστρησίου

Φωτογραφίες: Δομνίκη Μητροπούλου

Παίζουν: Γεράσιμος Μιχελής, Μαίρη Σαουσοπούλου, Διονύσης Μπουλάς, Μυρτώ Γκόνη, Διονυσία Σακελλαρίου, Σωτήρης Χατζηαγόρου

 

Παραστάσεις Από 20 Σεπτεμβρίου έως 3 Νοεμβρίου

Ημέρες & ώρα παραστάσεων : Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 21:00

Τιμές εισιτηρίων : Γενική Είσοδος: 14€, Μειωμένο: 8€, Ατέλειες: 5€

Διάρκεια παράστασης: 90’ χωρίς διάλλειμα

 

ΜΙΚΡΟ ΓΚΛΟΡΙΑ 

Ιπποκράτους 7, Αθήνα 106 79

Τηλέφωνο: 21 0364 2334

 

www.ert.gr

Μαρίνα Μπουκουράκη