Θεοδωρικάκος για ψήφο ομογενών: Μήνυμα ενότητας η ψήφιση του ν/σ από το σύνολο της Βουλής

Θεοδωρικάκος για ψήφο ομογενών: Μήνυμα ενότητας η ψήφιση του ν/σ από το σύνολο της Βουλής

Σοβαρό περιθώριο ουσιαστικής σύγκλισης για τη νομοθετική πρωτοβουλία σχετικά με την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, διεμήνυσε ότι διαβλέπει το Μέγαρο Μαξίμου μετά τις χθεσινές συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς, καθώς διαπιστώθηκε κοινός τόπος συζήτησης η προσμέτρηση των ψήφων στο συνολικό αποτέλεσμα της επικράτειας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ότι συμφωνεί με την εκλογή τριών έως 12 βουλευτών Επικρατείας, ωστόσο εκτιμά ότι η πρόταση της ΝΔ κατατείνει προς ανάμιξη της ομογένειας σε παιχνίδια μικροκομματικών σκοπιμοτήτων. Τους περισσότερους αστερίσκους στην κυβερνητική πρόταση έχει το ΚΚΕ, που ναι μεν συμφωνεί επί της αρχής, ωστόσο βάζει ως προϋπόθεση συγκεκριμένα κριτήρια και διαφωνεί και με την επιστολική ψήφο.

Με βάση την αριθμητική του κοινοβουλίου προς το παρόν η κυβερνητική πρόταση συγκεντρώνει 199 ψήφους από τις απαιτούμενες 200 που χρειάζεται για να γίνει νόμος του κράτους και να ισχύει από τις επόμενες εκλογές. Το ρόλο κλειδί κρατά το ΚΚΕ.

«Η ψήφιση του νομοσχεδίου από το σύνολο της Βουλής θα είναι ένα σημαντικό μήνυμα ενότητας και αξιοπιστίας», είπε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος στον ΑΝΤ-1, καλώντας τον ΣΥΡΙΖΑ να επανεξετάσει τη στάση του στο θέμα.

Επίσης ανέφερε ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να κάνει πίσω στο θέμα της επιστολικής ψήφου και να δεχθεί η ψηφοφορία να γίνεται στα προξενεία. Είπε ακόμα ότι η κυβέρνηση δέχεται ως βάση συζήτησης τον περιορισμό που τίθεται από ορισμένα κόμματα, να δοθεί η δυνατότητα να ψηφίζουν μόνο εκείνοι που με κάποιο τρόπο έχουν οικονομική σύνδεση με την Ελλάδα και ανέφερε ως παράδειγμα ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ οι Έλληνες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, δηλώνουν μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού και έχουν ελληνικό ΑΦΜ, υπολογίζονται στους 350.000, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αυτός είναι και ο αριθμός των ψηφοφόρων του εξωτερικού, αφού πρέπει, όπως είπε, να γίνει εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων.

Ανέφερε ακόμη, ότι εντός της εβδομάδας θα συγκαλέσει σύσκεψη με τους εκπροσώπους των κομμάτων ώστε να ξεκινήσει ο διάλογος για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης.

Πηγή ΕΡΤ

www.ert.gr

Κων/να Βαλαούρα