Α. Καλογιάννης: Σημαντικές οι αλλαγές που προωθούνται για το προσφυγικό

Α. Καλογιάννης: Σημαντικές οι αλλαγές που προωθούνται για το προσφυγικό

Λόγο για σημαντικές αλλαγές στο όλο πλαίσιο που διέπει τη φιλοξενία των προσφύγων στην πόλη μας έκανε λόγο ο δήμαρχος Λαρισαίων ενημερώνοντας το δημοτικό συμβούλιο για τα αποτελέσματα της συνάντησης του με τον γενικό γραμματέα Μεταναστευτικής πολιτικής.

Ο κ. Καλογιάννης, προσδιόρισε αυτές τις αλλαγές, επισημαίνοντας ότι δεν θα δημιουργηθούν άλλες δομές, όπως αυτή στο Κουτσόχερο, δεν θα αυξηθεί ο αριθμός των φιλοξενούμενων στη δομή της Λάρισας, ολοκληρώνεται το πρόγραμμα «Εστία 1» και θα υλοποιηθεί ένα νέο πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων σε σπίτια, στο οποίο πιθανότατα να συμμετέχει και ο δήμος.

«Υπάρχει στο υπουργείο ένα κλίμα που φαίνεται ότι κάνει τα προβλήματα που υπάρχουν αντιληπτά. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί αντοίγει ένας δίαυλος συνεργασίας», δήλωσε ο δήμαρχος Λαρισαίων και υπογράμμισε παράλληλα ότι η κυβέρνηση βρίσκεται ενώπιον μεγάλων αλλαγών, τις οποίες θα φέρει νόμο στη Βουλή το επόμενο διάστημα.
«Στη χώρα μας υπάρχουν 27 δομές φιλοξενίας, από τα οποία μόνο 4 έχουν καλή διοίκηση. Στα υπόλοιπα αντιμετωπίζονται προβλήματα ανάλογα με αυτά στο Κουτσόχερο και αυτά προέκυψαν από την αποχώρηση των δημόσιων φορέων και την είσοδο των ΜΚΟ».
Η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης θα προβλέπει, όπως πρόσθεσε ο δήμαρχος και ένα πλαίσιο οικονομικής βοήθειας για τους δήμους και θα λύνει το πρόβλημα της διοίκησης. «Δεν αναλύθηκε περισσότερο το θέμα πως θα είναι η νέα διοίκηση, ενώ ο γενικός γραμματέας δεσμεύτηκε ότι δεν θα αυξηθεί ο αριθμός στο Κουτσόχερο, αλλά σταδιακά με το πρόγραμμα που σχεδιάζει η κυβέρνηση θα υπάρξει μείωση του αριθμού αυτού».
Ο κ. Καλογιάννης, αναφέρθηκε αναλυτικότερα και στο πρόγραμμα «ΕΣΤΙΑ 1», το οποίο τελειώνει. Ετσι θα αποχωρήσει η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ από το πρόγραμμα και θα υπάρξει κρατική εποπτεία, χωρίς να ξεκαθαρίζεται το ζήτημα της συμμετοχής των ΜΚΟ στο νέο πρόγραμμα.
Ο δήμαρχος Λαρισαίων τέλος έθεσε και το θέμα της ύπαρξης κοντέινερ στο Στρατόπεδο Μπουγά και αν θα χρησιμοποιηθούν για την φιλοξενία προσφύγων, θέμα για το οποίο ο γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής πολιτικής δήλωσε άγνοια και δεσμεύτηκε να το διερευνήσει και να απαντήσει στον δήμο.

www.ert.gr

Ιωάννης Γιάτσιος