Σαρώνει τη χώρα η κακοκαιρία (video)

Σαρώνει τη χώρα η κακοκαιρία (video)

Θάφτηκαν στην λάσπη χωριά στην Κεφαλονιά και στην Ιθάκη. Ορμητικοί χείμαρροι δρόμοι στον Ίασμο Ροδόπης. Κατολισθήσεις στην Ήπειρο. Χαλαζοπτώσεις κατέστρεψαν καλλιέργειες στα Τρίκαλα. Χαλαζόπτωση και έντονη βροχή και σε περιοχές της Αττικής. Πού θα χτυπήσει τις επόμενες ώρες η κακοκαιρία. 

Ισχυρή  χαλαζόπτωση σημειώθηκε σε πολλές περιοχές της Αθήνας, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.  Αυξημένη είναι αυτή την ώρα η κίνηση σε αρκετούς δρόμους της Αθήνας. Προβλήματα σημειώνονται στον Κηφισσό από την Πειραιώς έως την Αχαρνών και από Μεταμόρφωση μέχρι Κόκκινο Μύλο. Καθυστερήσεις και στην Αττική οδό στο ρεύμα προς Ελευσίνα στην έξοδο για Λαμία. Προβλήματα στα δρομολόγια του προαστιακού προκάλεσε η πτώση ενός δένδρου στο ύψος της Λεύκας.

Κακοκαιρία πλήττει τη δυτική Ελλάδα, τα τελευταία 24ωρα με καταιγίδες, ισχυρούς ανέμους και χαλάζι. Στην Κεφαλλονιά η καταρρακτώδης βροχή «έπνιξε» στη λάσπη τους κεντρικούς δρόμους.

Στην Ήπειρο, εξαιτίας των ισχυρών φαινομένων, σημειώθηκαν κατολισθήσεις. Ένας 80χρονος σώθηκε από θαύμα, όταν έχασε τη γη κάτω από τα πόδια του ενώ οδηγούσε.  Το οδόστρωμα στον Κάτω Ζάλογγο κατέρρευσε μέσα στον οικισμό και ο ηλικιωμένος που είχε «τύχη βουνό», απεγκλωβίστηκε από τους συγχωριανούς του.

Η βροχόπτωση προκάλεσε προβλήματα στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο.  Ειδικότερα, σημειώνονται κατολισθήσεις, καταπτώσεις βράχων και ποτάμια με φερτά υλικά σε πολλά σημεία, από τα Τζουμέρκα έως την Κόνιτσα.

Και συγκεκριμένα  στον Κάτω Ζάλογγο, όπου έχει σημειωθεί κατολίσθηση. Μηχανήματα της Περιφέρειας εργάζονται για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας καθώς και την για ανάσυρση Ι.Χ. αυτοκίνητου που έχει εκτραπεί της κυκλοφορίας. Στη θέση Κανέττα της Ε.Ο. Ιωαννίνων- ‘Αρτας, στην οποία λόγω κατολίσθησης η κυκλοφορία διεξαγόταν από το ένα ρεύμα.
Στο 95ο χλμ Ιωαννίνων- Κοζάνης, όπου έχει σημειωθεί εκτεταμένη κατολίσθηση, αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων. Το ίδιο και σε Μαυρολάγκαδο – Χρηστούς Τζουμέρκων, όπου έγιναν ενέργειες για την απομάκρυνση φερτών υλικών. Επίσης, στην επαρχιακή οδό προς ‘Αρματα Κόνιτσα, στην οποία η συγκοινωνία γίνεται με δυσκολία εξαιτίας φερτών υλικών και στην παλιά Ε.Ο. Ιωαννίνων- Μετσόβου, από Δρίσκο μέχρι Μπαλντούμα όπου έχει σημειωθεί πτώση βράχων, όπως και στην περιοχή Ελαίας Φιλιατών.

Στη Θεσσαλία ανεμοθύελλα ξήλωσε στέψη κτηνοτροφικής μονάδας ενώ σε όλο το Νομό μεγάλες είναι οι καταστροφές στις καλλιέργειες βαμβακιού από το χαλάζι.

Έντονη χαλαζόπτωση σημειώθηκε στην  Άμφισσα και βροχή με ισχυρούς ανέμους και σε Μεσολόγγι, Αγρίνιο και Βόλο.

Σε εξέλιξη το μέτωπο ισχυρών καταιγίδων που επηρεάζει όλη τη χώρα πλην Κρήτης

Ένα μέτωπο τοπικά ισχυρών βροχών και καταιγίδων επηρεάζει από τις πρώτες ώρες της Παρασκευής τη Δυτική Ελλάδα και τα νησιά του Ιονίου.

Το μέτωπο αυτό, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, αναμένεται να κινηθεί αργά προς τα ανατολικά και να «σαρώσει» σχεδόν το σύνολο της χώρας με εξαίρεση την Κρήτη. Τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι ισχυρά και σε ορισμένες περιπτώσεις θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και πολύ ενισχυμένους ανέμους.

Στις περιοχές που θα επηρεαστούν, συμπεριλαμβάνεται ο νομός Αττικής και η πόλη της Αθήνας, όπου θα εκδηλωθούν παροδικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες. Τα φαινόμενα μάλιστα ενδέχεται να είναι πρόσκαιρα έντονα.

Παράλληλα, αυξημένες θα είναι οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα, με συνέπεια να εμφανιστεί το φαινόμενο των λασποβροχών. Μετά τη διέλευση του μετώπου, η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ αντίθετα πολύ υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες αναμένονται στη Βόρεια Κρήτη.

Πηγή ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

Κων/να Βαλαούρα

Αφήστε μια απάντηση