Φως στα αίτια του δυστυχήματος στο λούνα παρκ

Φως στα αίτια του δυστυχήματος στο λούνα παρκ

Το μοιραίο «χαλί» όπως ονομάζεται το περιστρεφόμενο ηλεκτροκίνητο παιχνίδι λειτουργούσε με 123.06 ίππους, δηλαδή με ισχύ οκτώ φορές μεγαλύτερη από αυτή που προβλέπει η νομοθεσία. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό της 14χρονης μαθήτριας στον Αλμυρό Βόλου στις 30 Αυγούστου.

Το πόρισμα αυτό προέκυψε από την ηλεκτρολογική πραγματογνωμοσύνη η οποία διενεργήθηκε από αρμόδιο μηχανικό μετά το τραγικό περιστατικό.

Η ιδιοκτήτρια εταιρεία είχε προσκομίσει έγγραφα με τα οποία δήλωνε πως η ισχύς του συγκεκριμένου παιχνιδιού ήταν της τάξεως των 15 ίππων και ως εκ τούτου για τη λειτουργία του απαιτείτο μόνο μια απλή βεβαίωση από ιδιώτη μηχανικό την οποία είχε καταθέσει στον δήμο Αλμυρού και είχε πάρει την προσωρινή άδεια.

Η αντεισαγγελέας Βόλου με έγγραφο το οποίο απέστειλε στην περιφέρεια Θεσσαλίας κάνει σύσταση σε όλους τους Δήμους και των τεσσάρων νομών της Περιφέρειας, ώστε κάθε φορά που προτίθενται να αδειοδοτήσουν εγκαταστάσεις λούνα παρκ να προβαίνουν οι τεχνικές τους υπηρεσίες σε ελέγχους για να διαπιστώνεται αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις ασφαλούς λειτουργίας και να μην αρκούνται στην προσκόμιση των βεβαιώσεων.

Αξίζει να σημειωθεί πως για να πάρει άδεια λειτουργίας για παιχνίδια τόσο μεγάλης ισχύος μια τέτοια επιχείρηση θα πρέπει η άδεια να κατατίθεται στη γενική γραμματεία Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και όχι στους εκάστοτε δήμους.

Το συγκεκριμένο λούνα παρκ εξακολουθεί και δραστηριοποιείται ακόμη και σήμερα σε δήμους της περιφέρειας Θεσσαλίας όπως αναφέρει στην επιστολή της η αντεισαγγελέας πρωτοδικών Βόλου.

Ρεπορτάζ: Ρεγγίνα Σαβούρδου

Πηγή: ΕΡΤ1

www.ert.gr

Νάσος Μπράτσος

Αφήστε μια απάντηση