Η ΕΡΤ στη Μόρια-Νέες αφίξεις και προετοιμασία για μετακίνηση ασυνόδευτων προσφυγόπουλων

Η ΕΡΤ στη Μόρια-Νέες αφίξεις και προετοιμασία για μετακίνηση ασυνόδευτων προσφυγόπουλων

Νέες αφίξεις 120 προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια σήμερα, μια μέρα μετά την αναχώρηση 1.416 ατόμων, με την κάμερα της ΕΡΤ να μπαίνει στον μεγαλύτερο καταυλισμό της Ευρώπης και να καταγράφει την δύσκολη καθημερινότητα στη δομή που ασφυκτιά καθώς φιλοξενεί τριπλάσιο αριθμό ατόμων από την δυναμικότητά της.

Η επόμενη φάση του σχεδίου προβλέπει μέχρι το τέλος της εβδομάδας να ξεκινήσει η μετακίνηση ασυνόδευτων ανήλικων προσφυγόπουλων, καθώς στη Μόρια φιλοξενούνται 750.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας,  θα υπάρξει άμεση μεταφορά από τα νησιά 116 ασυνόδευτων παιδιών για επανένωση με τις οικογένειές τους σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις οποίες ολοκληρώθηκε ήδη η σχετική συνεννόηση, ενώ επίκειται τις επόμενες εβδομάδες η μετακίνηση επιπλέον 250 ασυνόδευτων παιδιών σε ασφαλείς δομές της ενδοχώρας.

Σήμερα η Μόρια φιλοξενεί 9.252 πρόσφυγες και μετανάστες, όπου το 80% είναι αφγανικής καταγωγής, με το μεγαλύτερο ποσοστό να είναι οικογένειες με πολλά μικρά παιδιά.

Μετά από αρκετό καιρό στην περιοχή της Αγριλιάς βγήκε μια βάρκα με 31 πρόσφυγες από την Συρία. Σε προσωρινή δομή στη Σκάλα Σκαμιάς διέμειναν 240 πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι βγήκαν το Σαββατοκύριακο στην περιοχή, ενώ από το απόγευμα ξεκίνησε η μεταφορά τους στο ΚΥΤ της Μόριας.

Ο Διοικητής του ΚΥΤ Γιάννης Μπαλμπακάκης μιλώντας στην κάμερα της ΕΡΤ δήλωσε ότι “χθες έγινε μια τεράστια προσπάθεια, μια ιδιαίτερα πολύπλοκη διαδικασία με την αναχώρηση 1.416 προσφύγων και μεταναστών από το ΚΥΤ. Ήδη έχουμε ξεκινήσει όλα τ’ απαιτούμενα για την μετακίνηση των ασυνόδευτων ανήλικων προσφυγόπουλων.”

Στα προβλήματα στελέχωσης σε προσωπικό και για την επιτακτική ανάγκη στελέχωσης του ιατρείου με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς μόλις δύο γιατροί εξυπηρετούν όλη τη Μόρια, αναφέρθηκε ο πρόεδρος των εργαζομένων στον ΚΥΤ, Βαγγέλης Ντάβας.

The post Η ΕΡΤ στη Μόρια-Νέες αφίξεις και προετοιμασία για μετακίνηση ασυνόδευτων προσφυγόπουλων appeared first on ΕΡΤ Αιγαίου.

www.ert.gr

ertweb