Εκβιαστική κίνηση της Τουρκίας η αύξηση των προσφυγικών ροών, δηλώνει η Ε. Βόζενμπεργκ στην ΕΡΤ (audio)

Εκβιαστική κίνηση της Τουρκίας η αύξηση των προσφυγικών ροών, δηλώνει η Ε. Βόζενμπεργκ στην ΕΡΤ (audio)

«Η αύξηση των προσφυγικών ροών προς την Ελλάδα είναι εκβιαστική κίνηση της Τουρκίας προς τις απαιτήσεις στην Ε.Ε. Αυτό δεν μειώνει την ευθύνη της Ελλάδας και του τότε υπουργού που υπερηφανευόταν ότι από την χώρα μας πέρασε ένα εκατομμύριο προσφύγων προς την Ευρώπη», είπε η Ελίζα Βόζεμπεργκ μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και την Ευαγγελία Μπαλτατζή.

Η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. επεσήμανε ότι «δεν το διαπραγματεύτηκαν σωστά, είχαν την πολιτική των ανοιχτών συνόρων και έκαναν τη συμφωνία ότι η Ελλάδα μπορεί να δεχθεί 50 χιλιάδες πρόσφυγες, τότε που δεν υπήρχε ούτε η ελάχιστη δομή. Τώρα η κυβέρνηση προσεκτικά επιχειρεί να εξηγήσει εντός και εκτός της χώρας το σχέδιο μεταναστευτικής πολιτικής που θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα».

Η κ. Βόζεμπεργκ δήλωσε ότι «ο πρωθυπουργός και ο αρμόδιος υπουργός κ. Κουμουτσάκος αυτό που είπαν είναι να συντομεύσουν τις επιτροπές ασύλου καταργώντας τον ένα βαθμό της διοικητικής οδού. Δεν είναι κοινοτική δέσμευση η ύπαρξη της δεύτερης βαθμίδας, γιατί η ΕΕ δεν υπεισέρχεται στη νομοθεσία περί ασύλου του κράτους μέλους παρά μόνο εάν παραβιάζονται τα θεμελιώδη δικαιώματα του αιτουμένου άσυλο. Αυτό σημαίνει ότι σε όλα τα κράτη μέλη πλην της Ισπανίας, υπάρχει μόνον ένας βαθμός διοικητικής οδού, και μετά δικαστικής οδού. Ένα ακόμα λάθος της κυβέρνησης είναι ότι δεν φρόντισε για την επανεισδοχή αυτών που έπρεπε, βάσει των συμφωνιών».

«Μαγικές λύσεις επιτάχυνσης των αποφάσεων της δικαιοσύνης δεν υπάρχουν», τόνισε η κ. Βόζεμπεργκ, αλλά, όπως είπε, «υπάρχει πολιτική βούληση και όταν γρήγορα κριθεί στη διοικητική οδό κατ’ αρχήν η προσφυγή του προσφεύγοντος ,και μετά, για όσους προσφεύγουν στη δικαστική οδό, θα πρέπει να επιταχυνθούν και οι διαδικασίες των αποφάσεων. Το γεγονός ότι από τα τέσσερα στάδια προσφυγής, δύο διοικητικά και δύο δικαστικά, θα γίνουν δύο, ένα και ένα, αυτόματα σημαίνει ότι ο χρόνος εξέτασης του αιτήματος ασύλου θα συντομεύσει, το πόσο θα συντομευθεί ο χρόνος θα φανεί και στην πράξη».

Η κ. Βόζεμπεργκ δήλωσε ότι «δεν παραγνωρίζω τις τεράστιες ευθύνες της ΕΕ, και σωστά είπε ο κ. Μητσοτάκης ότι οι χώρες εντός Σένγκεν δεν μπορεί να κλείνουν τις πόρτες τους, να απολαμβάνουν τα προνόμια του νόμου και να μη δέχονται τους πρόσφυγες που έχει αποφασίσει του Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μαζί με το Συμβούλιο. Η Ευρώπη πρέπει με οικονομικές κυρώσεις να τις πιέσει ότι δεν θα έχουν τα οικονομικά οφέλη της Ευρωπαϊκής οικογένειας όσο δεν εφαρμόζουν το νόμο».

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

www.ert.gr

Η-Β Παπαϊωάννου