Κομοτηνή: Μια «κιβωτός» μνήμης στη Σάλπη Ροδόπης

Κομοτηνή: Μια «κιβωτός» μνήμης στη Σάλπη Ροδόπης

Μια κιβωτός γνώσης, ένας χώρος μνήμης, ένα «σχολείο» συνύπαρξης και κοινής συμπόρευσης άνοιξε τις πόρτες του και υποδέχτηκε το κοινό. Έτσι, αμέτρητες αναμνήσεις  ξεπήδησαν από το χώρο που λειτουργεί ως Λαογραφικό Μουσείο στον οικισμό της Σάλπης Ροδόπης. Μια κιβωτός με αντικείμενα του χθες, αλλά και μια σπουδαία συλλογή φωτογραφιών που εκτίθεται μόνιμα.

«Αυτό που παρουσιάζουμε στο χώρο που προσπαθούμε να τον λειτουργήσουμε ως λαογραφικό μουσείο είναι μια έκθεση φωτογραφίας που προϋπήρχε από το 2006. Ήταν μια προσπάθεια των τότε μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολιτιστικού Συλλόγου, μια δύσκολη και πολύ όμορφη δουλειά» δηλώνει η νυν πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Σάλπης, η κα Ζωή Κουτσομιχάλη εξηγώντας πως «Συνέλεξαν φωτογραφίες παλιές από όλους τους κατοίκους που είχαν κάτι να προσφέρουν, τις ανατύπωσαν, με τη βοήθεια του φωτογράφου Σώτου Μποτρότσου και εκτίθενται από τότε σε μόνιμη έκθεση.»
Ένας μεγάλος αριθμός φωτογραφιών από την καθημερινότητα των κατοίκων. 500 που εκτίθενται και άλλες τόσες, που περιμένουν να βρουν τη θέση τους. Αλλά και έπιπλα από κάποια σπίτια του χωριού, από το 1940-50, σαλόνι και κρεβατοκάμαρα με όλα τα διακοσμητικά, ραδιόφωνα της εποχής. Η άλλη γωνιά του μουσείου είναι εμπνευσμένη από τη ζωή των Σαρακατσάνων κατοίκων του χωριού.

«Είναι μια γωνιά που έχει στοιχεία από τον πολιτισμό των Σαρακατσάνων» δηλώνει η κα Κουτσομιχάλη προσθέτοντας «Ό,τι μπορούμε να σώσουμε, σώζουμε. Προσπαθούμε να διατηρήσουμε μια ισορροπία μεταξύ των στοιχείων του χωριού και από φέτος έχουμε την τιμή και τη χαρά να μας έχει παραχωρήσει ο πρώην ιερέας του χωριού μας, ο πατέρας Ιωάννης Τσαπακίδης μια φορεσιά του, τα ιερατικά του άμφια τα οποία τα εκθέτουμε με μεγάλη τιμή, χαρά και σεβασμό.»
Όσον αφορά στο μήνυμα που περνά η έκθεση; «Όσο παλιότερα, τόσο καλύτερα.» δηλώνει η νεαρή πρόεδρος και σημειώνει « Όσοι βλέπουν την έκθεση αναπολούν, λένε: «Πώ -πω τι ωραία χρόνια που ήταν εκείνα» Γυρίζουν πίσω κι αναπολούν. Ελπίζουμε κι ευχόμαστε αυτή η κοινή συμπόρευση να συνεχιστεί , Θρακιώτες και Σαρακατσάνοι μαζί. Με σύμπλευση, ισορροπία, σύμπνοια γι αυτό ελπίζουμε και στο μέλλον, γι αυτό παλεύουμε.»
Φώτο στιγμιότυπα από το μουσείο- η κα Ζωή Κουτσομιχάλη με μικρά παιδιά του χωριού ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφίες Μαρία Νικολάου

www.ert.gr

Μαρία Νικολάου