Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και απώλεια βάρους

Η Πηνελόπη Δουβόγιαννη, Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος MSc, RD, μας εξηγεί γιατί είναι σημαντικό για τις γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών να διατηρούν το βάρος τους σε φυσιολογικά επίπεδα και τί πρέπει να γνωρίζουν αν θέλουν να ακολουθήσουν ένα πρόγραμμα διατροφής για να χάσουν βάρος.

Εάν έχετε το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών το πιο πιθανό είναι να αντιμετωπίζετε πρόβλημα με την διαχείριση του βάρους σας.

Περίπου 40 με 60% των γυναικών που πάσχουν από την πάθηση αυτή έχουν αυξημένο σωματικό βάρος και συνήθως εμφανίζουν κεντρομερική παχυσαρκία, δηλαδή έχουν αυξημένο λίπος στην κοιλιακή χώρα.

Γιατί είναι σημαντικό να διατηρώ ένα φυσιολογικό σωματικό βάρος αν πάσχω από σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών; 

Αν πάσχετε από το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και έχετε αυξημένο σωματικό βάρος ακόμα και μικρή απώλεια βάρους μπορεί να βελτιώσει το ορμονικό προφίλ και τα συμπτώματα του συνδρόμου.

Σημαντικό είναι ακόμα ότι χάνοντας βάρος και διατηρώντας το σε φυσιολογικά επίπεδα μειώνετε σημαντικά τις πιθανότητες να εμφανίσετε σακχαρώδη διαβήτη και καρδιαγγειακά προβλήματα, παθήσεις τις οποίες έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν όσες γυναίκες έχουν το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

Ποια είναι η κατάλληλη δίαιτα για να χάσω βάρος αν πάσχω από σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών;

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα δεν είναι απλή, γιατί δεν υπάρχει μία ιδανική δίαιτα για όλες τις γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Η διαιτητική προσέγγιση είναι πάντα εξατομικευμένη και εξαρτάται από τα συμπτώματα που έχετε και πάνω από όλα από το αν έχετε αντίσταση στην ινσουλίνη, δηλαδή αν δυσκολεύεται το σώμα σας να μεταβολίσει τα σάκχαρα από τις τροφές.

Ο δρόμος  που ακολουθούμε συνήθως είναι αρχικά σε συνεργασία με τον γυναικολόγο και τον ενδοκρινολόγο να κάνουμε τις απαραίτητες εξετάσεις και ανάλογα με τα αποτελέσματα φτιάχνουμε το κατάλληλο διατροφικό πρόγραμμα.

Στις περισσότερες πάντως περιπτώσεις αυτό που είναι απαραίτητο είναι να ακολουθήσουμε μία δίαιτα με κάτι που ονομάζουμε  χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, το οποίο ουσιαστικά σημαίνει ότι επιλέγουμε τροφές οι οποίες απελευθερώνουν σταδιακά τα σάκχαρα στο αίμα σας. Από εκεί και πέρα όμως χρειάζεται να εξατομικεύσουμε το πρόγραμμα διατροφής σας.

πηγή: iator.gr

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση