Κομοτηνή: «Μέρες αδέσποτες»

Κομοτηνή:  «Μέρες αδέσποτες»

Τα τελευταία δύο χρόνια ο Κουρτ Χαμδή είναι άστεγος. Το χειμώνα έβρισκε καταφύγιο στη Δημοτική Αγορά. Τώρα στο πεζοδρόμιο έξω από τον «Ξενία». Στην αρχή στο τοιχάκι της περίφραξης, στη συνέχεια στο πεζοδρόμιο, τις τελευταίες μέρες πάνω σε ένα παλιό στρώμα, «δώρο» δύο φίλων του.

Δύο άνθρωποι φτωχοί και με τα δικά τους προβλήματα, που όμως δεν τον ξεχνούν, περνούν, τον βλέπουν, του κρατούν συντροφιά. Χθες ο ένας από τους δύο του αγόρασε κι ένα κομμάτι ναύλον σε περίπτωση που βρέξει να μπορεί να σκεπαστεί. « Κρίμα είναι. Ντροπή μας. Ντροπή για την πόλη που τον αφήνουμε έτσι» λέει ο ένας και ο δεύτερος προσθέτει πως τον θυμάται από τις κρύες χειμωνιάτικες μέρες που έβρισκε καταφύγιο εκεί στη Δημοτική Αγορά, τον αναζήτησε και τον βρήκε ξανά στο δρόμο. « Δούλευα εκεί και τον έβλεπα. Τώρα τον είδα εδώ. Αναρωτιέμαι: έχουμε Μουφτεία, Μητρόπολη, Δήμο, Περιφέρεια, δεκάδες Συλλόγους δεν περισσεύει σε κανέναν ένα μικρό  σπίτι; Ένα δωμάτιο στο οποίο θα μπορεί να μένει ανθρώπινα;»

Ο Κουρτ Χαμδή νοσηλεύεται συχνά στο Σισμανόγλειο καθώς τα προβλήματα υγείας είναι εμφανή. Γεννημένος στις 5-10-1947 στον Κέχρο, εργαζόμενος χρόνια στις Οικοδομές, έχει αποκτήσει σοβαρά «κουσούρια», όπως λέει, δεν μπορεί να σταθεί στα πόδια του και να περπατήσει με άνεση. Ακουμπά το κεφάλι του στο στύλο της ΔΕΔΔΗΕ και σιωπά όταν ακούει τους άλλους να μιλούν γι αυτόν.

Αρκετές φορές, σε συνθήκες υπερβολικής ζέστης ή και δριμύ ψύχους,  φιλοξενήθηκε στην κλιματιζόμενη αίθουσα του ΚΑΠΗ. Ρωτώντας τη Δημοτική Αρχή μάθαμε ότι του παραχωρήθηκε δωμάτιο στον Ξενώνα του Δήμου. Δώρο άδωρο όμως γιατί ο ίδιος δεν μπορεί να ανέβει τα σκαλοπάτια και να βρεθεί  στον όροφο που βρίσκονται τα δωμάτια.Οι υπηρεσίες του δήμου του δίνουν φαγητό, ρούχα, όμως, εξακολουθεί να βρίσκεται στο πεζοδρόμιο με τα αυτοκίνητα να περνούν δίπλα του και τους διερχόμενους περαστικούς να τον κοιτούν με εμφανή περιέργεια.
Σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της πόλης ένας 72χρονος άστεγος με σοβαρά προβλήματα υγείας εκθέτει το σύστημα Πρόνοιας, την Αλληλεγγύη και τα αντανακλαστικά μιας κοινωνίας, που στην περίπτωση του δεν λειτούργησαν άμεσα.

Υ.Γ.Τους συνάντησα χθες  το απόγευμα έχοντας την ελπίδα σήμερα ο Κουρτ Χαμδή να έχει βρει ήδη  στέγη.

Φώτο: ο κος Κουρτ Χαμδή ρεπορτάζ ο-κείμενο-φωτογραφίες:Μαρία Νικολάου

www.ert.gr

Μαρία Νικολάου