Κομοτηνή: Αναγκαία όσο ποτέ η ανακαίνιση της Δημοτικής Αγοράς

Κομοτηνή: Αναγκαία όσο ποτέ η ανακαίνιση της Δημοτικής Αγοράς

«Ξέρετε πόσες φορές τα έχουμε πει;» ρωτά ο κος Αλέκος Τρίχας, κρεοπώλης στο επάγγελμα και κουνά το κεφάλι του δίνοντας ο ίδιος την απάντηση «Έχουμε ενημερώσει όλους τους δημάρχους.» Από τις 17 Μαρτίου του 1967 εργάζεται στην Δημοτική Αγορά της Κομοτηνής. Ήταν από τους πρώτους επαγγελματίες που βρέθηκε σε έναν χώρο, που όπως λέει, από τότε μέχρι σήμερα έχουν γίνει ελάχιστες εργασίες ανακαίνισης.

Ο κος Τρίχας με το γιο του στο χώρο της Δημοτικής Αγοράς

« Μόνο ο Βαβατσικλής έκανε έργο στη Δημοτική Αγορά. Οι υπόλοιποι, όσοι περάσανε, Δήμαρχοι κι Αντιδήμαρχοι δεν έκαναν τίποτα, ούτε καν το απλό βάψιμο. Δεν έχω κανένα ιδιαίτερο δέσιμο με τον πρώην Δήμαρχο, τον κ. Τάσο Βαβατσικλή, αλλά θέλω να πω πως ήταν άνθρωπος που καταλάβαινε τον επαγγελματία. Επί δημαρχίας του τοποθετήθηκαν οι τζαμαρίες, τα ανοξείδωτα τσιγκέλια, φυτεύτηκαν λουλούδια, βαφόταν ο χώρος δύο φορές το χρόνο, τοποθετήθηκαν καινούργια πλακάκια, γινόταν το πλύσιμο κάθε Τετάρτη και Κυριακή με ειδικό συνεργείο. Έγιναν εργασίες στην οροφή του κτιρίου.» Απαριθμεί ένα προς ένα τα έργα που έγιναν δείχνοντας με το χέρι του την εικόνα σήμερα, τις φθορές, που έχει υποστεί ο χώρος. «Τώρα κοιτάξτε τα χάλια του χώρου.Κάθε φορά που βρέχει στάζει από το ταβάνι και γεμίζει νερό ακόμη και από τα παράθυρα. Το έχουμε επανειλημμένα επισημάνει στους υπευθύνους , στους αρμόδιους της Δημοτικής Εταιρείας «Νέστωρος Τσανακλή», όπου ανήκουν τα ακίνητα, αλλά δεν έκαναν απολύτως τίποτα, μόνο υποσχέσεις εισπράττουμε» λέει ξανά και μιλά για εργασίες στην οροφή, που γίνονται και δεν φέρνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα «το έργο δεν ελέγχει κανείς πώς γίνεται, αν τηρούνται όλα όσα πρέπει.» Ο έμπειρος κρεοπώλης μιλά ανήσυχος ακόμη και για σοβάδες που πέφτουν. «Θα σκοτώσουν κανέναν» λέει χαρακτηριστικά και προτείνει μεταξύ άλλων: Την τοποθέτηση και λειτουργία καμερών ασφαλείας, «είναι απαραίτητες» λέει αναφέροντας τις συχνές διαρρήξεις που σημειώνονται στο χώρο. « Όχι μόνο να ζητάνε το ενοίκιο, αλλά να κάνουν και κάτι. Εμείς είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας, αλλά εκείνοι όχι.»

Οι επαγγελματίες της Δημοτικής Αγοράς ζητούν να ανακαινίσει ο δήμος τα κλειστά καταστήματα εντός της δημοτικής αγοράς, η εικόνα των οποίων τώρα είναι αποκαρδιωτική. Επίσης, να τοποθετηθεί ένα μεγάλο ψυγείο στην αποθήκη της δημοτικής αγοράς, χώρος που τώρα είναι άδειος για να μαζεύονται εκεί τα κόκαλα. «Να μην πετιούνται τα κόκαλα στους κάδους και γινόμαστε αποδέκτες παραπόνων. Παρενέβη ο εισαγγελέας. Τίθεται θέμα υγιεινής. Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε κάτι παραπάνω, αλλά πάλι βοηθάμε την υπηρεσία καθαριότητας του δήμου.Ζητάνε να τα μαζεύουμε και να τα βάζουμε μέσα στα ψυγεία. Γίνεται αυτό; Μαζί κόκαλα και κρέας;» Όπως και την αστυνόμευση του πάρκινγκ, καθώς πολλοί ιδιοκτήτες σταθμεύουν τα αυτοκίνητά τους εκεί, κάποιοι μάλιστα για πολλές μέρες.

Όταν ο υδράργυρος ανεβαίνει οι συνθήκες εντός της Δημοτικής Αγοράς είναι κάθε άλλο παρά ιδανικές για να πραγματοποιήσει κάποιος τις αγορές του. «Μας υποσχέθηκαν ότι το Καλοκαίρι θα τοποθετήσουν ειδικό μηχάνημα για να επικρατούν συνθήκες δροσιάς, για να μπορούν άνετα οι καταναλωτές να ψωνίζουν, αλλά δυστυχώς τίποτα. Εδώ βράζει ο τόπος. Θα μπορούσε μέσω ΕΣΠΑ να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης, ανακαίνισης, αναβάθμισης του χώρου.» δηλώνει ο κος Τρίχας σημειώνοντας « Είναι καλό παιδί ο νέος δήμαρχος, ο κος Γιάννης Γκαράνης. Μας υποσχέθηκε ότι θα γίνουν οι εργασίες, Δεν ευθύνεται ο ίδιος, παραλαμβάνει μια δημοτική αγορά σε κακό χάλι, για να δούμε τι θα κάνει.»
Ένας έμπειρος επαγγελματίας που εκφράζει το δίκαιο αίτημα 150 και πλέον συνολικά εργαζόμενων στο χώρο, αυτό της ανακαίνισης της Δημοτικής Αγοράς, που στέκει τώρα μισοκαθαρισμένος, μισοφωτισμένος, σχεδόν μισοξεχασμένος.
Φώτο: Ο κος Αλέκος Τρίχας με τον γιό του. Στιγμιότυπα από τη Δημοτική Αγορά ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφίες: Μαρία Νικολάου

www.ert.gr

Μαρία Νικολάου
image}

Αφήστε μια απάντηση