Κομοτηνή: Η υλοποίηση μιας «ξεχασμένης» μελέτης θα «έσωζε» τη Δημοτική Αγορά

Κομοτηνή: Η υλοποίηση μιας «ξεχασμένης» μελέτης  θα «έσωζε» την Δημοτική Αγορά

Το 2005 σε ημερίδα του ΤΕΕ με τίτλο «Βιοκλιματικός Σχεδιασμός κτιρίων και περιβάλλοντος χώρου» η αρχιτεκτόνισσα κα Τάνια Βεζυριαννίδου παρουσίασε το δικό της παράδειγμα στον Βιοκλιματικό σχεδιασμό, την  μελέτη που είχε εκπονήσει για την ανακαίνιση της Δημοτικής Αγοράς  Κομοτηνής… «Το κτιριακό συγκρότημα της δημοτικής αγοράς χρήζει επανασχεδιασμού» είχε επισημάνει τότε, κάτι που το λέει και σήμερα, κάθε φορά που της ζητούμε επιπλέον πληροφορίες.

Δημοτική Αγορά Κομοτηνής
Η κα Τάνια Βεζυριαννίδου

Από την μελέτη του 1961
Σύμφωνα με την κα Βεζυριαννίδου το κτιριακό συγκρότημα της Δημοτικής Αγροάς ανήκει σε δημοτικό οικόπεδο έκτασης 7,5 στρεμμάτων. «Η μελέτη εκπονήθηκε το 1961 από τον αρχιτέκτονα κ. Δάλλα. Ήταν μία πρωτοποριακή μελέτη για την εποχή της διότι ενσωμάτωνε αρχές βιοκλιματικού σχεδιασμού όπως η δημιουργία τεσσάρων εσωτερικών αιθρίων, οι φυτεύσεις και η ύπαρξη φεγγιτών στη στέγαση των καταστημάτων» δηλώνει και σημειώνει πώς το κτιριακό συγκρότημα χρήζει επανασχεδιασμού με κύριο στόχο την αισθητική, λειτουργική, οικονομική και περιβαλλοντική αναβάθμιση κι ανάδειξη του χώρου της δημοτικής αγοράς.
Στο κτίριο σήμερα
Ένα κτίριο που βρίσκεται εντός του πολεοδομικού κέντρου της πόλης καταλαμβάνοντας μεγάλη έκταση χωρίς αισθητική και ποιοτική αξία. Η περιοχή ερημώνει μετά τις μεσημεριανές ώρες ενώ τις πρωινές ώρες εμφανίζει δυσλειτουργίες ως προς την επισκεψιμότητά της. Δηλαδή ο δρόμος μπροστά από τη νότια όψη της αγοράς παρουσιάζει λειτουργικά και κυκλοφοριακά προβλήματα. Πεζοί, ποδηλάτες, αυτοκίνητα και εκφορτώσεις προϊόντων συνυπάρχουν σε ώρες αιχμής. «Ο περιβαλλοντικός επανασχεδιασμός της κεντρικής αγοράς μπορεί να επιτευχθεί μέσα από τη βελτίωση του κυκλοφοριακού, την ανάμειξη των χρήσεων γης, τη βελτίωση των υποδομών και τη χρήση υλικών φιλικών στο περιβάλλον.»
Και στην μελέτη της κας Τάνιας Βεζυριαννίδου
Η πρόταση της παρουσίαζε την κλιμακωτή διάταξη τεσσάρων ενοτήτων που επιτρέπουν τη δημιουργία οπτικών επαφών, ηλιασμού, φωτισμού και αερισμού των χώρων. Στη νότια πλευρά, επί της οδού Παλαιολόγου, διατηρείται η ισόγεια διάταξη του γραμμικού μετώπου, η οποία σπάει την μονοτονία της συνέχειας των 115μ. με τη δημιουργία δύο κεντρικών πυλών –εισόδων που συνδέουν την αγορά με το εμπορικό κέντρο της πόλης για να καταλήξει σε τετραόροφη ενότητα με υπόγειο πάρκινγκ στα βόρεια, επί της οδού Τρικούπη. Στο ενδιάμεσο χώρο αναπτύσσονται ανοιχτοί χώροι και χρήσεις αναψυχής, εμπορίου, πολιτισμού και γραφείων. Θα είχε, εφόσον μετά την εκπόνησή της ακολουθούσε και η υλοποίησή της, τη μορφή mall –εμπορικού κέντρου και θα λειτουργούσε καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Η οδός Παλαιολόγου θα πεζοδρομούνταν και θα δημιουργούνταν καθιστικά, φυτεύσεις και υγρές επιφάνειες που θα βελτιώσουν το μικροκλίμα της περιοχής και θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων…Δεκατέσσερα χρόνια μετά η μελέτη παραμένει αναξιοποίητη. Θα κάνει το αυτονόητο η νέα δημοτική αρχή να την αναζητήσει και να την αξιοποιήσει προβαίνοντας στα απαραίτητα…
Φώτο: Στιγμιότυπα από την Δημοτική Αγορά- Τάνια Βεζυριαννίδου ρεπορτάζ –κείμενο -φωτογραφίες:Μαρία Νικολάου

www.ert.gr

Μαρία Νικολάου
image}

Αφήστε μια απάντηση