Φτιάξτε γλυκό και τουρσί… μελιτζανάκια!

Στο Λεωνίδιο της Κυνουρίας φτιάχνουν εξαιρετικό γλυκό μελιτζανάκι. Έχουν μάλιστα και γιορτή της μελιτζάνας, όπου παρασκευάζουν απίθανες γεύσεις με την μελιτζάνα. Εδώ όμως θα σας δώσουμε μια απλή συνταγή για να φτιάξετε κι εσείς ένα υπέροχο γλυκό. Έχουμε και λέμε:

Αποτέλεσμα εικόνας για γλυκό μελιτζανάκι

Μελιτζανάκια γλυκό

Αναλογίες

  • 50-60 μελιτζανάκια
  • ένα (1) κιλό ζάχαρη
  • 1/4 του κιλού μέλι αγνό
  • μερικά αμύγδαλα (ασπρισμέενα και καβουρδισμένα)
  • δυο (2) λεμόνια
  • λίγα γαρύφαλλα (ή άνθος της κανέλλας)
  • ένα (1) ποτήρι νερό

Εκτέλεση

Διαλέγετε όσο το δυναόν μικρά μελιτζανάκια, βγάζετε τους μίσχους και τα δοκιμάζατε ένα-ένα (μήπως είναι πικρά). Κάνετε στο καθένα μια σχισμή βαθουλή (χωρίς να βγει απ’ έξω) και τα ρίχνετε μέσα σε κοχλαστό νερό. Τα βράζετε όσο χρειάζεται για να μαλακώσουν καλά, χωρίς να λιώσουν. Τα στραγγίζετε κατόπιν και τα ρίχνετε μέσα σε κρύο νερό. Τα ξεπλένετε καλά, τα στραγγίζετε και τα ακουμπάτε σε μια καθαρή πετσέτα, απλωμένη σε μια σχάρα ή στη σίτα, για να χύσουν ποσο το δυνατόν περισσότερο νερό. Χώνετε κατόπιν μέσα στο καθένα 2-3 αμύγδαλα και μπήγετε στο κεφάλι ένα γαρύφαλλο ή άνθος της κανέλλας. Ετοιμάζετε κατόπιν το σιρόπι με τη ζάχαρη, το μέλι και το νερό, και όταν μισοδέσει, ρίχνετε μέσα τα μελιτζανάκια, τα αφήνετε να βράσουν λίγα λεπτά και κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Τα αδειάζετε όλα μαζί μέσα σε μια σουπιέρα (εκτός εάν η κατσαρόλα είναι εμαγιέ) και τα αφήνετε όλη τη νύχτα, για να χύσουν το νερό τους. Την επομένη, τα βγάζετε με την τρυπητή κουτάλα, δένετε το σιρόπι και ξαναρίχνετε μέσα τα μελιτζανάκια, τον χυμό των λεμονιών και ένα κομματάκι φλούδα (ή λίγη φλούδα από φρέσκο μανταρίνι, πράσινο). Τα βράζετε όλα μαζί επί πέντε (5) λεπτά, και μεταφέρετε το γλυκό σε βάζα ζεστά.

Αποτέλεσμα εικόνας για τουρσί μελιτζανάκι

Μελιτζανάκια τουρσί

(Διατηρούνται μέσα στο λάδι)

Παίρνετε 50-100 μελιτζανάκια μικρά, (λίγο πιο μεγάλα από του γλυκού, αλλά τρυφερά και γλυκά). Βγάζετε τον μίσχο, τα χαράζετε σε δυο πλευρές κατά μήκος (όπως στο ιμάμ) και τα ρίχνετε μέσα σε μια μεγάλη κατσαρόλα, με άφθονο κοχλαστό, αλατισμένο νερό. Τα βράζετε 10-15 λεπτά, για να μαλακώσουν καλά και να φύγει η πικρίλα τους.  Κατόπιν τα γεμίζετε: Ψιλοκόβετε μερικά πολύ τρυφερά καροτάκια καθαρισμένα, μερικές σκελίδες σκόρδο, άφθονο μαϊντανό, 2-3 μεγάλες τρυφερές πιπεριές γλυκές και μια καυτερή. Τα ανακατεύετε όλα αυτά καλά, τα αλατίζετε και γεμίζτε τις σχισμές στα μελιτζανάκια. Έπειτα δένετε σφιχτά, τυλίγοντας δυο-τρεις φορές ένα-ένα μελιτζανάκι, με ένα κλωνί σέλινο (ζεματισμένο, για να λυγίζει, χωρίς να σπάζει). Τοποθετείτε στη σειρά τα μελιτζανάκια μέσα σε μια σουπιέρα, τα σκεπάζετε με δυνατό, καυτό ξίδι, βάζετε από πάνω ένα πιάτο και ένα βάρος και τα αφήνετε επί 24-48 ώρες (ανάλογα με την ξινίλα που θέλετε). Κατόπιν τα βγάζετε και τα τοποθετείτε μέσα σε πήλινα ή γυάλινα βάζα και τα σκεπάζετε με εκλεκτό λάδι. Μετά από 15-20 μέρες είναι έτοιμα.

Σημεείωση: Μη νομίσετε σπατάλη όλο αυτό το λάδι. Θα το χρησιμοποιείτε στις σαλάτες σας, όσο αδειάζει το βάζο από τα μελιτζανάκια. Είναι υπέροχο.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση