Κομοτηνή: Ζητούμενο η σωστή διαχείριση των αδρανών υλικών

Κομοτηνή:  Ζητούμενο η σωστή διαχείριση των αδρανών υλικών

Βήματα σημειωτόν στο θέμα της διαχείρισης των αδρανών υλικών από τους δήμους, χώρος που ανήκει κατεξοχήν στις αρμοδιότητές τους . «Έχουμε ένα σοβαρό πρόβλημα διότι όλα αυτά τα χρόνια, 7,5 χρόνια τουλάχιστον που εγώ είμαι στην περιφέρεια ως περιφερειακός σύμβουλος, δεν έχει συζητηθεί κάτι επί της ουσίας για την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων» δηλώνει η κα Κατερίνα Γεροστεργίου, περιφερειακή σύμβουλος Αν.Μ.Θ. και σημειώνει πως τμήμα σοβαρό είναι η διαχείριση των αδρανών υλικών. Υλικά τα οποία προέρχονται από κατεδαφίσεις κι εκσκαφές.

Η κα Γεροστεργίου στα έδρανα του περιφερειακού συμβουλίου

«Οι δήμοι δεν έχουν κάνει τίποτα προς το παρόν ώστε να δημιουργήσουν χώρους όπου θα συγκεντρώνονται αυτά τα υλικά, θα τα επεξεργάζονται έτσι ώστε τα δημόσια έργα, που είτε γίνονται από τους δημόσιους φορείς, είτε από τους ιδιώτες να έχουν τα αδρανή υλικά που χρειάζονται για την υλοποίηση τους» δηλώνει και σημειώνει πως αντίθετα παρατηρείται μια τάση να δημιουργηθούν λατομικές περιοχές για την εξασφάλιση αυτών των υλικών, δηλαδή να δημιουργηθούν λατομεία αδρανών υλικών. «Θεωρώ ότι ξεκινάμε και πάλι ανάποδα, αντί να κάνουμε μια σωστή διαχείριση αυτών που πετάμε και τα θεωρούμε σκουπίδια να γίνουν χρήσιμα υλικά, αποφασίζουμε την ίδρυση νέων λατομείων.»

Έτσι, τα αδρανή υλικά τα οποία προκύπτουν από τις εκσκαφές και τις κατεδαφίσεις μένουν αναξιοποίητα . Αν αξιοποιούνταν σωστά δεν θα χρειάζονταν να ανοίγουν συνέχεια καινούργιες τρύπες και να καταστρέφεται το περιβάλλον της περιοχής χωρίς λόγο.
Η κα Γεροστεργίου θεωρεί πως γίνεται κακή διαχείριση των αδρανών υλικών από την Τοπική Αυτοδιοίκηση « θεωρούμε ότι έχει γίνει τελείως λάθος διαχείριση από τους δήμους που είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για τη διαχείριση των απορριμμάτων – αποβλήτων. Δεν έχει γίνει τίποτα στην περιοχή μας» δήλωσε χαρακτηριστικά εξηγώντας πως αυτό έχει ως συνέπεια να έχουμε τις ανεξέλεγκτες ακόμη χωματερές, τις οποίες πλέον δεν τις ονομάζουμε χωματερές, παρόλα αυτά παραμένουν. «Το ανεξέλεγκτο πέταμα των απορριμμάτων από εκσκαφές και κατεδαφίσεις και μάλιστα στις παρυφές δασικών περιοχών ή ακόμη και μέσα στα δάση, έχουμε τέτοιες περιοχές» . Επομένως, αντί να θεωρούμε ότι μια σωστή- ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων μπορεί να οδηγήσει σε όφελος των τοπικών κοινωνιών – στο εξωτερικό έχουν δημιουργηθεί και θέσεις εργασίας από την ορθολογική διαχείριση –συνεχίζουμε να το βλέπουμε ως ένα πρόβλημα που θα το κρύψουμε κάτω από το χαλί, χωρίς να του δίνουμε μια σωστή λύση, όπως γίνεται στις άλλες χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Φώτο: Κατερίνα Γεροστεργίου ρεπορτάζ –κείμενο -φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

www.ert.gr

Μαρία Νικολάου