Οι 64MP κάμερες είναι υπερβολή για ένα smartphone, τα 40MP είναι το όριο

Techblog.gr

Zeiss 64MP

Το πρώτο κινητό με κάμερα κυκλοφόρησε το 1999 από την Kyocera στην Ιαπωνία και είχε όνομα VP-210 Visual Phone. Η συσκευή ήταν έτη μπροστά από την εποχή της αφού η κάμερα ήταν στην μπροστινή πλευρά, σαν τις σημερινές selfie και ήταν στα 0.11MP. Από τότε η τεχνολογία έχει εξελιχθεί δραστικά με την 48MP κάμερα να έχει γίνει πλέον το νέο standard για τις κατασκευάστριες smartphones.

Σύμφωνα με αναφορές τους επόμενους μήνες θα αρχίσει η κυκλοφορία κινητών με 64MP κάμερες. Ωστόσο, ο CEO και πρόεδρος της Zeiss Group, Δρ. Michael Kaschke, μίλησε με την Indian Express και δήλωσε πως οι 40MP αισθητήρες είναι υπεραρκετοί για τα smartphones.

Zeiss 64MP

Ο ίδιος εξήγησε ότι υπάρχουν όρια στα smartphones εξαιτίας των ταχυτήτων επεξεργασίας, του λόγου σήματος προς θόρυβο, και του κόστους των καμερών το οποίο είναι ήδη υψηλό.

Ο Δρ. Michael Kaschke θεωρεί πως εξαιτίας των περιορισμών αυτών, αισθητήρες πάνω από 40MP είναι υπερβολή. Η Zeiss Lens συνεργάζεται ήδη με την HMD Global στις κάμερες των Nokia smartphones, αλλά ο ίδιος αναφέρει πως θέλει η εταιρεία να επικεντρωθεί περισσότερο σε προϊόντα για επαγγελματίες, ημι-επαγγελματίες και καλλιτέχνες φωτογράφους.

Ο μόνος τρόπος τα smartphones να επιτύχουν υψηλότερης ποιότητας φωτογραφίες είναι οι πολλαπλοί αισθητήρες, όπως αυτοί που διαθέτει το Nokia 9 PureView, αφού βοηθούν στην βελτίωση των φωτογραφιών. Ωστόσο, ο ίδιος θεωρεί πως όσοι ενδιαφέρονται για επαγγελματικού επιπέδου φωτογραφίες θα προτιμούν πάντα DSLR κάμερες και όχι smartphones, όσες βελτιώσεις κι αν γίνουν σε αυτές τις συσκευές.

Πηγή

Techblog.gr

Χάρης Αναγνωστόπουλος