Μονακό-Μασσαλία: Δυναμική ελληνική επιχειρηματικότητα ακόμη και μετά 2500 χρόνια (audio)

Μονακό-Μασσαλία: Δυναμική ελληνική επιχειρηματικότητα ακόμη και μετά 2500 χρόνια (audio)

Το Μονακό, από την ελληνική λέξη Μόνοικος, με τους 38.000 περίπου μόνιμους κατοίκους (που δεν έχουν φόρο εισοδήματος) και η Μασσαλία που ιδρύθηκε από ¨Ελληνες εποίκους πριν από 2500 χρόνια ήταν στο επίκεντρο της εκπομπής «Η Παγκόσμια Φωνή μας» στο ραδιόφωνο της Φωνής της Ελλάδας. Γι’ αυτό μιλήσαμε με τον Απόστολο Βερέβη που έχει δική του εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού και βρίσκεται στο Μονακό από το 1971 και την Κασσάνδρα Costa Lunga, ομογενή 3ης γενιάς απο την πλευρά της μητέρας της, στη Μασσαλία που συνεχίζει την παράδοση της εταιρείας του Αριστόβουλου Πετζετάκη στους πλαστικούς σωλήνες. Η κ. Κόστα Λούνγκα είναι επίσης διδάκτωρ αρχαιολογίας και ασχολείται με τις ανασκαφές έχοντας μάλιστα και σημαντικές επιτυχίες στις Κυκλάδες.

Απόστολος Βερέβης, επιχειρηματίας στον κλάδο του Software Technology, πρόεδρος ελληνικής κοινότητας Μονακό

Ο κ. Βερέβης του οποίου η οικογένεια είναι ‘Ελληνες εξ’ Αιγύπτου ήλθε στο Μονακό το 1971 σε ηλικία 8 ετών και ειδικεύεται στην πληροφορική. Ξεκίνησε την δική του εταιρεία το 1996, γράφοντας προγράμματα λογισμικού για την ναυτιλία, π.χ. το μάνατζμεντ σε κρουαζερόπλοια, και αργότερα επεκτάθηκε σ’ άλλους τομείς όπως στις αεροπορικές εταιρείες.

Στο Μονακό υπάρχει μεγάλη ζήτηση για προγραμματιστές, τόνισε, προσθέτοντας ότι καθημερινά πολλοί Γάλλοι και Ιταλοί πάνε στο Μονακό για να δουλέψουν και αργά το απόγευμα φεύγουν.

Ερωτηθείς για την ελληνική κοινότητα, ο κ. Βερέβης τόνισε πως υπάρχουν γύρω στις 680 οικογένειες που ζουν στην ευρύτερη περιοχή της Νίκαιας, Κυανής Ακτής και Μονακό εκ των οποίων 400-500 άτομα στο Μονακό.

Δεν υπάρχει ορθόδοξη εκκλησία στο Μονακό και γι’ αυτό το κράτος τους έχει παράσχει μια άλλη εκκλησία για να κάνουν την θεία λειτουργία. Η βάση μας, τονίζει, είναι η εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα στη Νίκαια όπου υπάρχει επίσης σχολείο-δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο- στο οποίο φοιτούν 55 ελληνόπουλα.

Δίνονται επίσης μαθήματα για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας που παρακολουθούν 25 άτομα εκ των οποίων ορισμένοι είναι ξένοι.

Κασσάνδρα Κόστα Λούνγκα (Costa Lunga), επιχειρηματίας εμπόριο σωλήνων στη Μασσαλία

Κασσάνδρα Κόστα Λούνγκα

Η κ. Κασσάνδρα Κόστα Λούγκα είναι Ελληνίδα 3ης γενιάς από την πλευρά της μητέρας της καθώς ο πατέρας της γεννήθηκε στη Γαλλία και είχε αυστροϊταλική καταγωγή. Η ίδια πήγε σχολείο 4 χρόνια στον Πειραιά και κατόπιν επέστρεψε στην Μασσαλία όπου πήγε πανεπιστήμιο, παίρνοντας το πτυχίο νομικής.

Η ίδια τονίζει πως ήταν η γιαγιά της που της έμαθε ελληνικά. Η γιαγιά της συνάντησε και παντρεύτηκε τον παππού της στη Μασσαλία. Ο τελευταίος είχε καταγωγή από την Μικρά Ασία (Αλικαρνασσό) και πέρασε στη Σύμη μετά την Μικρασιατική καταστροφή για να καταλήξει στην Μασσαλία.

Αν η γιαγιά «ευθύνεται» για τα καλά ελληνικά της, η αεικίνητη μητέρα της ήταν εκείνη που της μετέδωσε την αγάπη για την αρχαιολογία. Είναι χαρακτηριστικό ότι αντί για την θάλασσα την πήγαινε να δει αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα, ανέφερε.

Η ίδια τόνισε πως έρχεται στην Ελλάδα για διακοπές και να δεί φίλους και για να συμμετάχει ανασκαφές στις Κυκλάδες όπου έχει συμμετάσχει στις ανασκαφές στο Δεσποτικό απέναντι από την Αντίπαρο όπου με τη βοήθειά της βρέθηκαν δυο κεφαλές Κούρων και στη Δήλο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κ. Κασσάνδρα Κόστα Λούνγκα είναι επίσης διδάκτορας αρχαιολογίας.

Αναφορικά με την επαγγελματική και επιχειρηματική της πορεία, η ίδια ανέφερε πως ζητήθηκε απο την μητέρα της, η οποία μιλούσε 4 γλώσσες και έκανε σπουδές νομικής, να συναντηθεί με την διοίκηση της ελληνικής διοίκησης της Πετζετάκης. Η μητέρα της εντυπωσιάστηκε από τον αείμνηστο Αριστόβουλο Πετζετάκη, της γνωστής εταιρείας κατασκευής σωλήνων που χρησιμοποιούσε δική της πρωτοποριακή τεχνολογία για πλαστικούς σωλήνες, και πήγε να δουλέψει για την εταιρεία.

Η μητέρα της ήταν εκείνη που μετέφερε στην ίδια την αγάπη της για την εταιρεία. Η Κασσάνδρα Κόστα Λούνγκα ανέφερε πως δεν περίμενε ότι η ζωή θα τα έφερνε έτσι ώστε να αναλάβει τα ηνία της Heliflex που μετά από μια δύσκολη περίοδο συνεχίζει την πορεία της με νέες εφαρμογές πλαστικών σωλήνων για την ιστιοπλοοία, τις πισίνες, τα σπα, τις μηχανές, τους κήπους, ακόμα και για τις υποβρύχιες ανασκαφές.

Ερωτηθείσα σχετικά, η ίδια ανέφερε πως το 90% της παραγωγής κατευθύνεται στη Γαλλία και το υπόλοιπο στην Ελβετία ενώ απασχολεί ακόμη ‘Ελληνες ως συμβούλους στην εταιρεία.

Παραγωγοί-παρουσιαστές: Δίπλας Πέτρος, Κοντογιάννης Δημήτρης

Ηχολήπτης: Σοφία Μαντά

www.ert.gr

Δημήτρης Κοντογιάννης