Ζημιές από το μπουρίνι σε Ναυπακτία, Σύρο – Επιδιόρθωση των ζημιών στην Χαλκιδική

Ζημιές από το μπουρίνι σε Ναυπακτία, Σύρο – Επιδιόρθωση των ζημιών στην Χαλκιδική

Τεράστιες ζημιές σε καλλιέργειες, κτήρια, δρόμους και αυτοκίνητα, στη δυτική Ελλάδα, κυρίως στη Ναυπακτία, προκάλεσε μπουρίνι που ξέσπασε το Σάββατο το βράδυ. Η περιφέρεια ζητάει να κηρυχθεί η Ναυπακτία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται και οι εργασίες για την επιδιόρθωση των ζημιών σε κατοικίες και επιχειρήσεις στη Χαλκιδική, ενώ ολοκληρώνεται η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης.

Η επόμενη μέρα βρήκε τους κατοίκους του παραλιακού μετώπου της Ναυπακτίας σε απόγνωση. Προσπαθώντας να καθαρίσουν τις αποθήκες και τα υπόγεια των σπιτιών τους που πλημμύρισαν από τη σφοδρή βροχόπτωση τα ξημερώματα της Κυριακής. Μεγάλες ζημιές προκλήθηκαν στη Ναύπακτο, το Αντίρριο και τη Μακύνεια, σε σπίτια, αυτοκίνητα, φυτικό και ζωϊκό κεφάλαιο.

Οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι δεν είχαν καθαριστεί τα φρεάτια, με αποτέλεσμα τα νερά να πλημμυρίσουν την περιοχή πάνω από την Εθνική οδό ΑντιρρίουΝαυπάκτου, να περάσουν στο οδόστρωμα και να διακοπεί η κυκλοφορία μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, μετά από σύσκεψη, έθεσε σαν πρώτη προτεραιότητα τον καθαρισμό των ρεμάτων και των βουλωμένων φρεατίων. Οι πολίτες μπορούν να καλούν τον αριθμό 15199 για να δηλώνουν τις ζημιές που υπέστησαν οι περιουσίες τους.

Χείμαρροι τα στενά της Σύρου

Σε χειμάρρους μετατράπηκαν τα στενά της Σύρου από το ξαφνικό μπουρίνι που ξέσπασε στο νησί το απόγευμα της Κυριακής. Η έντονη βροχόπτωση και η χαλαζόπτωση κατά διαστήματα είχε διάρκεια περίπου 20 λεπτά. Ήταν αρκετή όμως για να αναστατώσει κατοίκους και τουρίστες του νησιού.

Επισκευάζουν τις ζημιές στην Χαλκιδική

Συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ έχουν φτάσει στον οικισμό Δελφίνια της Σωζόπολης στην Χαλκιδική για να αποκαταστήσουν την ηλεκτροδότηση στην περιοχή. Τέσσερις ημέρες μετά την φονική θεομηνία και οι κάτοικοι προσπαθούν να ξαναστηνόσουν τις κατοικίες τους που έχουν καταστραφεί. Σκεπές ξηλώθηκαν σαν χάρτινοι πύργοι, περιφράξεις έπεσαν, δέντρα ξεριζώθηκαν.

Κανένας όμως δεν μπορεί να ξεχάσει το βράδυ της Τετάρτης. Οι μνήμες είναι έντονες και όσοι έζησαν εκείνες τις στιγμές κάνουν λόγο για μια τρομακτική νύχτα.

Μάλιστα στα σπίτια που ξηλώθηκαν οι στέγες και τα κεραμίδια εκτοξεύθηκαν μακριά κατά την διάρκεια του σαββατοκύριακου οι κάτοικοι είδαν και να πλημμυρίζουν από τις καταιγίδες.

Η καταγραφή ωστόσο των ζημιών συνεχίζεται από τα συνεργεία αποκατάστασης φυσικών καταστροφών. Μάλιστα σχεδόν 100 σπίτια στην Σωζόπολη κρίθηκαν ακατάλληλα για διαμονή.

Σύμφωνα πάντως με τον δήμαρχο Προποντίδας οι ζημίες ξεπερνούν τα ένα εκατομμύριο ευρώ. Οι πληγέντες μπορούν να κάνουν αιτήσεις για να λάβουν την οικονομική ενίσχυση μέχρι και την Κυριακή από τις 8 το πρωί ως και τις 10 το βράδυ στα Μουδανιά στην Νέα Καλλικράτεια και στην Νεα Τριγλια.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Σ. Αγορογιάννη, Α. Σταμοπούλου, Λ. Χρισταρά

www.ert.gr

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΟΤΡΩΝΑΚΗΣ