Ν.Στεργιάδης : Έρχονται 24 υπόγειοι κάδοι

Ν.Στεργιάδης : Έρχονται 24 υπόγειοι κάδοι

«Μάχη» με περισσότερους από 4.500 κάδους δίνουν καθημερινά τριάντα εργαζόμενοι στο χώρο της αποκομιδής  σε σύνολο 120-130 εργαζομένων που εργάζονται συνολικά στο Τμήμα της Καθαριότητας. «Η υπηρεσία καθαριότητας είναι ένα δύσκολο κομμάτι, είναι το πιο νευραλγικό σημείο του δήμου, όλα περνούν από το δικό μας τμήμα. Εκδηλώσεις, καθαριότητα, 24 συνολικά αρμοδιότητες.» δηλώνει ο κος Νίκος Στεργιάδης, προϊστάμενος καθαριότητας του δήμου Κομοτηνής Ανακύκλωσης-Κυνοκομείου και Νεκροταφείων

Ο κος Νίκος Στεργιάδης, προϊστάμενος καθαριότητας του δήμου Κομοτηνής- ανακύκλωσης-Κυνοκομείου και Νεκροταφείων

«Έχουμε και  το  προσωπικό  των 8μηνων του ΟΑΕΔ. σαράντα άτομα διαφόρων ειδικοτήτων, που ενισχύουν αυτή την εποχή το έργο μας. Το μόνο αρνητικό είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί κάνουν μόνο συγκεκριμένες εργασίες, δεν είναι για αποκομιδή. Έχουμε ένα πρόβλημα στην 3Κ, καθυστερεί με αποτέλεσμα να έχουμε ένα έλλειμμα 25 ανθρώπων. Είμαστε στην διαδικασία της κατάθεσης των δικαιολογητικών και ευελπιστούμε μέχρι τον Σεπτέμβριο να έρθει όλος ο κόσμος.» εξηγεί ο κος Στεργιάδης.
«Η υπηρεσία αποτελείται από 120-130 εργαζόμενους συνολικά, στην αποκομιδή χρησιμοποιούνται 11 απορριμματοφόρα, τριάντα εργαζόμενοι , οδηγοί, εργάτες. Ένας μικρός αριθμός, καθώς είναι τεράστιο πρόβλημα οι αβαρίες των αυτοκινήτων» δηλώνει ο προϊστάμενος σημειώνοντας ξανά « Είναι τεράστιο πρόβλημα. Δυστυχώς οι αβαρίες συνεχίζονται. Τα τρία καινούργια απορριμματοφόρα, συν ένα ακόμη όχημα με γερανάκι ήταν βοήθεια, συνολικά 11 βγαίνουν στους δρόμους, οχήματα από το 2000. Πολλά χρήζουν συντήρησης και πρέπει να συντηρηθούν για να είναι έτοιμα αν χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν.»
Πρόβλημα είναι τα χαλασμένα πλυντήρια, καθώς ο ανάδοχος που θα προμήθευε ανταλλακτικά έχει καθυστερήσει με δική του ευθύνη. «Εκεί έχουμε πρόβλημα, καθώς έπρεπε να έχουν ήδη βγει από τις αρχές Μάιου.» παραδέχεται.
Πρόβλημα και με το Φανάρι, τις Κυριακές δεν γίνεται αποκομιδή, καθώς είναι κλειστός ο ΧΥΤΑ. «Έπρεπε να βγει ένα έξτρα ένα όχημα την Δευτέρα, αλλά δυστυχώς εξ αιτίας των προβλημάτων που έχουμε η αποκομιδή δεν γίνεται κανονικά από τους οικισμούς.
Η καθαριότητα έχει πάρα πολύ δουλειά. Δεν είναι μόνο η αποκομιδή, αλλά και: Εκδηλώσεις, κλαδιά, μπάζα, όλα περιμένουν εμάς. Είναι μεγάλη ιστορία. Όλο το πακέτο λέγεται καθαριότητα. Σιγοντάρουμε και σε όλες τις άλλες υπηρεσίες, όταν χρειαστεί.» δηλώνει ο κος Στεργιάδης αποκαλύπτοντας πως έχει ήδη προτείνει στην νέα δημοτική αρχή να γίνει μια καμπάνια ενημέρωσης. « Να καταλάβει ο κόσμος ότι τα απορρίμματα που πρέπει να καταλήγουν στο ΧΥΤΑ Κομοτηνής, είναι μόλις το 1/3 από την ποσότητα που τώρα καταλήγει εκεί, τα υπόλοιπα όλα είναι ανακυκλώσιμα. Να μάθει ότι στον μπλε κάδο πρέπει να πηγαίνει ό,το είναι ανακυκλώσιμο και τίποτα άλλο. Δεν μπορούμε να αποκαρδιώνουμε με την συμπεριφορά μας τους ανθρώπους που κάνουν ανακύκλωση.»
Την επόμενη εβδομάδα θα γίνει παραλαβή 23 υπόγειων κάδων. Μόνο οι μπλε θα είναι εξωτερικοί και ό,τι πετά κανείς στους μπλε, θα είναι ανακυκλώσιμο. «Από την επόμενη εβδομάδα θα μπει ο πρώτος υπόγειος κάδος στην δημοτική αγορά» κατέληξε ο κος Στεργιάδης, αισιόδοξος ότι έτσι θα αλλάξει σημαντικά η εικόνα της πόλης.
Φώτο: Νίκος Στεργιάδης ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

www.ert.gr

Μαρία Νικολάου