Νίκος Φακιρίδης: Η ψήφος στο ΚΚΕ κρατάει ζωντανή την ελπίδα για το αύριο.

Νίκος Φακιρίδης:  Η ψήφος στο ΚΚΕ κρατάει ζωντανή την ελπίδα για το αύριο.

Στο τελείωμα του προεκλογικού αγώνα, ο υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ Ροδόπης, ο κος Νίκος Φακιρίδης αποτιμά θετικά αυτή την προσπάθεια και μιλά για την δημιουργία θετικών εντυπώσεων τόσο στον ίδιο από τις αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής, όσο και στους κατοίκους, από τον λόγο και την παρουσία του ΚΚΕ.« Ο λόγος του ΚΚΕ, βρίσκει έδαφος, βρίσκει ακροατές σε σχέση με το παρελθόν. Επιδίωξη, σκοπός, στόχος και προσπάθεια αυτοί οι ακροατές να γίνουν και ψηφοφόροι.Δύο μέρες πριν τις εκλογές πρέπει να σκεφτούν οι συμπατριώτες και οι συμπατριώτισσές μας ότι την ψήφο τους την διεκδικούν τέσσερα μνημονιακά κόμματα: η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και το ΜΕΡΑ25, δύο ακροδεξιά, Ελληνική Λύση, Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ και πρέπει να αποφασίσουν: Θα πάνε με τα κόμματα που ψήφισαν τα μνημόνια ή με το κόμμα που αντιστάθηκε στα μνημόνια, που έπαιξε σοβαρό ρόλο στην οργάνωση των αγώνων;» δηλώνει σημειώνοντας ότι οι Κομμουνιστές συμμετείχαν παντού και τοπικά, για την αγροτιά, την εργατιά, τους νέους, τους αυτοαπασχολούμενους, την παιδεία, για την δωρεάν δημόσια υγεία κ.α.

«Πρέπει να αποφασίσουν. Κι αυτοί ακόμη που διστάζουν και δεν θέλουν ούτε με τα μνημονιακά κόμματα να πάνε, δεν συμφωνούν και με το ΚΚΕ, δεν θέλουν φυσικά να πάνε στην ακροδεξιά και σκέφτονται να μην πάνε να ψηφίσουν. Απευθυνόμαστε ιδιαίτερα σε αυτούς και λέμε ότι πρέπει να επιλέξουν το ΚΚΕ άσχετα αν διαφωνούν σε διάφορα πράγματα μαζί του. Εξάλλου είναι φυσιολογικό και λογικό, αυτή την στιγμή κρίνεται αν θα υπάρξει ισχυρή αντιπολίτευση μέσα στην Βουλή και έξω από την Βουλή για να μπορεί να στηρίξει τους αγώνες των εργαζομένων. Γιατί η Κυβέρνηση που θα βγει, και φαίνεται ποια θα είναι, χρειάζεται ακριβώς ισχυρή αντιπολίτευση γιατί τα αντιλαϊκά μέτρα έρχονται.»

Σύμφωνα με τον κο Φακιρίδη «Ο κόσμος είχε κάποια ελπίδα με τον ΣΥΡΙΖΑ που βγήκε σαν αριστερό κόμμα, με λόγια αγωνιστικά: « θα σκίσουμε τα μνημόνια, θα χτυπήσουμε την γροθιά στο τραπέζι», που όμως τους απογοήτευσε, γιατί έκανε ακριβώς το αντίθετο: Κράτησε όλα τα μνημόνια , πήρε μέτρα βαριά αντιλαϊκά, ιδιαίτερα για τους συνταξιούχους, τους εργαζόμενους, τους αγρότες. Εφάρμοσε όλες τις εντολές της ΕΕ. Μπήκε σε όλα τα πλάνα του ΝΑΤΟ και έγινε το πιο καλό παιδί του ΝΑΤΟ κι αυτό απογοήτευσε ακόμη περισσότερο κόσμο κι έστειλε ακόμη περισσότερο κόσμο στον καναπέ. Η βασική αναστολή του κόσμου προς το ΚΚΕ είναι ότι δεν πιστεύει στην δύναμή του. Δεν πιστεύει η πλειοψηφία του κόσμου, ότι μπορεί να αλλάξουν τα πράγματα με τον αγώνα. Δεν πιστεύει στον αγώνα και στην δύναμη που έχει η εργατική τάξη, η αγροτιά». Έτσι, τους καλεί ενωμένους μαζί, να παλέψουν τον αντίπαλο, που είναι οι κυβερνήσεις, το πολιτικό προσωπικό, αλλά κυρίως οι πολυεθνικές το μεγάλο κεφάλαιο και στην πόλη και στο χωριό. «Ανεξάρτητα από τέτοιες λογικές, εξάλλου οι εκλογές δεν είναι αγώνας, δεν θα βγεις με την ντουντούκα να φωνάξεις τι ψήφισες. Η ψήφος είναι μυστική. Κι αυτό λέμε στις εκλογές που διακυβεύεται κατά τη γνώμη μας ποια θα είναι η πραγματική αντιπολίτευση να ρίξουν στην κάλπη το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ.»

Ο κος Νίκος Φακιρίδης στο στούντιο της ΕΡΤ Κομοτηνής

«Ακόμη κι αν δεν σας αγαπούν δηλαδή να σας ψηφίσουν» σχολιάζουμε για να τον ακούσουμε να απαντά «Για μένα το βασικότερο είναι να σ’ αγαπούν και το δεύτερο να σε ψηφίζουν. Το καλύτερο να σ’ αγαπούν και να σε ψηφίζουν. Εμείς θέλουμε να μας ψηφίσουν. Κι αυτοί που δεν βασίζονται στον εαυτό τους και γι αυτό ακριβώς δεν βασίζονται στον λόγο του ΚΚΕ, τους αρέσει, τον σέβονται, αλλά …»

Ερωτηθείς για το θέμα της εξόρυξης του χρυσού σημειώνει: « «Να έχεις τα μάτια σου ανοιχτά βράδυ πρωί» αυτό το τραγούδι ταιριάζει απόλυτα με το θέμα της εξόρυξης χρυσού. Ο κόσμος θα πρέπει να το έχει υπ όψιν. Πολλοί τώρα είναι αντίθετοι με την εξόρυξη χρυσού, αλλά δεν ξέρουμε τι θα κάνουν μετά, όταν θα πάρουν κυβερνητικές θέσεις.»
Παρατηρούμε πως κάποιο εναλλακτικό σχέδιο ανάπτυξης για την περιοχή που έχουν βάλει στόχο οι χρυσοθήρες δεν έχει προχωρήσει και συμφωνεί λέγοντας: «Όσο αφήνουμε τις τύχες μας στα χέρια των κυβερνώντων, κι αυτό κάνουμε δυστυχώς εδώ στο Νομό της Ροδόπης, και δεν βγάζουμε και τα απαραίτητα συμπεράσματα από όλη αυτή την εμπειρία που έχει συσσωρευτεί πλέον, τότε ακριβώς τα πράγματα θα πηγαίνουν όπως μας τα πάνε και όπως συμφέρει σε άλλους να τα πάνε. Ιδιαίτερα με τον ορυκτό πλούτο.» απαντά ο κος Φακιρίδης σημειώνοντας πως το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που λέει ότι ο ορυκτός πλούτος και ο φυσικός πλούτος είναι λαϊκή περιουσία. «Δεν μπορείς να την πουλάς χάρη των συμφερόντων . Υπάρχει απόφαση στο δήμο Σαπών που εγκρίνει αίτημα της εταιρείας να μπορεί να ερευνά σε όλη την περιοχή για μεταλλεύματα για εκατό χρόνια. Βρήκε χρυσό σε ποσότητες που για να εξορυχτούν χρειάζεται η μέθοδος του κυανίου. Γιατί αν υπήρχε άλλη μέθοδος αυτή θα χρησιμοποιούσαν. Αυτή είναι καταστροφική για το περιβάλλον. ΚΙ έτσι λές δύο ΟΧΙ. Ένα ΟΧΙ στο ξεπούλημα του λαϊκού πλούτου που είναι γενικό κι ένα ΟΧΙ στις μεθόδους εξόρυξης.» Για να καταλήξει λέγοντας πως: « Σεβασμός λοιπόν στο περιβάλλον, βασικός παράγοντας του οποίου είναι οι άνθρωποι. Ο ορυκτός πλούτος πρέπει να ανήκει στο λαό, ο λαός να τον διαχειρίζεται. Ο άνθρωπος είναι το βασικό στοιχείο του περιβάλλοντος. Και τον άνθρωπο θα πρέπει να σκεφτόμαστε ευρύτερα: μεροκάματο, υγειονομική περίθαλψη,κ.α.»

Από την προεκλογική συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ Κομοτηνής δεν έλειψε αναφορά και στο ΝΑΤΟ, αλλά και στην τακτική της ΕΕ. «Δεν είναι μόνο το ΝΑΤΟ και η ΕΕ όλος ο κόσμος και όλος ο ντουνιάς. Αν θέλεις συμμαχίες , έχει πάρα πολλές να κάνεις. Ο κόσμος έχει μάθει να βλέπει τα πράγματα όχι στην εξέλιξή τους. Πιστεύει ότι τα πράγματα μένουν ακίνητα. Άρα, ότι δεν αλλάζει ΝΑΤΟ και ΕΕ. Δεν είναι έτσι. Και αυτές οι συμμαχίες δεν είναι αιώνιες. Έγιναν για κάποιους συγκεκριμένους λόγους και θα διαλυθούν για κάποιους συγκεκριμένους λόγους. Κι όμως υπάρχουν δεκάδες άλλες χώρες στην Ευρώπη , στον κόσμο. Άρα έχεις να στηριχθείς. Δεν είναι μόνο το ΝΑΤΟ.» δηλώνει ο κος Φακιρίδης και σημειώνει « Πρέπει να σκεφτούμε τι καλό είδαμε από αυτές τις συμμαχίες; Συνέχεια μας χαντακώνουν. Αυτοί είναι οι υπεύθυνοι για το γκριζάρισμα στο Αιγαίο και για την Κατοχή της Κύπρου και για άλλα πολλά. Πρέπει να το δεις αλλιώς. Αν δεν το δεις αλλιώς είσαι χαντακωμένος από χέρι. Έχεις βάλει μόνος σου το κεφάλι στο στόμα του λύκου. Πηγαίνουμε σαν αυτό που λέει ο ποιητής, που αφού περιγράφει με τα πιο μελανά χρώματα το τι τραβάει στο αστικό περιβάλλον, καταλήγει στο τέλος απευθυνόμενος στο λαό: «Εμ φταις κι εσύ καμπόσο…»»

Μιλώντας για την δυνατότητα να ξαναζωντανέψει η ύπαιθρος τονίζει  «Υπάρχει αντίστροφη πορεία, αλλά θέλει ορισμένες προϋποθέσεις. Ο κόσμος πιστεύει πως έξω από την ΕΕ, κόντρα στις αποφάσεις της ΕΕ θα μας «φάει το μαύρο σκοτάδι». Την στιγμή κατά την οποία έπαιξε καθοριστικό ρόλο για να φτάσει η ύπαιθρος εδώ που έφτασε σήμερα και για να μην μπορούν οι άνθρωποι να καλλιεργήσουν πια. Η αγροτιά λένε συνέχεια για το κόστος, το κόστος, το κόστος. Αυτό είναι το πρώτο. Αν παλιά με 50 στρέμματα βαμβάκι σπούδαζε ο αγρότης και παιδιά σήμερα θέλει 500 στρέμματα βαμβάκι για να σπουδάσει τα παιδιά του, αυτό λένε στα χωριά. Αυτό ευνοεί την συγκέντρωση της γης σε λίγα χρόνια. Είναι απλό. Από το 30% το 81 οι ασχολούμενοι αγρότες η ΕΕ θέλει να μειωθεί στο 5-6%, τώρα έχετε φτάσει στο 13%. Ευτυχώς με τον αγώνα τους οι αγρότες καθυστερούν αυτή την εξέλιξη. Για μας η λύση είναι: Μέτρα σε πρώτο επίπεδο και άμεσα που να μειώνουν το κόστος παραγωγής. Δεύτερον, εγγυημένη τιμή προϊόντος τέτοια που να εξασφαλίζει κέρδος. Αναπλήρωση των απωλειών του κεφαλαίου σε περίπτωση καταστροφής. Αφορολόγητο πετρέλαιο. Μειωμένα τιμολόγια. Κατάργηση του ΦΠΑ στα εφόδια και ενίσχυση με οποιοδήποτε τρόπο των ανθρώπων και με δάνεια ακόμη για να μπορέσουν να λειτουργήσουν. Όμως οριστικά οι αγρότες θα δουν άσπρη μέρα όταν αποφασίσουν να φτιάξουν αγροτικούς συνεταιρισμούς, με τη στήριξη από το κράτος και εξασφάλιση της αγοράς με στάνταρτ τιμές. Όταν κάποιος θα μπορεί να ζει αξιοπρεπώς θα μένει στην ύπαιθρο.»

Αναφερόμενος στον προεκλογικό διαχωρισμό: Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι υποψήφιοι ο κος Φακιρίδης μιλά για έναν επιπλέον παράγοντας που ενισχύει την τακτική του διαίρει και βασίλευε. « Για μας είναι ταξικό το κριτήριο. Την εργατική τάξη, τους φτωχούς, την μεσαία αγροτιά κι εργατιά, αυτούς τους στηρίζουμε. Τα θρησκευτικά πιστεύω και η εθνοτική καταγωγή για μας έρχονται δεύτερα. Πρώτα ο άνθρωπος κοίταξε για το προς το ζην και μετά προς τον ουρανό, έφτιαξε τις φυλές, τις ράτσες κι όλα τα υπόλοιπα. Απευθυνόμαστε παντού με βάση αυτό το κριτήριο. Οι ψηφοφόροι θα πρέπει να δουν ποιος εκπροσωπεί καλύτερα τα συμφέροντα της τάξης του ανεξάρτητα αν είναι χριστιανός μουσουλμάνος , ελληνικής ή τουρκικής καταγωγής ή ό,τι άλλο.» δηλώνει ο υποψήφιος του ΚΚΕ για να προσθέσει λέγοντας «Δυστυχώς, όμως, οι αντιδραστικές αντιλήψεις είναι πιο ισχυρές στα μυαλά των ανθρώπων. Κι αυτό δεν είναι εύκολο. Θέλει χρόνο και αρκετές εμπειρίες. Πολλές εμπειρίες προσφέρει η συμμετοχή στους αγώνες. Κι αυτός είναι ένας τρόπος για να καταλάβει κανείς πολλά πράγματα που δεν τα καταλαβαίνει παρακολουθώντας τηλεόραση.» 
Τέλος, μιλά ξανά για την αξία της συμμετοχής λέγοντας: « Θέλουμε να έρθουν να ψηφίσουν το κόμμα μαζικά οι εργαζόμενοι κι αυτοί που πιστεύουν στους αγώνες κι αυτοί που δεν τους πιστεύουν. Όλοι αυτοί θα έχουν ίσως τον μοναδικό σύμμαχο απέναντι στην αντιλαϊκή λαίλαπα που έρχεται. Να μην αναβάλουν να ψηφίσουν στο ΚΚΕ γιατί η ψήφος στο ΚΚΕ κρατάει ζωντανή την ελπίδα για το αύριο.»
Φώτο:Νίκος Φακιρίδης συνέντευξη κείμενο φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

www.ert.gr

Μαρία Νικολάου